avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum scap daca nu am platit comisionul la o Agentie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum scap daca nu am platit comisionul la o Agentie Imobiliara?????

Am cumparat un apartament prezentat de o agentie imobiliara, dar pe ei nu i-am anuntat, cand am facut contractul de vanzare cumparare.
In contractul de vizionare sunt mai multe clauze, printre care si cea conform careia, daca iau legatura cu proprietarul si cumpar de la el fara sa instiintez agentia, ma paste un comision maxim de 10000 de euro.:O
In mod normal comisionul este de 3%.
Cum ma pot verifica , sau cum isi pot da seama ca am cumparat apartamentul ?
Inca nu e prea tarziu, sa ii anunt , insa acum sunt in culpa.
Imi e si frica sa le spun sa nu zica de ce nu i-am anuntat si sa nu fie de acord sa le platesc cei 3%, bagandu-ma direct la 10000 de eur.
Cum sa procedez?
Va multumesc anicipat tuturor,
Iael a scris:

Aceata Ordonanta este mai presus de acordul de vointa al partilor ?


DA ! Sunt norme care protejeaza consumatorii, norme de ordine publica ! O astfel de clauza ar fi imediat cenzurata de instanta ca fiind abuziva !
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2011
Mihaela Enache, Avocat
Pt. "lael": pentru o vizionare de 10 minute si doua telefoane, agentia imobiliara cere un comision de 2-3 % din pretul de vanzare. Onorariul notarului este de 1-1,5 % si iti verifica, autentifica actele. Credeti ca daca agentia ar percepe un comision moderat ar exista o asa mare tentatie de a-i "fenta"?....
In mesajul meu anterior mai erau si alte intrebari cu privire la acel punct c la care se facea referire . Eu inca ma intreb cum putea participa agentia la contract daca cumparatorul nu a anutat ca s-a decis sa cumpere ?

Dvs credeti ca munca agentului consta in 2 telefoane si o vizionare de 10 minute ?

Aceasta este ceea ce vedeti dvs sau ceeea ce vreti sa vedeti .In spatele celor "10 minute " se ascunde foarte multa munca zilnica , de dimineata pana seara tarziu , munca pe care dvs nu o cunoasteti .

Agentul imobiliar se adreseaza acelor clienti care ii apreciaza munca si inteleg sa plateasca pentru acest serviciu .

Cum va explicati ca toamai cei care minimalizeaza serviciile unei agentii nu sunt capabili sa dea singuri acele 2 telefoane si sa-si gaseasca o locuinta ?

In realitate cu totii incearca sa-si gaseasca singuri si dau nu un telelefon , zeci de telefoane . Merg si vad zeci de oferte si nu gasesc nimic care sa le placa .

Credeti ca este o intamplare ca tocmai locuinta prezentata de agent este cea care le place ?

Proprietatile selectate de agenti sunt rodul unei experiente indelungate a unei echipe de profesionisti si ascund multe drumuri batute , sute de telefoane , cheltuieli de combustibil , cheltuieli de personal , cheltuieli de sediu s.a .

Credem ca ne pricepem la toate dar alegem sa furam .
A refuza sa platiti pentru serviciile primite este exact asa cum ati merge la supermarket si ati incerca sa iesiti cu produsele puse in cos fara platiti .

Apropos de onorariul notarului : notarul nu se misca din acel birou , nu depune nici un fel efort in vederea realizarii tranzactiei spre deosebire de agent care in afara de munca de birou are si munca de teren (cati dintre notari lucreaza 14 ore pe zi sau chiar dintre clientii care se prefac ca nu inteleg ce reprezinta 3 % comision atunci cand cumpara sau vand o proprietate ? )

Oare din cauza acestui procent pe care il platim agentului o data sau de 2 ori in viata suntem mai saraci ?Sau tocmai din cauza ca ne dorim mereu sa moara si capra vecinului ?

Notarul incaseaza acel procent de 1,5 % la care faceati referire fara sa alerge prin frig sau canicula,doar pentru autentificarea actului , iar intre noi fie vorba nu garanteaza nimic (vorbeati de verificare ) de multe ori insereaza in contract o clauza "Noi partile exoneram notarul public de orice raspundere.......declaram ca acest contract reprezinta vointa noastra ...."


Pana se ajunge la Notariat e foarte mult de lucru .Oamenii se decid destul de greu sa cumpere si o masina dar o casa ? De cate ori isi cumpara/vinde un om locuinta intr-o viata ?

Daca vorbim de vanzator casa reprezinta de regula bunul lor cel mai scump si ar vrea sa obtina un pret cat mai mare , uneori fara legatura cu realitatea .

Sunt necesare uneori multe luni pana ca acesta sa realizeze si sa accepte ca pretul de tranzactionare nu este cel asupra caruia s-a fixat .

In cele 10 minute de vizionare dvs ca si cumparator nu aveti habar de eforturile depuse de agent pana la momentul vizionarii .Vedeti doar bomboana de pe tort .

In ultimii 10 ani am auzit destule persoane care au crezut ca agentii se imbogatesc peste noapte si s-au angajat in agentii visand la castiguri spectaculoase dar au renuntat repede cand au vazut ca nu au confortul unui salariu pentru un program de 8 ore "ziua trece , leafa merge " si nu numai ca nu castiga in 10 minute mii de euro dar pot sa nu castige nimic daca nu sunt competitivi.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
Iael, utilizator
Multumesc tuturor.

