avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestatie la retinerea permisului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestatie la retinerea permisului

Mi s-a retinut permisul de conducere in alta localitate decat cea de domiciliu. Vreau sa fac contestatie pentru ca ma simt nedreptatit. Oprit fiind, cu semnal dat, pentru a vira la stanga, un dobitoc ce transporta persoane a oprit in dreptul meu, m-a injurat si a mi-a zgariat masina.
Politia, bine-nteles ca mi-a retinut permisul pentru " neacordare de prioritate prin viraj stanga" . Nu am semnat, iar acum vreau sa se faca dreptate.
Am vreo sansa? Trebuie sa depun contestatie in teritoriu? Trebie sa ma prezint neaparat? In masina era si mama; poate fi martorul meu? Am facut poze la "avariile" masinii mele; pot fi relevante ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: asking , utilizator 09:18, 29 Octombrie 2008
asta stiu, dar politia nu era obligata sa-mi trimita p.v. in 30 de zile?
sorin_pss a scris:

asta stiu, dar politia nu era obligata sa-mi trimita p.v. in 30 de zile?

Cred ca da.

Art. 26. din Ordonanta 2/2001 prevede:
(1) Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.*
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane carora trebuie sa li se comunice copia de pe procesul-verbal, daca sunt prezente la incheierea acestuia.
(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.
cioan a scris:

Contestatia trebuie depusa in termen de 15 zile de la data constatarii contraventiei la Judecatoria de care apartine localitatea unde s-a produs evenimentul.

Mi-a fost retinut permisul pentru neacordare de prioritate intr-o parcare de pe raza de competenta a Sectorului 1 Bucuresti.
Intrucat masura mi se pare "netemeinica si nelegala" am inteles sa depun contestatie. Eu sunt din Tulcea.
Contestatia impreuna cu celelalte documente necesare pot fi trimise si prin posta? Daca da, cum procedez cu taxa de 1 leu si timbrul judiciar? Certificatul de grefa il pot primi la fel?
Daca trebuie sa le depuna altcineva in numele meu, certificatul de grefa in cat timp de la depunere poate sa il ceara? La depunere sau dupa cateva zile? Cate?
Sunt amanunte pe care nu le-am gasit pe nicaieri!
Ma puteti ajuta?

Inca ceva: am gasit asta in OUG 69 din 2007:
3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere...
Intrebarea este: Unde ma prezint pentru a primi permisul daca acesta este trimis la IPJ Tulcea?

Respect!
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2008
cavalieri, utilizator
cavalieri a scris:

Mi-a fost retinut permisul pentru neacordare de prioritate intr-o parcare de pe raza de competenta a Sectorului 1 Bucuresti.
Intrucat masura mi se pare "netemeinica si nelegala" am inteles sa depun contestatie. Eu sunt din Tulcea.
Contestatia impreuna cu celelalte documente necesare pot fi trimise si prin posta? Daca da, cum procedez cu taxa de 1 leu si timbrul judiciar? Certificatul de grefa il pot primi la fel?
Daca trebuie sa le depuna altcineva in numele meu, certificatul de grefa in cat timp de la depunere poate sa il ceara? La depunere sau dupa cateva zile? Cate?
Sunt amanunte pe care nu le-am gasit pe nicaieri!
Ma puteti ajuta?

Inca ceva: am gasit asta in OUG 69 din 2007:
3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere...
Intrebarea este: Unde ma prezint pentru a primi permisul daca acesta este trimis la IPJ Tulcea?

Respect!

Depunerea contestatiei dureaza 5 minute. Fiind vacanta, probabil, nu este coada.
Eliberarea certificatului de grefa poate dura de la o ora la o saptamana sau chiar mai mult, in functie de amabilitatea si cheful personalului. Este doar vacanta....
Problema locului de unde ridici permisul este complicata.

Art. 191 din HG 1391/2006 prvede:

(1) În situaţia în care contravenientul a săvârşit fapta pe raza de competenţă a altui judeţ decât cel care îl are în evidenţă, permisul de conducere se păstrează la serviciul poliţiei rutiere pe teritoriul căruia a fost constatată contravenţia, până când şeful serviciului hotărăşte asupra sancţiunii contravenţionale complementare, dar nu mai mult de 15 zile de la data reţinerii, după care îl trimite serviciului poliţiei rutiere al judeţului care îl are în evidenţă.

(2) Permisul de conducere se păstrează la serviciul poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenţă titularul, până la restituire sau, după caz, până la anularea documentului

Permisul poate fi sau in Capitala sau la Tulcea. Ghici ghicitoarea ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 August 2008
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Plangerea poate fi inaintata si prin posta. Data trimiterii reprezinta data la care dvs. ati depus contestatie. Se poate ca instanta sa va inainteze certificat de grefa din care sa rezulte ca aveti plangere pe rol si prin posta (dar cred ca veti astepta mult si bine:D). Cu certificatul va prezentati la Serviciul Politiei Rutiere din Tulcea si solicitati restituirea permisului pana la solutionarea plangerii.

Alte discuții în legătură

Contestatie pentru permis auto ak47 ak47 Circulam din directia petricani ,am fost oprit la intersectie la colentina la ceas, pentru trecere la culoarea rosie la semafor !!! Mentionez ca am trecut pe ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis matealecs85 matealecs85 Buna ziua, Am si eu o nelamurire/ intrebare. In cursul zilei de azi mergeam cu autovehicolul pe bld Timisoara dinspre intersectia cu strada Moinesti spre ... (vezi toată discuția)
Contestatie stefan88u stefan88u buna ziua ce trebuie sa fac pentru a inainta o contestatie sa imi iau permisul pentru 30 de zile? (vezi toată discuția)