avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343 ANRSC 2010 si apartamente cu centrale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343 ANRSC 2010 si apartamente cu centrale termice si tevi comune izolate

Am o mare dilema legata de interpretare. Eu am inteles ca daca ai centrala termica si tevile de caldura verticale trec prin apartamentul tau platesti agentul termic (indiferent daca tevile sunt izolate sau nu) .
La noi in bloc nu este asa .... unii care au centrale termice nu platesc deloc. Desi am centrala termica si tevile izolate am de plata pentru luna aprilie cea mai mare suma din bloc adica 20% din consumul total al scarii!!!!!
Sunt 20 de apartamente dintre care 12 au centrale termice proprii. In luna aprilie a.c. vecinul de dedesubt cu tevi verticale si calorifer are de plata vreo 60 de lei iar eu cu CT proprie platesc pentru tevile verticale aproape 400 de lei. Pai daca el, singurul de pe coloana fara CT, nu a consumat caldura, nici in calorifer si nici in tevi cum de am consumat eu? Vecina de deasupra cu CT proprie nu are nimic de plata ca este izolata, cea de deasupra ei 300 de lei, iar cel de la etajul 4 nimic ca nu mai are tevi in casa. Ce tip de izolare poate avea cineva la etaj intermediar, la tevile comune astfel incat sa nu plateasca deloc?
Nu am primit de la firma de citiri nici o nota de consum individual pe ultimele 2 luni.
Cel mai recent răspuns: Selenus , utilizator 12:03, 27 Ianuarie 2012
@dalias

Suneti-mi va rog:
- celor cu CT li s-a calculat diferentiat caldura la comun in functie de izolarea tevilor (sau nu), in perioada nov-martie?
- daca da, dv. din ce categorie faceti parte? Dintre cei cu tevile izolate sau neizolate si cat ati platit la comun in aceasta perioada, nov-martie?
- pe liste aveti rubrici separate pentru caldura la comun si caldura individuala?

Daca nu au avut chei la subsol, e posibil sa fi pus caldura la comun estimat, regularizarea facandu-se in aprilie. Aici nu e smecherie, e regularizare pur si simplu.
Ma intereseaza de asemenea ce inseamna acel 5 lei care spuneti ca v-a fost cerut. Ce reprezinta el, despre ce nota de consum este vorba?

Fisa dv. personala (probabil, ma gandesc, acea nota de consum?) trebuia sa vi se dea in fiecare luna gratuit. Celor deconectati din sistem nu li se percepe niciun comision de calcul pentru ca pur si simplu acesta se calculeaza pe numar de repartitoare si, evident, numai celor conectati in sistemul centralizat.

La cererea dv. de a vedea documentele dorite, trebuia sa vi se puna la dispozitie: tabelul centralizator pentru toate apartamentele din condominiu, fisa personala de calcul, astea pentru fiecare luna de calcul si contractul cu firma din care nu va puteti lamuri cu mare lucru decat ca e incheiat pe o perioada de timp.
Daca administratorul ar fi avut o atitudine cooperanta si transparenta sunt convinsa ca in unele chestiuni v-ati fi lamurit, disparandu-va o parte din suspiciuni si ati fi putut pune intrebari concrete la firma de calcul fara a mai ajunge, eventual, la ANPC.
E o greseala a administratorului si in acelasi timp o abatere de la prevederile legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari care spune:

Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Pe acest aspect ar trebui sa faceti reclamatie la primarie.
Dupa ce vi s-ar pune la dispozitie documentele acestea, dupa ce ati face singur calculele, intreband firma despre nelamuririle dv., abia apoi daca ati constata ca se persista in erori de calcul ar trebui sa va adresati ANRSC care a legiferat prin Ordinul 343/2010 modul de calcul al caldurii.
Cred ca aceasta este calea corecta pe care ar trebui sa mergeti pentru a va lamuri si, eventual, a corecta erorile de calcul.











Multumesc pentru sfaturi

Pana in luna aprilie 2011 caldura comuna pentru cei cu centrale termice de apartament a avut 2 componente. Nefiind specialista eu le zic asa subsolul (nu existau alte calorifere pe casa scarii, uscatorie) sau consumul comun si tevile din apartamente. sau consumul individual. Sumele pentru subsol aveau valori de genul 20, 35 lei (pentru toata lumea cu sau fara centrale de apartament) la care in functie de gradul de izolare se mai adaugau de la 0 la cateva zeci de lei .