Mda imi pare rau ca am ajuns aici, a fost vorba chiar de 10 minute , pentru ca primul apartament aratat mi-a si placut.Cu mine chiar nu a umblat mult.
Iar cand s-a negociat valoarea apartamentului reprezentantul agentiei nu era prezent.Telefonul proprietarului l-am luat de pe anuntul afisat pe casa.

Referitor la punctul :
b) In contract scrie ca , comisionul trebuie dat la data la care se face orice act, conventie, prin care beneficiarul se obliga sa dobandeasca ulterior imobilul vizionat si aratat de agentie,
Comisionul va fi dat in baza unui act aditional, unde se va mentiona valoarea comisionuli si termenul de plata.

c).Clauza de exclusivitate, este scris in contract ca " In cazul in care din culpa exlusiva a beneficiarului sau la refuzul acestuia de a incheia actul aditional de mai sus, comisionul datorat de beneficiar este de 10000 de eur "
Si in cazul in care , beneficiarul nu va plati acel comision, de 3 %+ TVA, va trebui sa plateasca 10.000.eur
Se pare ca dvs nu ati inteles ce am explicat in mesaj din moment ce sustineti in continuare ca nu a pierdut cu dvs decat 10 minute " pentru ca primul apartament aratat " v-a si placut .

Nu conteaza cat timp a umblat cu dvs , comisionul il platiti pt ca v-a gasit ce cautati .
Ati umblat desigur si cu alti agenti care nu v-au gasit casa dorita si nu le-ati platit nimic . Ati fi vrut sa-i platiti pe ei pt ca au umblat mult cu dvs si asa se cadea ?

Pe cel care nu v-a gasit casa de care aveati nevoie nu-l platiti pentru ca nu v-a gasit casa potrivita , pe celalat nu-l platiti considerand ca nu merita daca v-a aratat doar o casa .

Puteati alege sa nu o cumparati si sa cautati singur sau impreuna cu un alt agent inca cateva luni bune ca sa fiti impacat ca nu ati platit degeaba comision , cel putin v-ati irosit si timp .


Oare in ce consta profesionalismul unui agent , sa il ia pe cumparator si sa–i prezinte toate ofertele care-i intra zilnic in agentie ?

Munca agentului consta tocmai in faptul ca el vede zilnic zeci de apartamente pe timpul si cheltuiala lui scutindu-va pe dvs de drumuri , cheltuieli inutile si timp pierdut ( poate dvs sunteti la mare sau la munte iar el , agentul , munceste de dimineata pana seara tarziu )

Cu cat un agent a dedicat mai mult timp activitatii sale cu atat sansa de a va oferi o proprietate corespunzatoare nevoilor dvs creste si numarul de vizionari scade

.Tocmai acel agent este agentul profesionist pe care trebuie sa-l platiti si sa-l apreciati .

Scopul este sa va gasiti locuinta de care aveti nevoie si nu sa pierdeti vremea cu 100 de vizionari la locuinte care nu corespund dorintelor/nevoilor dvs ( acele oferte necorespunzatoare au fost deja inlaturate de agent , trebuia sa va ia sa munciti cot la cot cu el ca sa vedeti cat a durat pana a gasit acea proprietate care v-a placut ? )
.
Nu este o pura intamplare faptul ca v-ati gasit casa mult visata dupa prima vizionare .
Aceasta inseamna ca v-a identificat foarte bine nevoile si a avut si oferta pe masura (iar oferta nu creste singura in Agentie )

De ce nu va revoltati pe bancherii care va jupoaie cu 12 % dobanda anuala si tot felul de taxe ascunse ?

Va framanta acel comision muncit al agentului imobiliar de doar 3 % din valoarea imobilului tranzactionat pe care il platiti o singura data , nu anual .

Doamna Adriana2011, mentionati ca tel proprietarului l-ati luat de pe afisul pus pe casa observat de dvs cand v-ati dus la vizionare. Vi se pare onest ?

Intodeauna exista o oferta buna undeva in orasul in care cautati dvs , poate fi intr-o anumita zi publicata intr-un ziar (de pilda in iunie 2010 ) poate fi afisata pe un stalp in Gara de Nord , intr-una din piete , poate fi un afis intr- o scara de bloc sau un afis pe o casa .

Ati fi aflat dvs de acea oferta vreodata ?

Cu certitudine NU.

Problema nu se pune cate telefoane dai ci daca ai cui sa dai .

Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
Iael, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema comision agentie imobiliara bodom bodom Ma confrunt cu o problema legata de plata unui comision catre o agentie imobiliara. Am achizitionat un apart prin intermediul unei agentii imobiliare, cu care ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare semnat pentru alte proprietati Andrei-911 Andrei-911 Hello. Am vizionat cu un agent 2 apartamente, pentru care am semnat contract de vizionare. Ulterior, am gasit un anunt pe net si angentul a contactat ... (vezi toată discuția)
Agenta refuza returnare comision in urma anulării precontractului droberta droberta Buna , In urma cu 5 luni am vizionat câteva case cu un agent ( considerat mai mult prietena) și după semnarea precontractului in Octombrie a început sa ... (vezi toată discuția)