avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343 ANRSC 2010 si apartamente cu centrale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343 ANRSC 2010 si apartamente cu centrale termice si tevi comune izolate

Am o mare dilema legata de interpretare. Eu am inteles ca daca ai centrala termica si tevile de caldura verticale trec prin apartamentul tau platesti agentul termic (indiferent daca tevile sunt izolate sau nu) .
La noi in bloc nu este asa .... unii care au centrale termice nu platesc deloc. Desi am centrala termica si tevile izolate am de plata pentru luna aprilie cea mai mare suma din bloc adica 20% din consumul total al scarii!!!!!
Sunt 20 de apartamente dintre care 12 au centrale termice proprii. In luna aprilie a.c. vecinul de dedesubt cu tevi verticale si calorifer are de plata vreo 60 de lei iar eu cu CT proprie platesc pentru tevile verticale aproape 400 de lei. Pai daca el, singurul de pe coloana fara CT, nu a consumat caldura, nici in calorifer si nici in tevi cum de am consumat eu? Vecina de deasupra cu CT proprie nu are nimic de plata ca este izolata, cea de deasupra ei 300 de lei, iar cel de la etajul 4 nimic ca nu mai are tevi in casa. Ce tip de izolare poate avea cineva la etaj intermediar, la tevile comune astfel incat sa nu plateasca deloc?
Nu am primit de la firma de citiri nici o nota de consum individual pe ultimele 2 luni.
Cel mai recent răspuns: Selenus , utilizator 12:03, 27 Ianuarie 2012
BUnă ziua,
Ce răspuns aţi primit de la protecţia consumatorilor?
Blocul s-a debransat de la CET dar nu am scapat de plata celor 400 de lei. Raspunsul OPC a fost o compunere scolareasca de citate din Ordinul ANRSC. Ulterior am depus o alta hartie solicitand calcule pe care firma de repartitoare nu a vrut sa mi le arate. A fost inregistrata chiar de cea care redactase raspunsul OPC! A incercat sa ma intimideze dar nu m-am speriat.
Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2011
dalias, utilizator
E clar...Aţi putea să-mi daţi şi mie răspinsul de la OPC?
- "institutia nu este abilitata sa intervina in rezolvarea problemelor interne ale asociatiei de proprietari, situatie in care va recomandam sa va adresati Primariei ...."
- "nota de consum global aferenta perioadei nov. 2010-aprilie 2011 reprezinta regularizarea consumului de energie termica, ca urmare a constatarii unei diferente intre ultimul index al repartitorului comun transmis de catre asociatia de proprietari (mai mic decat cel real!) si indexul real, citit, in luna aprilie de catre sc..."

- "repartizarea s-a facut corect, in acord cu prevederile ordinului 343 2010 emis de ANRSC...
- "costurile ... s-au repartizat in baza citirii repartitorului comun... ceea ce determinat o scadere a costurilor ptr apart dvs in comparatie cu cei cu centrale termice fara coloane izolate .....
cf. ordinului 343 art. 9 si urmeaza citatul ..
semnatura ... inginer opc ... sef opc (arestat acum pentru luare de mita)

dar zic eu
1. inventarul a fost facut de societatea care citeste repartitoarele (la inceputul sezonului).
2.notele au fost emise de ei ptr lunile nov-martie cu valori sub 50 de lei lunar
3. in luna aprilie suma creste brusc la mine (cu centrala termica) la aproape 400 de lei (in conditiile in care se livreaza agent termic doar 20 de zile). In aceeasi luna in care ei (firma si opc) sustin ca se face regularizare ... multi vecini primesc bani inapoi. Cei in sistem centralizat au de plata cate 50 de lei. Daca ar fi existat o transmitere gresita a indexului nu s-ar fi marit ptr toti sumele la regularizare?
4. apartament cu centrala termica proprie la 2 camere are de plata pe sezon cat cel cu 3 camere bransat pe sezon ! ... adica unde este scaderea costurilor?

In realitate dupa cum am dedus eu ... s-a facut o smecherie in ultima luna de plata .... s-au recalculat unitatile pentru partile comune (beci) adica au scazut ptr toata lumea de la 200 de lei /apart./sezon la 50 de lei aprox. Diferenta considerabila rezultata astfel a fost repartizata pe coloanele de tranzit la 9 apartamente (cu centrale) din 40. DE CE?

Cei de la societatea de repartitoare ... in raspunsul dat primariei zic ca nu au putut citi ceasurile ca nu aveau cheie la beci ..... Le-au cerut cumva? Pai atunci cum au emis ei notele alea pentru perioada nov-martie? Sunt gresite toate?

iar mie ... mai indrazneti ... sa la dau 5 lei pentru fiecare nota de consum ...ca ei le-au dat la asociatie ... adica nu pot ei sa spuna ca ma costa 100 de lei amplasarea la vest, 50 de lei teava din baie, etc, 70 de lei etajul etc ... nu pot da astfel de exemple pentru ca vecinii aflati in situatii similare au alte sume ...

Fireste asociatia nu a raspuns nici acum cererii mele de a vedea nota de consum si alte documente ... masuratori, citiri, contractul cu firma de repartitoare etc. Administratorul (care de fapt e sefu) mi-a zis din prima NICIODATA si ulterior "sa raspunda presedintele ...:" care nu exista pentru ca si-a dat demisia in luna martie sau aprilie

Daca era corect mi-ar fi aratat cineva niste calcule ceva, o nota de consum pentru apartamentul meu ....
locuind in bloc stiu si eu ca unii cu consum 0 pe tevi nu le aveau izolate la momentul inventarului .. altii cu consum de 500 de lei/sezon, le aveau izolate in luna februarie dar firma le-a le-a ras in nas la final ... ca dehh cui sa mai redistribuie ei acum sumele ...

Daca macar una dintre institutii ar fi incercat sa demonstreze ceva prin calcule ... astept sa vad un calcul concret ... totusi atatia oameni platiti din bani publici nu pot oferi un raspuns ...; de ce mai exista OPC? de ce mai exista serviciul ala din primarie daca nu pot controla un administrator de asociatie sau o firma?
De cand am vazut tabelul de intretinere pe luna aprilie am stiut ca:
- firma va da vina pe asociatie, asociatia pe firma,
- primaria si opc-ul isi vor pasa reciproc mingea
Eu voi alerga degeaba intre institutii, voi citi legile si voi pierde timpul ... dar cum resemnarea nu este o atitudine benefica democratiei mai incerc ..
Am uitat sa spun ca de la aceasta asociatie disparusera in anul 2008 aprox 1 miliard de lei vechi ... administratorul de acum lucra si atunci in alta functie ...
Majoritatea vecinilor (inclusiv sefa de bloc) se bucura ca au scazut de la 170 de lei la 50 de lei (daca aveau centrale termice) ... nici vorba de spirit civic ... in concluzie "Sarumana d-na administrator"

Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
dalias, utilizator
Cereti ANRSC sa verifice firma care a facut calculul.
Trimiteti intai mail la ANRSC apoi sunati la ei.
Daca aveti foile individuale de plata e vina firmei.
[EDIT]
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Caldura platita pentru tevile care trec printr-un apartament debransat maxim constantin maxim constantin Va rog sa ma ajutati cu o problema.Luna aceasta la asociatie pe langa cele obisnuite am de platit si caldura,pentru tevile care trec prin apartament[explicatia ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)
Plata incalzire in bloc danaluminita danaluminita Locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente, din care mai mult de 50% sunt cu incalzire cu centrala proprie de apartament. restul apartamentelor sunt ... (vezi toată discuția)