avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare CIM demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare CIM demisie

un salariat isi da demisia, in timp ce se afla in concediu medical ; i se aproba incetarea CIM fara preaviz.

la ce data inceteaza CIM? ziua urmatoare demisiei sau data la care a incetat concediul medical?

multumesc
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 12:29, 16 Septembrie 2008
decizia mentioneaza cererea de demisie

multumesc!
Cred ca se confunda incetarea c.i.m. prin demisie cu cea prin concediere. ;)
Potrivit Codului muncii, concedierea zintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, iar, prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
Daca in timpul concediului medical un salarait isi depune demisia, atunci contractul individual de munca inceteaza la data expirarii preavizului sau la data luarii la cunostinta de catre angjatorul a acestei demisii (in cazul in care este o demisie fara preaviz).
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire. Am primit o amenda de la i.t.m. pentru nerespectarea termenului de 5 zile pt. inregistrarea decizie de incetare cim. Decizia era emisa pe data de 08.09.2008 si am comunicat-o la ITM in data de 12.09.2008, incetarea contractului fiind cu data de 01.09.2008. In speta este vorba de o salariata propusa la pensie de invaliditate cu data de 01.09.2008, dar decizia de la Casa de Pensii a primit-o in data de 08.09.2008, data la care i-am emis si decizia de incetare cim. L-am intrebat pe inspectorul de munca cum poti sa comunici pana in data de 05.09.2008 o decizie pe care o emiti abia in data de 08.09.2008 si deoarece am fost ''obraznica" in loc de avertisment am primit amenda. Va rog daca puteti sa ma lamuriti - termenul de 5 zile se socoteste cum ar fi logic de la emiterea deciziei sau de la data incetarii cim? As avea sanse sa castig daca fac contestatie la pv de contraventie?
Pentru "pop sanda":
Va redau din Codul muncii:
Art. 56. - Contractul individual de muncă încetează de drept:
...
d) la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare
anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;” (O.U.G. nr. 65/2005)
daca ati primit decizia de pensionare pe 08.09.2008 si atunci ati emis si decizia de incetare a CIM, ati procedat corect.
Am avut in februarie un caz asemanator: o decizie de pensie de boala (cu data de 12.02.2008) a ajuns la mine in 07.05 2008. In aceeasi zi am facut decizia de incetare a CIM cu data de 12.02.2008 si pe 08.05.2008 am dus-o la ITM. Au inregistrat-o. Deci este posibil.
Cred ca inspectorul respectiv era nervos si a vrut sa-si arate "muschii".
Contestati amenda ca ati platit-o degeaba. Cand au dreptate, au, dar de data asta nu au. Mergeti si pana in instanta ca aveti castig de cauza. Succes!
ginnyy a scris:

nu cunosca datele exacte, dar incercam astfel:

27 februarie certificat medical - concediu medical pana in 10 martie
1 martie cerere demisie ; seful direct scrie pe cerere "aprobat, fara preaviz"
10 martie - cerere concediu odihna - seful direct ii aproba pana in 12 martie
12 martie - certificat medical pana in 1 mai (cu prelungiri succesive)
1 mai - nu mai aduce nimic - ii incetam CIM incepand cu 1 mai

s-a finalizat... dar ne intrebam care ar fi riscul ca salariatul sa conteste decizia de incetare a CIM (nu a existat preavizul de 15 zile)

raspunsul ar fi: preavizul este acordat in beneficiul angajatorului, nu al salariatului

Se pare ca mai toata lumea confunca CONCEDIEREA cu DEMISIA sau ACORDUL PARTILOR cand vine vorba de concedii medicale.
Un salariat are dreptul sa demisioneze cand doreste chiar si in timpul concediului medical. Nu inteleg cum a inaintat o demisie in care nu preciza data demisionarii, dar nu conteaza aceasta este data la care a inaintat demisia si aceasta a fost acceptata.
Concediul medical este platit pana la data demisie nu pana la data eliberarii lui . Pe certificat se mentioneaza motivul pentru care nu se plateste in intregime, exista rubrica pe certificat in care angajatorul motiveaza refuzul platii.
Este caraghios sa spui ca daca angajatorul i-a acordat concediu de odihna dupa demisionare atunci mai are dreptul sa solicite efectuarea preavizului. Dupa data acceptarii demisie nu se mai acorda decat c.o. neefectuat si nu se mai primesc alte concedii medicale la plata.
Din cate inteleg eu salariatul ( cel cu demisia FARA DATA DEMISIONARII.....) nu are nici cea mai mica idee despre DEPUNEREA VREUNEI DEMISII..............
Sunt societati care solicita de la angajare salariatilor ( si asta abuziv.............) o demisie scrisa fara data pe care o folosesc in cazuri de genul prezentat mai sus, sau cand le spun salariatilor sa nu mai vine de a doua si la servici folosind demisia pe care o au de la angajare.
Daca salariatul a continuat sa vina la servici si angajatorul a continuat sa il plateasca consider ca nici unul nici celalat nu au avut idee despre existenta acelei demisii.

Pentru "pop sanda"
O decizie se inregistreaza in termen de 5 zile de la data emiterii.

Conform articolului redat de tudorvaleriu:

Va redau din Codul muncii:
Art. 56. - Contractul individual de muncă încetează de drept:
...
d) la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare
anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;” (O.U.G. nr. 65/2005)

intrpretarea lui insa este asa cum spune legea : inceteaza la data comunicarii data pana la care salariatul trebuie sa fie prezent la seviciu, adica in mod eronat ati incetat CIM in data de 1.09.2008 data incetarii CIM ar fi trebuit sa fie de 08.09.2008. Ce anume s-a intamplat cu zilele lucrate de catre salariat de la 01.09 pana la 08.09
Adica daca considerati ca nu puteati avea "promonitii in data de 05.09 nici salariatul nu putea avea premonitii in data de 01.09 sa nu se mai prezinte la locul de munca.
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Incetare de drept a cim (art.56 lit. d) claudiabutisca claudiabutisca Am urmatoarea speta: Un angajat si-a depus cerere in vederea intocmirii dosarului de pensionare si incetarii cim cu data de 15.09.2008. Prin cerere solicita ... (vezi toată discuția)
Pensionare invaliditate si revisal ContSters56278 ContSters56278 Cum procedez avand in vedere noile prevederi privind Revisal ul ,in cazul in care am un angajat care la 02.07.2009 depune cerere de intocmire dosar pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe care de boala. Alexxa2 Alexxa2 Buna ziua. In cadrul societatii unde lucrez avem o salariata care pe data de 07.03.2012 face 180 de zile de concediu medical. A venit la firma si a spus ca o ... (vezi toată discuția)