buna seara.Am o intrebare; daca mamei i sa incredintat minorul ,iar tatal are un prrogram de vizitare ,,mama are dreptul sa paraseasca tara DEFINITIV impreuna cu minorul???Mentionez ca a deschis proces ptr.micsorarea programului de vizita .
Buna!Va rog frumos,daca doriti, sa ma informeze cineva in legatura cu urmatorul fapt:sunt divortat si am o fiica de 17 ani care este in custodia fostei mele sotii,iar eu am dreptul,stabilit prin hotararea judecatoreasca ,sa petrec o zi pe saptamana cu ea.Sotia mea s-a stabilit in Suedia,iar in luna iunie a venit si a luat-o pe fiica mea cu ea,cu acordul meu dat prin notar,dar numai pana la 1 octombrie a.c.In realitate,scopul ei ascuns a fost sa o tina pe fiica mea in Suedia(cu acordul ei),ceea ce s-a si intamplat,iar actualmente fiica mea urmeaza un liceu in Stocckholm,si nu mai vrea sa se intoarca in tara.Am doua intrebari:
1.Ce se intampla cu pensia alimentara pe care o datorez fiicei mele,in cazul in care voi fi de acord ca ea sa ramana in Suedia?Voi fi obligat sa i-o trimit acolo?
2.Daca nu voi fi de acord ca ea sa ramana in Suedia,am dreptul legal sa cer aducerea ei in tara?Este aceasta situatie retinere ilicita/rapire de copil?
Va multumesc anticipat.
1. Da, pensia de intretinere o veti plati in continuare pana la implinirea varstei de 18 ani sau pana la terminarea studiilor daca urmeaza cursurile unei facultati, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Daca va ramane in suedia, veti trimite pensia de intretinere acolo.
2. Convenţia asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, adoptată la Haga in 1980, are ca obiect:
- de a asigura înapoierea imediată a copiilor deplasaţi sau reţinuţi ilicit în orice stat contractant;
- de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind încredinţarea şi vizitarea, care există într-un stat contractant.
Persoana, institutia sau organismul care pretinde ca un copil a fost deplasat sau retinut prin violarea dreptului privind incredintarea poate sa sesizeze fie autoritatea centrala a resedintei obisnuite a copilului, fie pe aceea a oricarui stat contractant, pentru ca acestea sa acorde asistenta lor in vederea asigurarii inapoierii copilului.
În baza art. 6 alin.1 din Convenţie, Ministerul Justiţiei a fost desemnat ca autoritate centrală competentă pentru aducerea la îndeplinire a obligaţiilor stabilite prin convenţie.
NU e rapire de minor, ce dumnezeu!
Mama are dreptul de a stabili domiciliul minorei unde sta ea, pentru ca ei ii e incredintata.
Tatal n are acest drept.
Numai daca nu dorea fata, aceasta se putea adresa instantei de judecata pentru stabilirea domiciliului in alta parte decat la mama. Atat.
Sunteti obligat sa platiti pensia alimentara si in strainatate.
Conventia de la Haga se aplica DOAR minorilor pina la 16 ani,orice avocat competent va poate spune acest lucru.Sau cititi textul conventiei.
Sunteti obligat sa platiti pensia alimentara si in strainatate.
Conventia de la Haga se aplica DOAR minorilor pina la 16 ani,orice avocat competent va poate spune acest lucru.Sau cititi textul conventiei.