avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calomnie sau nu??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calomnie sau nu??

Buna. X-ulescu lipeste zeci de afise prin oras in care apare poza unui individ iar sub poza cateva randuri despre o fapta comisa,una destul de grava,fapta care i-ar aduce o condamnare la ani grei de inchisoare. X-ulescu detine niste probe concrete cu care ar putea dovedi fapta acelui individ in urma unui eventual denunt. Faptuitorul probabil va depune o plangere impotriva lui X-ulescu pt. calomnie. X-ulescu insa are acele probe care probabil va dovedi ca intr-adevar acea "reclama" facuta prin intermediul acelor afise, nu este minciuna. Mai poate fi vorba de calomnie in cazul asta?
Patrik ai spus: Dar ai putea sa ne indici un articol de lege pe baza caruia se poate accepta in instanta o inregistrare facuta de una dintre parti impotriva celeilalte?

Adica, ce trebuia sa faca fetita? sa-l anunte inainte? ex: "Tati, vreau sa te inregistrez cum iti recunosti faptele, vreu sa fii de acord ca eu voi inregistra aceasta convorbire in care tu trebuie sa recunosti abuzurile la care m-ai supus"

Adica mi se pare penibil, trebuia sa-l anunte inainte? Sa fim seriosi.
Probele vor fi clar acceptate in instanta, mai ales ca recunoaste.In urma denuntului meu, ma voi baza pe aceste inregistrari ca si probe, poate chiar pe 1 sau 2 persoane care au fost de fata cand fetita a purtat acele discutii la telefon, persoane care au auzit cele spuse de faptuitor(oricum, si fara acele persoane, banuisc ca se vor face expertiza tehnica a inregistrarilor, timbru vocal, etc si clar va reiesi ca sunt autentice). Acele 2 persoane pot depune marturie in calitate de ..martor,evident. Doar ca, dupa cum v-am spus, o sa ma lovesc de faptul ca fetita, caruia i-a fost "spalat creierul", nu mai vrea sa recunoasca, dar nu cred ca asta va fi un motiv pentru care ancheta sa nu se desfasoare, mai ales ca sunt probe si martori ai acelor discutii. Sa va reamintesc ca facuse o plangere dar in urma presiunilor ticalosilor ei de parinti(mama ei a fost prima care i-a cerut sa-si ierte tatal pe motiv ca au nevoie de sprijinul financiar al acestuia, o inconstienta care are tupeul sa se numeasca "mama") ea si-a schimbat declaratia, probabil acea doamna psiholog care a consiliat-o a spus ca nu arata a copil abuzat(a spus asta ori din lipsa de profesionalism ori mituita fiind, mentionez ca doamna psiholog practica la un centru de plasament,) si din cauza acestor doua motive, ancheta nu a mai continuat. Ciudat totusi, desi probe sunt. S-a intocmit si un raport medico-legal in care reiese ca a fost agresata fizic.
Vreau sa stiu daca nu e prea tarziu sa fac denuntul, se implineste in Iulie un an de la initiala plangere si nu s-au luat masuri.Eu chiar am fost implicat in caz, in calitate de martor in initiala plangere, eu fiind prima persoana careia fetita i-a povestit cele intamplate. Din cauza ca nu s-au miscat lucrurile asa cum trebuiau, eu stiu ca am dreptul sa fac un denunt oricand la Parchet. Plangerea initiala s-a facut la o sectie de politie, nici nu stiu daca in urma schimbarii de declaratie a fetitei, dosarul a mai ajuns la Parchet.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
Sonji, utilizator
Eu nu inteleg totusi un aspect.Cum de a fost posibila retragerea plangerii, in conditiile in care fapta reclamata nu facea parte din sfera infractiunilor pedepsite la plangerea prealabila si ca atare,nu era posibila nici retragerea plangerii sau impacarea partilor.In urma noilor date furnizate de dvs. , @sonji, reise ca nu este vorba despre infractiunea de viol, fiind incidente art. 201 Cod penal-perversiunea sexuala , alin 2.3 si 3^1 cat si art. 202 -coruptia sexuala alin 1 si 2.
Inteleg ca in urma cu un an, la data depunerii plangerii , victima nu avea varsta de 15 ani impliniti, situatie in care plangerea se depunea de reprezentantul legal, iar daca avea deja 15 putea depune plangerea cu incuviintarea reprezentantului legal.Cine a depus aceasta plangere? Plangerea nu putea fi retrasa, in opinia mea, ci ar fi trebuit sa fie efectuate cercetari, fiind vorba despre infractiuni in cazul carora s-ar fi putut incepe up si din oficiu.
Reveniti cu detalii, fiindca am impresia ca lucrurile nu s-au petrecut conform legii in privinta retragerii plangerii.
Plangerea nu a fost retrasa. Stiu ca in cazuri ca acesta, plangerea nu se retrage, ci se schimba doar cele declarate.. ceea ce a si facut victima, dar ca a facut acest lucru fiind amenintata de mama ei ca daca nu isi schimba declaratia si tatal ajunge dupa gratii, ea nu o s-o mai doreasca si o s-o interneze in centrul de plasament pe care il uraste(Fetita fusese internata intr-un centru de plasament timp de cateva zile, decizie pe care a luat-o din cate stiu aceea doamna psiholog) si ca daca nu o scoate vreo ruda , ea o sa ramana acolo pana la 18 ani si asa o sa aibe viitorul distrus.
Daca as putea dovedi in urma denuntului si acest santaj emotional, cred, banuiesc ca si mama va fi decazuta din drepturi.

