avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343 ANRSC 2010 si apartamente cu centrale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343 ANRSC 2010 si apartamente cu centrale termice si tevi comune izolate

Am o mare dilema legata de interpretare. Eu am inteles ca daca ai centrala termica si tevile de caldura verticale trec prin apartamentul tau platesti agentul termic (indiferent daca tevile sunt izolate sau nu) .
La noi in bloc nu este asa .... unii care au centrale termice nu platesc deloc. Desi am centrala termica si tevile izolate am de plata pentru luna aprilie cea mai mare suma din bloc adica 20% din consumul total al scarii!!!!!
Sunt 20 de apartamente dintre care 12 au centrale termice proprii. In luna aprilie a.c. vecinul de dedesubt cu tevi verticale si calorifer are de plata vreo 60 de lei iar eu cu CT proprie platesc pentru tevile verticale aproape 400 de lei. Pai daca el, singurul de pe coloana fara CT, nu a consumat caldura, nici in calorifer si nici in tevi cum de am consumat eu? Vecina de deasupra cu CT proprie nu are nimic de plata ca este izolata, cea de deasupra ei 300 de lei, iar cel de la etajul 4 nimic ca nu mai are tevi in casa. Ce tip de izolare poate avea cineva la etaj intermediar, la tevile comune astfel incat sa nu plateasca deloc?
Nu am primit de la firma de citiri nici o nota de consum individual pe ultimele 2 luni.
Cel mai recent răspuns: Selenus , utilizator 12:03, 27 Ianuarie 2012
Catre Selenus,

Eu va contrazic. Debransarea totala a blocului este solutia. Firmele de repartitoare produc haos.

Caz concret.
Firma care a facut inventarierea nu a gasit acasa toti proprietarii cu centrale proprii. Au platit toti sume aproximativ egale vreo 5 luni.
La finalul sezonului a cazut bomba. Pe unii dintre acestia i-a considerat izolati perfect (adica 60 de lei tot sezonul) iar pe altii neizolati (adica 550 lei) dupa cum ii placea sau nu sefa de bloc.

faceti cerere scrisa catre Asociatie prin care informati despre lucrarile executate, si solicitati Asociatiei sa se adreseze firmei cu calculele pentru reinventarierea SET la tevile izolate.

Asa au facut!

Pe unii dintre cei care initial i-a gasit neizolati (sefa blocului si prietenii ei) la finalul jocului firma de repartitoare le-a recalculat toate sumele (au facut o simpla cerere in care au declarat ca sunt izolati cu vata minerala etc.) Nu i-a verificat nimeni!
Si daca ei declarau ca aveau vata minerala credeti ca le gaurea firma de inventariere rigipsul sa constate daca au vata minerala pe dedesubt? Cate cazuri cunoasteti?

Firma de repartitoare a refacut toate calculele repartizand sumele celor cu centrale termice pentru ca -zice presedintele asociatiei- i se parea prea mult sa le repartizeze celor din sistemul centralizat!
Si apropo de cereri ... daca ai un registru de intrari iesiri la asociatie cu multe locuri necompletate... stiti ce simplu poti inregistra in mai acte antedatate ianuarie?

Firma de repartitoare nu a citit ceasurile comune din beci pentru ca persoana care avea cheia de la beci nu era niciodata sa deschida (i s-a sugerat sa dispara ca era prea mult de plata pentru cei din sistemul centralizat. Ultimii declarau ca nu au consumat nimic si nu erau acasa cand se venea pentru citirea repartitorului). Firma de repartitoare nu le putea face nimic daca nu deschideau usa. Decat sa repartizeze suma celor cu centrale proprii.

Asa ca suma de 600 de lei pentru un proprietar de centrala termica proprie nu are nicio legatura cu SET si alte criterii. Daca firmei de repartitoare conducerea asociatiei ii cere sa plateasca un anume apartament o anumita suma se inventeaza orice SET etc. si se refac calculele pana iese totalul. La asta i se zice regularizare!

Ma bucur ca declarati ca "mi se pare aberant sa nu am control asupra costurilor de incalzire din apartamentul meu, platind mai mult pe tevile comune decat la calorifere"

Nu mi se pare normal sa platesc pentru ca vecinii racordati la sistemul centralizat fura cu repartitoarele si nici ca firma de repartitoare nu le poate intra in casa sa verifice. Sa isi puna centrale proprii si sa nu mai fure.

Si daca stiu ca vecinii sunt neizolati sau fura credeti ca pot cere reinventariere? Da, pe banii mei si daca vor vecinii respectivi sa deschida usa! Credeti ca vor deschide?

Chestia cu ti se inmaneaza tie ca proprietar un exemplar din inventariere ... este o gluma, eu cer asociatiei de sapte luni acest inventar, note de consum global.
Traim in Romania unde orice lege sau norma se aplica dupa cum vor sefii!
Pentru eliminarea hotiei solutia este debransarea totala!

Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
dalias, utilizator
dalias a scris:

Catre Selenus,

Eu va contrazic. ....

