Despre curajul de-a pleca și curajul de a rămâne
“Voiam să știi că te admir și te felicit pentru curajul pe care l-ai avut și care mie îmi lipsește”.
În linii mari, aceasta este ideea mai multor mesaje pe care le-am primit în ultimii doi-trei ani de la cititori sau prieteni de Facebook. M-au flatat o vreme – niciodată nu mă simțisem un tip curajos – apoi au început să-mi dea de gândit. Chiar e vorba despre curaj în povestea mea? Sunt eu mai brav decât compatrioții mei rămași în țară?
Răspunsul, care se construia latent cu fiecare veste venită din România, s-a cristalizat weekend-ul trecut, după o nouă avalanșă de urări de bine și îmbărbătări (“Ține-o tot așa”, “Nu te lăsa”, “Dă-i înainte”) prilejuite de ziua mea. Și acest răspuns e alcătuit din două litere: n și u.
Frica în formă continuată.
Nu eu, nici cei asemeni mie, care s-au urcat într-un avion și s-au dus învârtindu-se pe alte continente, nu noi suntem curajoșii. Voi sunteți. Voi, cei care ați rămas acolo și vă luptați în fiecare zi cu frica, în formă continuată.
Frica de a te trezi dimineața într-un frig ucigător pentru că s-a spart o conductă din cauza gerului. Frica de a găsi în cutia de scrisori o factură umflată la întreținere. De a-ți vedea iar mașina zgâriată de vecinul invidios, cu cauciucurile sparte de băieții de la vulcanizarea de la colț sau cu oglinzile rupte de mușterii faliți ai sălii de pokere de peste drum.
Frica de a-ți lăsa copilul la joacă printre câini vagabonzi, de a-l trimite la o școală care servește mai nou ca training ground pentru droguri și pornografie. Frica de a-l învăța să nu fure și să nu mintă și, astfel, de a-l handicapa în raport cu lumea în care urmează să trăiască.
Frica de a face afaceri într-o piață unde singurul client e statul, frica de a-i fura market share vreunui colonel de securitate, frica de a investi atunci când legile și taxele se pot schimba peste noapte, frica de a gândi pe termen lung într-o țară unde, între micul dejun și masa de prânz, se discută trei guverne, cinci suspendări și șapte alegeri anticipate. Frica de a nu avea de ales.
Frica de a lua palme peste bot atunci când îți spui părerea, de a fi ridiculizat pentru că crezi în ceva sau în cineva, frica de a tăcea atunci când toată lumea se simte obligată să trăncăne despre nimic. Frica de a fi cine ești, fără să te urecheze nimeni pentru asta.
Frică să nu-ți pierzi jobul, să nu-ți taie și ție din salariu (tot e mai bine decât să-ți pierzi jobul), să nu crească iar francul elvețian în care ai făcut credit pentru apartament. Frică să nu-ți cloneze careva cardul de credit, frică să nu-ți pierzi permisul de conducere pentru că ai circulat cu 90 într-un cătun cu trei case.
Frică să nu-ți greșească iar statul fișa fiscală și să umbli un an întreg ca să dovedești că de fapt ai plătit banii ăia care ți se impută, plus penalizările pe 300 de zile. Frică să nu sune recuperatorii băncii la maică-ta acasă pentru un sold de 10 euro de care nu știai. Frică să-ți ceri drepturile în instanță, pentru că procesele durează mai mult decât viața.
Frică să candidezi la vreo funcție publică, să nu care cumva să apară pe surse că în clasa a XI-a ai copiat la istorie. Frică să pornești televizorul din care curg numai ură și vești proaste. Frică faci un pic de reclamă pe blog, că nu dă bine să câștigi din scris. Frică să vezi un film online, că poate-i ilegal și te trezești cu poliția la ușă. Frică să asculți muzică, să nu care cumva să vină iar vecinul de deasupra să-ți spargă ușa. El lucrează de noapte, la șapte seara încă doarme, pereții sunt subțiri.
Frica de a fi bun, că se interpretează. Frica de a fi sincer, că nu te crede nimeni. Frica de a dărui, că sigur ți se va cere ceva în schimb.
Cei care merită felicitați.
Curajos nu-i cel care s-a eliberat de frică, ci acela care, fiindu-i frică, îngrozitor de frică, merge înainte. Mie mi-a fost frică să-mi mai fie frică. Și-am plecat.
Voi, cei rămași acolo, cei care înfruntă zi de zi, oră de oră, toate fricile de mai sus și mii de altele de care doar Dumnezeu știe, nu pe mine ar trebui să mă felicitați. Ar trebui să vă felicitați între voi, când vă vedeți pe stradă, chiar dacă vă cunoașteți, chiar dacă nu.
Trăiți în România. Vreau să știți că vă admir și vă felicit pentru curajul pe care îl aveți și care mie îmi lipsește.
Bradut Florescu
[ link extern ]