avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum scap daca nu am platit comisionul la o Agentie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum scap daca nu am platit comisionul la o Agentie Imobiliara?????

Am cumparat un apartament prezentat de o agentie imobiliara, dar pe ei nu i-am anuntat, cand am facut contractul de vanzare cumparare.
In contractul de vizionare sunt mai multe clauze, printre care si cea conform careia, daca iau legatura cu proprietarul si cumpar de la el fara sa instiintez agentia, ma paste un comision maxim de 10000 de euro.:O
In mod normal comisionul este de 3%.
Cum ma pot verifica , sau cum isi pot da seama ca am cumparat apartamentul ?
Inca nu e prea tarziu, sa ii anunt , insa acum sunt in culpa.
Imi e si frica sa le spun sa nu zica de ce nu i-am anuntat si sa nu fie de acord sa le platesc cei 3%, bagandu-ma direct la 10000 de eur.
Cum sa procedez?
Va multumesc anicipat tuturor,
Ma tot certati, si mi se pare ca am pierdut de fapt ideea pentru care am intrat pe acest forum.
Am spus de la inceput ca nu am anuntat agentia pentru ca nu stiam daca imi da banca credit sau nu , deaia am avut nevoie de un antecontract.
Ideea era ca nu am anuntat , atunci cand stipulau ei in contract, si daca trebuie sa platesc 10000 de auro.
Nu am spus ca nu o sa platesc comisionul de 3%.

Oricum , cred ca e cazul sa incheiem subiectul.
Este clar ca nu sunt in culpa , atata vreme cat inca nu s-a definitivat contractul de vanzare cumparare. Pana atunci am timp sa-l platesc.

Va multumesc tuturor
adriana2011 a scris:

Ma tot certati, si mi se pare ca am pierdut de fapt ideea pentru care am intrat pe acest forum.

Doamna adriana2011, nu va agitati. Doamna Iael este de profesie agent imobiliar (are cu sotul ei o agentie imobiliara, de aproximativ 15 ani - puteti sa cautati in mesajele scrise). Asa ca nu va mirati ca Iael ia apararea agentilor imobiliari, indiferent de situatie si indiferent de litera legii.

Doamna Iael, legea e clara. Contractul este, cel putin partial, invalid. O multime de clauze din contractul dintre adriana2011 si agentia imobiliara violeaza litera legii. Cel mai important, adrianei nu i se poate cere platirea de penalitati (10 000E).
Stiu ca ma repet, dar voi spune inca o data: Legea e lege!
adriana2011 a scris:

Am spus de la inceput ca nu am anuntat agentia pentru ca nu stiam daca imi da banca credit sau nu , deaia am avut nevoie de un antecontract.
Ideea era ca nu am anuntat , atunci cand stipulau ei in contract, si daca trebuie sa platesc 10000 de auro.
Nu am spus ca nu o sa platesc comisionul de 3%.

Oricum , cred ca e cazul sa incheiem subiectul.
Este clar ca nu sunt in culpa , atata vreme cat inca nu s-a definitivat contractul de vanzare cumparare. Pana atunci am timp sa-l platesc.

Va multumesc tuturor

Nu va cearta nimeni, stati linistita ! Oamenii doar isi exprima opiniile mai mult sau mai putin fundamentate.
Concluzie : astfel de penalitati nu le veti plati pentru considerentele enuntate deja. Comisionul insa va trebui sa il achitati.

O zi excelenta!
Mihaela88 a scris:
Comisionul insa va trebui sa il achitati.

Acest lucru nu este clar. Trebuie analizat in detaliu contractul cu agentia. Mai ales ca s-a vazut ca multe puncte din acel contract violeaza legea.

Doamna Adriana, puteti veni cu continutul contractului in intregime?
Daca veti plati comisionul, solicitati obligatoriu emiterea unei facturi fiscale si a unei chitante pentru plata efectuata, cu stampila si semnatura agentiei. Macar sa respecte si ei legea....

Alte discuții în legătură

Problema comision agentie imobiliara bodom bodom Ma confrunt cu o problema legata de plata unui comision catre o agentie imobiliara. Am achizitionat un apart prin intermediul unei agentii imobiliare, cu care ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare semnat pentru alte proprietati Andrei-911 Andrei-911 Hello. Am vizionat cu un agent 2 apartamente, pentru care am semnat contract de vizionare. Ulterior, am gasit un anunt pe net si angentul a contactat ... (vezi toată discuția)
Agenta refuza returnare comision in urma anulării precontractului droberta droberta Buna , In urma cu 5 luni am vizionat câteva case cu un agent ( considerat mai mult prietena) și după semnarea precontractului in Octombrie a început sa ... (vezi toată discuția)