A fost fortata sa ii faca sex oral tatalui ei. Cred ca intra la viol, daca nu ma insel.

Da, in momentul plangerii avea 14 ani si cateva luni. Plangerea a fost depusa de ea, insotita de mine fiind major.( stiu ca trebuia insotita de un reprezentant legal, insa in rude nu avea incredere, ceea ce s-a si dovedit , datorita faptului ca un unchi de-al ei, care, culmea, lucreaza in domeniul criminalisticii, deci e oarecum reprezentant al legii,i-a cerut sa-si ierte tatal si sa-si schimbe declaratia, probabil e chestiune de imagine. Stiu ca in localitate respectiva sunt vazuti ca niste oameni respectabili, ma gandesc ca in urma condamnarii mizerabilului, imaginea lor ar fi fost oarecum denigrata, credeti-ma ca as vrea sa stiu ce e in mintea unor oameni ..pe langa faptul ca sunt inconstienti)

Am fost audiat in calitate de martor, chiar anuntat de acei comisari, ca apreciaza oamenii ca mine care se implica in situatii de genul. Deci, stiu chiar de la victima ca a fost nevoita sa-si schimbe declaratia datorita presiunilor. Ciudat zic eu, pentru ca procedurile sunt altele decat inchiderea cazului care in situatia de fata nu cred ca e legal. Adica sunt probele acelea la dosar, plus certificatul medico-legal in care a reiesit ca a fost agresata fizic. Normal ancheta trebuia sa continue.Sub semnul intrebarii trebuia totusi pusa decizia de schimbare a declaratiei,desi probe care confirma un abuz, sunt!!! Stiu doar ca faptuitorul nu a fost nici macar audiat.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
Sonji, utilizator
E foarte grav ce s-a intamplat.Si , dupa cum relatati, sunt implicati si alti membri ai familiei, respectiv unchiul care dorea ca familia sa ramana cu imaginea nepatata.Cred ca ar trebui reluata legatura si cu cei de la protectia copilului , exista dovezi si acolo, cert ambii parinti ar trebui decazuti din drepturile parintesti.
Cazul nu trebuia nici pe departe inchis, s-a dorit musamalizarea.
Faceti denuntul la parchet, luati dovada sesizarii prin denunt pentru ca in cazul in care nu se va inteprinde nimic sa puteti dovedi.Si nu in ultimul rand, convingeti fata sa nu renunte la a-si face dreptate .Asa cum ati convins-o atunci cand a depus plangerea, cred ca are incredere in dvs. si va va urma indemnul.
Am incercat sa reiau legatura cu ea, insa e greu. Au reusit sa o intoarca impotriva mea, nu stiu ce metode au folosit. Prima data cand am reusit sa o conving sa depuna acea plangere, a fost imediat dupa ultimul episod de abuz, abuz in urma caruia ea a fost agresata si fizic. Cand mizerabilul abuza de ea, nu folosea violenta si constrangerea fizica. Se folosea de darea de daruri si alte promisiuni. Asta ar fi probabil si unul din motivele pt. care fetita si-a iertat tatal, simtindu-se oarecum chiar ea vinovata pentru acele situatii, fapt de care nenorocitul a profitat si si-a manipulat fiica. Chiar intr-una din acele inregistrari el incearca sa dea vina pe ea pentru cele inamplate in decursul acelor ani in care a abuzat de ea, amintindu-i intr-una fetitei ca era totul ok si ca trebuia sa ramana totul intre ei.

Sunt sigur ca daca ati putea asculta acele convorbiri, ati ramane socati. U n nenorocit de om.

Imi cer scuze pentru faptul ca s-a deviat vizibil de la titlul subiectului "Calomnie sau nu" si multumesc tuturor celor care mi-au oferit sfaturi si lamuriri.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
Sonji, utilizator

Alte discuții în legătură

Prelevare și conservare probe video sorein sorein Am fost victima unui incident într-un magazin dotat cu camere de supraveghere. Dorind să acționez în judecată magazinul (agresiune), mă bazez pe ... (vezi toată discuția)
Fostul angajator ma ameninta ca ma distruge..iar daca am curajul sa-l dau in judecata.la martor va taia tendoanele de la picioare. dorudoru dorudoru Pana pe data de: 01.06.2011, am lucrat intr-un restaurant ca :Ajutoare Bucatar. Va spun ca am lucrat pentru ca inaine de: 01.06.2011 am aflat ca ... (vezi toată discuția)