"BUNA ZIUA DOMNULE CARAGIALE…!!!! (parodie)
Ca un vajnic reporter ce sunt, dupa atatea peregrinari prin lumea asta, ba dupa Hamlet, sau dupa Romeo si Julieta sau cine mai stie pe unde mi-au mers pasii, am ajuns acasa !!
Ca tot e “Anul Caragiale” si nu peste tot se stie asta..!!!Si cum lumea de azi se cam confunda cu lumea lui Caragiale, de atunci, cum tot e anul alegerilor de tot soiul, m-am inarmat cu un reportofon, un carnetel cu niscai intrebari chitite asa ca pentru domnia sa si la drum cu mine..!!!
Urbea Bucurestiului, cu Lipscani (sau Centrul vechi), cu Crama Domneasca si Drumul Sararilor, cu Hanul lui Manuc si multe berarii,mai are iz de capitala plina de cosmopolitism neaos romanesc, cu miros oriental si mai putin occidental, plina de masini care mai de care mai colorate si puternice…!!!
La o masa mai retrasa, dupa niste boscheti ce separau mesenii, vad palaria lui nenea Iancu…
- Salutare stimate domn !
- Sarut manusitele stimabila duduita !!
- Pot indrazni a va ruga sa-mi inlezniti oarece intrebari, ca tare multa lume curioasa la mine in urbe, la ziarul de provincie unde lucrez..!!
- Apoi ia loc si nu stiu daca esti obisnuita a bea colea un tap cu bere rece pe caldura asta ..!!!
Acum ca tot avem cate ceva de vorbit, parca merge un tap cu bere. Dar sa nu fie cu suparare, platim nemteste…
Zambeste pe sub mustata, gandind un raspuns, apoi tace galant, ca orice roman cu ceva educatie..!!
Fara sa mai stau pe ganduri, scot carnetelul unde aveam ceva intrebari si incep:
- Cum vi se pare noul Bucuresti ?! S-a muncit din greu peste tot. Ce spuneti ??!!
Cauta in zare o unda de racoare, apoi zambeste trist si raspunde:
- Scumpa duduita, parca nimic nu mai e la locul lui. Nici tu o birja, nici Capsa cu renumita berarie, nici vitrine ca la Paris, nici pomi umbrosi, parca totul a fost sters si acum este altceva.
Cum traiti in praful si zgomotul asta ? Unde mai mergeti la revista, ca Unionul nu mai este ??!!!
Ma uit si zambesc si eu si caut un raspuns pe intelesul domniei sale…
- Apoi, nene Iancule, toate s-au transformat, au alt nume, lumea s-a schimbat, avem alte mofturi si mereu cautam sa aducem din alte parti de toate, pentru ca ce aveam noi nu ne mai placea, erau vechituri demodate!!!
Se incrunta si isi mangaie e nervi mustata albita si raspunde…
- Cum poti spune atat urgie de cuvinte ??!! Noi nu aveam lucruri frumoase, strazi curate, femei elegante si cu gust imbracate, carciumi si birturi unde puteai si sa bei si sa mananci cu cativa pitaci in buzunar ??!! Unde mai pui ca nimeni nu te taia sau impusca pe strada, ca birjarul te ajuta daca erai afumat sa urci in trasura si te ducea si pana acasa..?!!
Clientii vechi erau serviti cu onoare, iar pietarii aveau gospodinele pe care mereu le onorau cu marfa proaspata si mai ieftina. Veneau pe strada iaurgii olteni cu cobilita, cu iaurt de oaie, in ulcele mari din lut, rece si bun..!!
Apoi grecii si turcii cu caruciorul cu inghetata si braga pentru zilele toride..
Unde sunt toate astea ???!!!
De ce ati adus magazinele astea mari, unde totul parca nu are gust ??!!
Tac si ma uit nostalgic peste insemnari, semn ca fastaceala mea, fie nu are raspuns, fie sunt depasita de lipsa explicatiilor. Stiu ca nenea Iancu, cu umor si placerea de a sesiza totul, cu rafinament, nu va pregeta sa mai spuna si altele….!!!!
Asa ca nu mai indraznesc o alta incercare pe directia aia…si schimb macazul !!!
- Dar ce spuneti de alegerile de pe la noi ??!! Banui ca ati auzit ca odata la 4-5 ani trebuie sa alegem parlament, primari, presedinte ??!!
Aici pare incurcat. Mai bea o gura de bere si parca isi cauta raspunsul in tapul pe care tocmai l-a terminat.
- Sincer sa fiu , te intreb si eu pe matale, ce e ala “presedinte”..??!! Pe vremea mea era Majestatea sa regele si restul care formau parlamentul, primul ministru si primarii oraselor.
Raspund eu cat pot mai bine, dar se pare ca nedumerirea crestea …
- Dar de ce nu mai aveti rege ?!! Nu mai era de gasit altul pe la vreo casa regala din Europa ??!!
Dau sa raspund, insa bag seama ca oricate explicatii as cauta, nemultumire si semne de intrebare tot erau.
Asa ca o dau pe alegeri si alegatori…
- Cum era cu alegerile ?!! Tot asa se faceau plocoane pe la alegatori cu niscaiva oferte ??!!
Tace pret de cateva minute si apoi zice cu off..
- La noi pe atunci , daca nu iesea cine trebuia te cam ciomageau, sau mai rau, erai un soi de om de nimic al urbei.. Dar bag seama ca la voi, acum, e ceva mai rau. Am auzit ca se fura voturile, ca se masluiesc alegerile, ca cel rau trebuie sa fie in frunte, iar cel bun sa sufere..!! Asa-i ??!!
Inclin din cap fara un raspuns exact. Nu de alta dar cine stie ce mai intelege bietul nenea Iancu.
Fac semn chelnerului sa mai aduca un rand de beri reci, platim amandoi cum ne fuse vorba, incercand sa ne mai racorim sufletul…
Zic asa intr-o doara…
- Caldura mare mon cher…!!!
Rade vesel, semn de bucurie ca inca mai e cineva pe lume care-si mai aduce aminte de zicerile lui…
Si raspunde malitios…
- Vezi daca nu esti la Cazinou la Sinaia la racoare cu vre-un moftangiu dupa tine ??!!
Ma apuca un ras, asa ca pe vremuri, multumesc de rabdare si explicatii, ma ridic si primesc drept rasplata un sarut pe mana, demn de orice duduita..!!
Il las sa-si savureze berea in liniste, sa uite de vorbele mele si sa se reintoarca in viata boema si patriarhala a “Micului Paris”…!!!
La buna vedere, nene Iancule,
cu drag,
pantru conformitate,
Bluerose"
[ link extern ] /