Probabil pentru blocul dvs cu astfel de oameni care conduc blocul intr-adevar o solutie este debransarea totala. Dar nu o veti obtine daca ei nu vor. Haosul pare mai degraba produs de preprezentantii asociatiei decat de firma respectiva.
Daca la dumneavoastra in bloc se intampla magarii asta nu inseamna ca solutia propusa de mine nu este aplicabila si legala. Observati ce am scris:
- PV de constatare cu administratorul/firma intr-o faza a lucrarilor in care sa se poata constata intr-adevar lucrarile executate. Exista aici insa conditia ca administratorul sa fie corect si sa inregistreze situatia reala;
- spuneti ca unii au declarat ca au tevile izolate si ele nu sunt, si ce sa faca la constatate, sa gaureasca rigipsul? Da, sa gaureasca rigipsul sau sa nu le ia in consideratia declatia de izolatie pana nu dovedesc faptic ca acea izolatie exista, daca cei care zic ca au izolat nu au avut bunul simt sa cheme pe cineva abilitat sa contate la timpul potrivit.
- spuneti ca s-au recalculat sumele anterior pentru unii ce si-au pus mai tarziu izolatia pe coloane sau nu si-au pus-o deloc, repartizandu-se sumele chipurile platite fara motiv de cei cu "izolatie'' doar catre cei cu centrale termice, alt abuz. Sumele trebuiau repartizate tuturor celor cu coloane, in functie si de gradul de izolare al coloanelor (nu va exista niciodata 0 de plata pentru cei cu coloane izolate, pentru ca nu exista izolatie perfecta). Nu incriminati firma, ea are contract cu asociatia si a facut ce i-a spus aceasta. Nu sunt fanul acestor firme, dar nu prea este de vina aici.
- mai spuneti ca unii nu deschis usa la citire si declara ca nu au consumat nimic pe calorifere, si practic suma a fost redistribuita catre cei cu centrale. Aici este incorect pentru ca practic la o anumita cantitate de caldura a rezultat un total mai mic decat cel real de unitati de caldura citite pe rapartitoare, si deci o valoare mai mare al unitatii, rezultand mai mult de plata pentru cei de buna credinta care au permis citiarea repartitoarelor. Deci practic doar cei cu calorifere racordati la RADET si au permis citirea ar fi trebuit sa suporte in mare parte nesimtirea vecinilor, si nu cei cu centrala, pentru ca acestia nu au atribuite UC pentru calorifere, doar pentru tevile comune. Oricum in mod real la ultima citire din an aceasta trebuie facuta neaparat in teren, pentru o regularizare corecta. Astfel s-ar fi ajuns la situatia in care cei ce nu au declarat consumul corect anterior sa fie inregistrati corect cu toate unitatile consumate. Chestia nu ii ajuta prea mult pe cei ce de buna credinta, doar ca in ultima luna valoarea unei UC va fi mult mai mic, fiind multe UC raportate la cantitatea de caldura, deci un pret ceva mai mic pentru cei corecti. Care nu acopera intr-adevar ce au platit in plus in lunile anterioare.
- pentru ca sistemul cu repartitoare sa functioneze este vital ca citirea sa se faca in mod real, si firma ce face citirea sa se straduiasca sa o faca, mai ales pe cele de inceput si sfarsit de sezon. Totodata eu stiam ca in cazul in care nu se poate face citirea se atribuie din oficiu un consum de unitati anterior pentru o luna echivalenta (nu 0), situatia reglandu-se la urmatoarea citire. Aici este clar vina firmei, care daca nu a putut face citirea, nu trebuia sa accepte consumuri 0.

Oricum ce se intampla la dvs in bloc este absolut anormal si sper ca incercati sa luati masuri in acest sens fata de toate anormalitatile de mai sus.

O alta solutie decat debransarea ar fi contorizarea totala, atat pentru fiecare apartament ce doreste sa ramana pe centralizata, cat si pentru tevile ce deservesc spatiile comune, atat pentru gaz cat si pentru caldura. Exista posibilitatea foarte indepartata ca RADET si furnizorii sai sa devina foarte performanti, si sa fie foarte rentabila incalzirea centralizata. Un sistem centralizat performant ca si producere de energie si cu trasee bine izolate in opinia mea (si fapt real prin tari mai civilizate) va bate intotdeauna ca si cost de furnizare al energiei o centrala de apartament. Ganditi-va numai ca o parte din energie poate proveni din sistemele de cogenerare de la centralele termoelectrice, energie termica care altfel s-ar pierde fara utilizare, fiind un produs secundar al producerii energiei electrice.
Bineinteles ca aici apare problema ca unul sta in frig si cel ce vrea caldura va suporta socul produs de apartamentul rece al vecinului, si costuri marite, de acea eu as institui prin lege obligativitatea mentinerii de temperaturi de minim 16C in toate camerele din apartamentele din condominii, precum si obligativitatea si posbilitatea ca reprezentantii asociatiei sa poate verifica acest fapt periodic si inopinant, si sa poata da amenzi care sa fie scazute din intretinerea celor de buna credita sau sa fie utilizate in alt scop pentru imobilul respectiv. Asta ca sa fie echitabil si sa inteleaga toata lumea ca viata intr-un condominiu nu iti permite sa iti afectezi vecinii nici macat prin inactiunea ta.