Se poate spune asadar ca s-a calculat diferentiat in lunile noiembrie-martie (inclusiv) in functie de gradul de izolare.
Am intrat la o categorie de mijloc / izolarea cu tub gri. Ca urmare am platit in cele 5 luni in total 170 de lei ... dupa care brusc aprilie (fara sa primesc nota de consum) apare suma de aprox 400 de lei ... ceea ce reprezenta 20% din consumul scarii mele cu 20 de apartamente. Si mai mult decat aveau de plata la un loc cele 20 apartamente de la scara B. Cele doua scari avem un singur ceas de subsol
La final sezonului am ajuns sa am de plata, cu centrala termica proprie, pentru tevile din casa cat apartamentele bransate la sistemul centralizat (unele cu o camera in plus!)

Diferentierea consum comun si consum individual aparea pe notele de consum primite de fiecare proprietar nu pe listele afisate la avizier (si pe notele de consum globale - am facut rost de una pe luna ianuarie... nu de la firma sau asociatie ci de la un vecin)

Firma de repartitoare a primit citirile ceasurilor de caldura de la asociatie. Ceasurile au fost citite lunar in beci de un vecin insotit de sefa blocului.

Firma de repartitoare a cerut 5 lei pentru fiecare document solicitat. Adica pentru notele de consum lunare (pentru apartamentul meu!). In momentul in care le-am adresat cererea de a vedea notele de consum nu le primisem pe lunile martie-aprilie.
Le solicitasem si calculul concret pentru apartamentul meu, defalcat pe luni, cf. sectiunii III din ordinul 343.

Asociatia de proprietari are 2 sau poate chiar mai multe registre de intrari iesiri. Cu spatii libere intercalate ...
Au trecut 6 luni de cand nu am primit raspuns de la asociatie.

Firma de repartitoare are un set bine intocmit de raspunsuri pentru fiecare ... proprietar, primarie, ANPC ... ca nu s-a citit, ca nu au cheia, ca izolarea cutare nu se pune, ca asa au primit inventarul cu nu stiu cate calorifere .... ca nu imi pot da modelul de calcul ca este secret ca trebuie sa-l cer la ANRSC Bucuresti ... la discutia telefonica in luna mai, reprezentantul firmei ma intreba ce tip de izolare am!
dar ei (firma de repartitoare) au facut inventarul la inceputul sezonului!
Ei stiau ce tip de izolare se ia in considerare de la inceputul sezonului!
Adica in luna mai au intors toate calculele pe dos si pretul beciului s-a ieftinit si a crescut pretul tevilor din apartament.

Un vecin la cealalta scara care avea tevile izolate cu manson si le-a izolat in luna ianuarie ... a depus hartie la asociatie ... de buna credinta nu a cerut nr. de inregistrare... la final in luna aprilie a primit 250 de lei de plata (nu au mai gasit hartia ca s/a izolat) in timp ce vecinii de scara aveau sume negative ... minus 90 de lei etc ... toate sumele cu minus adunate dadeau exact suma 250
Mai astept interventia ANPC si a primariei dupa care ma voi adresa ANRSC


Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
dalias, utilizator
Sfatul meu este sa va adresati ACUM si fara intarziere ANRSC.
Sunt singurii in masura sa verifice ce formule si ce regularizari a aplicat firma respectiva.

Din ceea ce spuneti intuiesc ca firma a aplicat gresit formula de calcul sau pur si simplu s-au citit indecsii "M" care ofera uneori surprize destul de mari si in aprilie au facut regularizarea, socandu-i pe unii cu sumele puse la plata si bucurandu-i pe altii, scazandu-le din sumele platite pana atunci.

Nu stiu sa existe vreo prevedere in vreun Ordin ANRSC privind, de exemplu, gradul sau forma de izolare a tevilor verticale din apartamente. Or, la dv. s-a aplicat asa ceva.
Poate exista o asemenea prevedere, dar eu nu o stiu, poate altcineva ne poate furniza exact articolul de lege unde se prevede asemenea diferentiere.... In una din asociatiile pe care le cunosc nu s-a tinut cont de asa ceva. In cealalta nu e cazul, neexistand CT.

