dalias a scris:
Catre Selenus,
Eu va contrazic. ....
Probabil pentru blocul dvs cu astfel de oameni care conduc blocul intr-adevar o solutie este debransarea totala. Dar nu o veti obtine daca ei nu vor. Haosul pare mai degraba produs de preprezentantii asociatiei decat de firma respectiva.
Daca la dumneavoastra in bloc se intampla magarii asta nu inseamna ca solutia propusa de mine nu este aplicabila si legala. Observati ce am scris:
- PV de constatare cu administratorul/firma intr-o faza a lucrarilor in care sa se poata constata intr-adevar lucrarile executate. Exista aici insa conditia ca administratorul sa fie corect si sa inregistreze situatia reala;
- spuneti ca unii au declarat ca au tevile izolate si ele nu sunt, si ce sa faca la constatate, sa gaureasca rigipsul? Da, sa gaureasca rigipsul sau sa nu le ia in consideratia declatia de izolatie pana nu dovedesc faptic ca acea izolatie exista, daca cei care zic ca au izolat nu au avut bunul simt sa cheme pe cineva abilitat sa contate la timpul potrivit.
- spuneti ca s-au recalculat sumele anterior pentru unii ce si-au pus mai tarziu izolatia pe coloane sau nu si-au pus-o deloc, repartizandu-se sumele chipurile platite fara motiv de cei cu "izolatie'' doar catre cei cu centrale termice, alt abuz. Sumele trebuiau repartizate tuturor celor cu coloane, in functie si de gradul de izolare al coloanelor (nu va exista niciodata 0 de plata pentru cei cu coloane izolate, pentru ca nu exista izolatie perfecta). Nu incriminati firma, ea are contract cu asociatia si a facut ce i-a spus aceasta. Nu sunt fanul acestor firme, dar nu prea este de vina aici.
- mai spuneti ca unii nu deschis usa la citire si declara ca nu au consumat nimic pe calorifere, si practic suma a fost redistribuita catre cei cu centrale. Aici este incorect pentru ca practic la o anumita cantitate de caldura a rezultat un total mai mic decat cel real de unitati de caldura citite pe rapartitoare, si deci o valoare mai mare al unitatii, rezultand mai mult de plata pentru cei de buna credinta care au permis citiarea repartitoarelor. Deci practic doar cei cu calorifere racordati la RADET si au permis citirea ar fi trebuit sa suporte in mare parte nesimtirea vecinilor, si nu cei cu centrala, pentru ca acestia nu au atribuite UC pentru calorifere, doar pentru tevile comune. Oricum in mod real la ultima citire din an aceasta trebuie facuta neaparat in teren, pentru o regularizare corecta. Astfel s-ar fi ajuns la situatia in care cei ce nu au declarat consumul corect anterior sa fie inregistrati corect cu toate unitatile consumate. Chestia nu ii ajuta prea mult pe cei ce de buna credinta, doar ca in ultima luna valoarea unei UC va fi mult mai mic, fiind multe UC raportate la cantitatea de caldura, deci un pret ceva mai mic pentru cei corecti. Care nu acopera intr-adevar ce au platit in plus in lunile anterioare.
- pentru ca sistemul cu repartitoare sa functioneze este vital ca citirea sa se faca in mod real, si firma ce face citirea sa se straduiasca sa o faca, mai ales pe cele de inceput si sfarsit de sezon. Totodata eu stiam ca in cazul in care nu se poate face citirea se atribuie din oficiu un consum de unitati anterior pentru o luna echivalenta (nu 0), situatia reglandu-se la urmatoarea citire. Aici este clar vina firmei, care daca nu a putut face citirea, nu trebuia sa accepte consumuri 0.
Oricum ce se intampla la dvs in bloc este absolut anormal si sper ca incercati sa luati masuri in acest sens fata de toate anormalitatile de mai sus.
O alta solutie decat debransarea ar fi contorizarea totala, atat pentru fiecare apartament ce doreste sa ramana pe centralizata, cat si pentru tevile ce deservesc spatiile comune, atat pentru gaz cat si pentru caldura. Exista posibilitatea foarte indepartata ca RADET si furnizorii sai sa devina foarte performanti, si sa fie foarte rentabila incalzirea centralizata. Un sistem centralizat performant ca si producere de energie si cu trasee bine izolate in opinia mea (si fapt real prin tari mai civilizate) va bate intotdeauna ca si cost de furnizare al energiei o centrala de apartament. Ganditi-va numai ca o parte din energie poate proveni din sistemele de cogenerare de la centralele termoelectrice, energie termica care altfel s-ar pierde fara utilizare, fiind un produs secundar al producerii energiei electrice.
Bineinteles ca aici apare problema ca unul sta in frig si cel ce vrea caldura va suporta socul produs de apartamentul rece al vecinului, si costuri marite, de acea eu as institui prin lege obligativitatea mentinerii de temperaturi de minim 16C in toate camerele din apartamentele din condominii, precum si obligativitatea si posbilitatea ca reprezentantii asociatiei sa poate verifica acest fapt periodic si inopinant, si sa poata da amenzi care sa fie scazute din intretinerea celor de buna credita sau sa fie utilizate in alt scop pentru imobilul respectiv. Asta ca sa fie echitabil si sa inteleaga toata lumea ca viata intr-un condominiu nu iti permite sa iti afectezi vecinii nici macat prin inactiunea ta.
Va dau un exemplu cum ma afecteaza pe mine lipsa contorizarii: gazele de plata luna vara 20 lei si in decembrie 100 lei, 4 persoane. Eu sponsorizez vecinii ce se incalzesc cu gaze, si sunt tepuit de doua ori: odata ca platesc un consum ridicat de gaze si inca o data ca platesc in functie de numarul de persoane. Gazul care in mod normal trebuie utilizat pentru gatit si de aici distribuirea in functie de numarul de persoane este utilizat aici mai mult ca o utilitate functie de suprafata. Macar daca ar fi fost posibilitatea de distribuire nu ca si costuri pe persoana ci pe cota indiviza, ar fi mai ceva mai echitabil, pentru ca 80% din consum nu depinde de numarul de persoane. Daca pana acum costul contorizarii la gaz mi se parea disproportionat fata de beneficii (amortizare), acum datorita faptului ca platesc in fiecare sezon rece cca 350 lei degeaba scade perioada de amortizare a unui astfel de sistem si il face atractiv.
Poate voi fi acuzat de sovinism si alte alea, dar mie mi se pare aberanta situatia in care un pensionar/doi stau intr-un apartament de 4 camere (din care folosesc 1), fara a avea bani sa il/se intretina corespunzator, afectand astfel vecinii, cand ar putea sa-si ia ceva mai mic si de diferenta sa traiasca mai bine. Afirmatia cu care raspund unii "Asta e viata la bloc'' e corecta dar trebuie privita in ambele sensuri: traind la bloc trebuie sa accepti unele nejunsuri dar totodata trebuie sa accepti si unele obligatii. Nu degeaba prin tari mai civilizate daca vrei sa cumperi un apartament intr-un condominiu ai nevoie de acceptul asociatiei respective de proprietari, care verifica pe langa comportament etc si posibilitatile tale materiale pentru a face fata intretinerii si unui trai civilizat in acel condominiu, la standardele proprietarilor din acel condominiu.