Va dau un exemplu cum ma afecteaza pe mine lipsa contorizarii: gazele de plata luna vara 20 lei si in decembrie 100 lei, 4 persoane. Eu sponsorizez vecinii ce se incalzesc cu gaze, si sunt tepuit de doua ori: odata ca platesc un consum ridicat de gaze si inca o data ca platesc in functie de numarul de persoane. Gazul care in mod normal trebuie utilizat pentru gatit si de aici distribuirea in functie de numarul de persoane este utilizat aici mai mult ca o utilitate functie de suprafata. Macar daca ar fi fost posibilitatea de distribuire nu ca si costuri pe persoana ci pe cota indiviza, ar fi mai ceva mai echitabil, pentru ca 80% din consum nu depinde de numarul de persoane. Daca pana acum costul contorizarii la gaz mi se parea disproportionat fata de beneficii (amortizare), acum datorita faptului ca platesc in fiecare sezon rece cca 350 lei degeaba scade perioada de amortizare a unui astfel de sistem si il face atractiv.

Poate voi fi acuzat de sovinism si alte alea, dar mie mi se pare aberanta situatia in care un pensionar/doi stau intr-un apartament de 4 camere (din care folosesc 1), fara a avea bani sa il/se intretina corespunzator, afectand astfel vecinii, cand ar putea sa-si ia ceva mai mic si de diferenta sa traiasca mai bine. Afirmatia cu care raspund unii "Asta e viata la bloc'' e corecta dar trebuie privita in ambele sensuri: traind la bloc trebuie sa accepti unele nejunsuri dar totodata trebuie sa accepti si unele obligatii. Nu degeaba prin tari mai civilizate daca vrei sa cumperi un apartament intr-un condominiu ai nevoie de acceptul asociatiei respective de proprietari, care verifica pe langa comportament etc si posibilitatile tale materiale pentru a face fata intretinerii si unui trai civilizat in acel condominiu, la standardele proprietarilor din acel condominiu.

aveti masuratorile facute pt tevi si subsol?
Din masuratori reiese SET-ul pt fiecare...si in functie de aceasta se calculeaza ce au de platit si cei cu centrale si cei fara ...
Ceva similar am patit si eu.Fiind la etajul 3 plateam la fel de mult ca si vecinul de la etajul 2 dar cei de la parter si et 1 plateau mai putin de jumatate.Cum este posibil?Pe aceeasi coloana la et 2 si 3 vine mai mult agent termic?Cand a fost publicat in monitorul oficial ca persoanele cu CT trebuie sa plateasca agentul termin de pe tevile ce trec prin apartament?

Conform Ordinului 343/2010 publicat in M.O. nr 501 din 20 iulie 2010.Paradoxal este ca eu am primit o factura cu aceasta calculare a incalzirii(avand CT) din dec 2009-feb 2010 iar din iulie 2010 teava pt agent termic a fost sigilata pt toata coloana.Eu pe ce baza sa platesc?Plus ca s-a ajuns ca penalitatile sa depaseasca acea suma.
arockz, utilizator

Conform Ordinului 343/2010 publicat in M.O. nr 501 din 20 iulie 2010.Paradoxal este ca eu am primit o factura cu aceasta calculare a incalzirii(avand CT) din dec 2009-feb 2010 iar din iulie 2010 teava pt agent termic a fost sigilata pt toata coloana.Eu pe ce baza sa platesc?Plus ca s-a ajuns ca penalitatile sa depaseasca acea suma.

Nu inteleg. Ati primit factura (factura sau nota de calcul, de la cine?) pe incalzire centralizata in iarna anterioara aparitiei Ord 343, avand deja montata CT? Ulterior in iulie coloana de agent termic a fost sigilata (sa inteleg ca s-a debransat toata lumea?). Eu presupun ca vi s-a atribuit o parte din costurile cu incalzirea centralizata, iarna 2009-2010, pe baza modului de calcul valabil pana la aparitia Ord. 343. (parte spatii comune si tevi ce traverseaza apartamentul), chiar avand CT.
Selenus, utilizator

Alte discuții în legătură

Caldura platita pentru tevile care trec printr-un apartament debransat maxim constantin maxim constantin Va rog sa ma ajutati cu o problema.Luna aceasta la asociatie pe langa cele obisnuite am de platit si caldura,pentru tevile care trec prin apartament[explicatia ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)
Plata incalzire in bloc danaluminita danaluminita Locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente, din care mai mult de 50% sunt cu incalzire cu centrala proprie de apartament. restul apartamentelor sunt ... (vezi toată discuția)