pop sanda a scris:
sALARIATUL A FOST PROPUS PENTRU PENSIE DE INVALIDITATE INCEPAND CU DATA DE 01.09.2008, DUPA CE IN ULTIMELE 3 - 4 LUNI A FOST IN CONCEDIU MEDICAL ( INCLUSIV LUNA AUGUST). IN NICI UN CAZ NU A LUCRAT IN LUNA SEPTEMBRIE SI NICI CERTIFICAT MEDICAL NU A PREZENTAT. AM PREZENTAT SITUATIA ACEASTA PENTRU CA ESTE CEA MAI RECENTA SPETA PENTRU CARE AM AVUT DISCUTII CU D-NI INSPECTORI DE MUNCA. EU AM PROBLEME CU SALARIATII MEI IN GENERAL IN CAZUL DESFACERII CONTRACTELOR DE MUNCA, PENTRU CA PLEACA SI UITA SA ANUNTE SAU SA-SI FACA O CERERE. AM APROX. 500 DE ANGAJATI SI DACA AS LUA LEGEA "AD LITERAM" LA 80% AS PUTEA SA LE DESFAC DISCIPLINAR CIM, AR TREBUI TOATA ZIUA SA FAC CONVOCARI SI CERCETARI PREALABILE
DE ACEEA VA ROG SA-MI SPUNETI CE INTELEGETI PRIN PERFECTARE? DACA UN SALARIAT NU IMI VINE LA MUNCA SA ZICEM DE LA 01.09.2008 SI APARE IN DATA DE 15.09.2008 SI SOLICITA DESFACEREA CIM, II EMIT DECIZIA DE DESFACERE A CIM CU ACORDUL PARTILOR IN DATA DE 15.09. SI LA INCETARE II PUN DATA DE 01.09.2008, CARE ESTE TERMENUL DE COMUNICARE LA I.T.M.? LOGIC, PERFECTARE = EMITERE, SAU NU? SI REVIN, CUM SA COMUNIC O DECIZIE PANA NU O IAU.
Eu nu sunt deacord cu emiterea deciziei in 15.09 cu data de 01.09.
Chiar daca sunt multi salariati la societate nu este o scuza ca nu aplicati prevederile CCM, regulamant, codul Muncii. Salariatul are 10 zile absentate nemotivat si in functie de prevederile regulamentului nu ar fi trebuit neglijata convocarea lui.
Pe langa acest fapt chiar nu inteleg ce anume dati ca axemplu:
1) un salariat propus la pensie de invaliditate ..............la care chiar daca se prezinta in 15.09 i se emite decizia cu propunere de pensionare cu data inscrisa in actul medical 01.09 .............
2) un salariat oarecare , care are un medical pana la 31.08, nu se mai prezinta la locul de munca absentand nemotivat pana la 15.09 si pentru care emiteti eronat o decizie de desface CIM prin demisie cu data de 15.09 din comoditatea de a nu-i desface CIM disciplinar.
Aceste doua cazuri sunt extrem de diferite si nu pot avea aceasi rezolvare.
Care ar fi motivatia pentru care nu ati emis in timp decizia cand salariatul a depus-o pe data de 01.09??????????
Pentru ca in nici un caz nu va depune in data de 15.09 o demisie cu incetarea in data de 01.09, o demisie nu se depune retroactiv, ceea ce scrie efectiv in demisie va fi data de 01.09 inaintata pe data de 01.09.
Imaginativa ca un salariat nu se prezinta pentru a depune demisia decat dupa 45 zile de cand nu s-a mai prezentat la locul de munca. Nu este convocat cum va fi trecut in prezenta si cum va fi trecut in statul de plata?
Dupa 30 zile de la luarea la cunostinta a abaterii daca nu a fost cercetat disciplinar nici nu mai poate fi cercetat. Ce anume mai faci?Consider ca un formular standard de convocare in care sa fie completate numele si motivul convocarii si plicuri pentru convocarea postala nu reprezinta un efort mare si te scapa de multe griji si amenzi. In special ca in cazul neprezentatii la convocare da dreptul angajtorului de a desface CIM fara cercetare.
Pe de alta parte legea lasa persoanei posibilitatea de a avea un timp pentru perfectarea actelor cat si pentru depunerea lor efectiva la ITM.
Nu vad nici un motiv pentru care trebuie sa cautati salariatii la domiciliu cand in codul muncii se specifica clar ca o convocare sau o comunicare a demisiei se poate face postal. Va complicati singura.
Incercati sa respectati termenele si nu veti avea probleme.