Comisioanele pe care firma le percepe pentru fiecare document elaborat ar trebui sa existe stipulate in contract. Mi se pare a fi o aberatie faptul de a vi se da documente contra cost care sa justifice calculele facute de ei.
Aceste calcule nu sunt secrete deloc, nu pot fi secrete pentru ca ele aplicate unei facturi se repartizeaza locatarilor care platesc aceste sume, deci acestia trebuie sa fie informati transparent si de cate ori este nevoie asupra formulelor de calcul. Pentru partea comuna a sistemului de incalzire se aplica niste procente din factura si apoi sumele se repatizeaza pe cota-parte indiviza. Deci nu e nici complicat si nici secret.

Firma face un secret din aceste formule pentru ca in cazul in care renuntati la serviciile lor sa nu puteti calcula, cred ei, caldura in condominiu.

Va spun cum proceda, in asociatiile pe care le cunosc eu, firma autorizata ANRSC pana anul acesta cand am facut inventarierea, ca sa faceti o comparatie:
- se colectau indecsii cititi de proprietari de mine, ca administrator, pe un tabel excel
- acest tabel era transmis online la firma;
- in 2-3 zile imi parvenea tot online tabelul centralizator pentru a elabora listele de intretinere.
- in acest tabel existau toti locatarii, indiferent ca sunt conectati sau deconectati, contorizati sau necontorizati, deci toata lumea. Cei necontorizati si cei deconectati (cu CT) nu platesc comisionul de calcul si niciun alt comision;
- la cateva zile distanta venea si o doamna cu fisele personale, dar si cu tabelul centralizator;
- fiecare isi primea fisa personala de la administratie.
In aceasta fisa, dar si in tabelul centralizator se putea vedea clar ce plateste fiecare si pentru ce plateste.
Cui avea nelamuriri, si au fost si asemenea cazuri, le-am explicat algoritmul de calcul si daca nu avea incredere in mine ii dadeam Ordinul ANRSC si numarul de telefon al firmei.

Nu am avut asemenea probleme de care vorbiti dv., nici cu cei conectati, nici cu cei cu CT, nici cu cei necontorizati. Toti si-au inteles situatia si si-au acceptat-o sau au incercat, cei necontorizati, sa-si puna repartitoare ca sa nu mai plateasca grozavia de suma la caldura.

De aceea ma mira problemele pe care atat administratorii, dar si firmele de calcul, le creaza artificial proprietarilor!
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
elga50, moderator
Ce simplu ar fi daca in blocurile unde exista apartamente bransate la sistemul centralizat se delimiteaza clar:1.- cine consuma din gigacalorimetrul montat la limita de proprietate trebuie sa plateasca
2. - daca se doresc spatii comune incalzite sa se separe prin bransament si gigacalorimetru separat
3. -tevile verticale care trec prin apartamentele celor care nu consuma din gigacalorimetrul comun se vor izola termic
4. -sa nu se tina cont daca tevile verticale sunt sau nu sunt izolate pentru cei care sunt bransati la sistemul centralizat ( conditie necesara pentru a nu mai complica inutil calculul).
Firma de repartitoare declara ca
- i s-au transmis eronat citirile repartitorului-etalon (al blocului)
- ca nu a facut citirile repartitorului-etalon (al blocului) pentru ca nu a avut cheie de la locul unde se afla acesta.
ANRSC da libertatea asta?
Este obligata firma de repartitoare de ordinul ANRSC 343 din 2010 sa citeasca repartitorul etalon al blocului? Daca nu l-a citit (lunar) nici pe cel din beci banuiesc ca nu a trecut nici pe la cei care le aveau montate pe caloriferele din casa.


Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
dalias, utilizator

Alte discuții în legătură

Caldura platita pentru tevile care trec printr-un apartament debransat maxim constantin maxim constantin Va rog sa ma ajutati cu o problema.Luna aceasta la asociatie pe langa cele obisnuite am de platit si caldura,pentru tevile care trec prin apartament[explicatia ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)
Plata incalzire in bloc danaluminita danaluminita Locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente, din care mai mult de 50% sunt cu incalzire cu centrala proprie de apartament. restul apartamentelor sunt ... (vezi toată discuția)