avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Ce este, de fapt, un consilier juridic?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Ce este, de fapt, un consilier juridic?

Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar trebui toti sa de examen la avocatura ?
Cel mai recent răspuns: ludeea , utilizator 11:51, 22 Noiembrie 2011
1) c.j. nu mai pot infiinta alte societati profesionale in urma unei minunate Decizii XXII din 2006 a ICCJ care a apreciat ca dispozitiile legii 514 si ale statutului profesiei trebuiesc interpretate de tribunale in sensul ca c.j. nu isi pot infiinta srl cu obiect de activitate servicii juridice. Evident, societatile deja infiintate continua sa functioneze.
2) diferenta intre c.j. si avocati consta in modul de exercitare al profesiei - primii sunt incadrati ca salariati sau numiti in functie ca functionari publici in timp de av. sunt liber profesionisti - cel putin teoretic, pentru ca practic foarte multi dintre ei sunt salarizati in interiorul profesiei si tot nu ajung sa fie independenti.
Asemanarea este ca si intre medicii care lucreaza angajati la un spital si cei care au propriul cabinet.
O a doua diferenta este in privinta beneficiarilor serviciilor juridice - c.j. pot sa profeseze doar pentru persoane juridice. Evident, problemele juridice ale persoanelor juridice sunt de obicei mult mai complicate decat cele ale unor persoane fizice.

Intre cele doua profesii exista o larga circulatie, existand foarte multi avocati suspendati din barou si angajati ca si consilieri juridici, si poate si mai multi avocati care inainte de inregistrarea la barou au profesat ca si consilieri juridici la firme sau institutii.

Problema - la noi- este incompatibilitatea artificiala intre cele doua profesii.

Medicii, spre exemplu, pot sa lucreze si ca salariati la spitale, si sa aiba cabinet particular fara nicio problema. Nimeni nu zice ca daca au cabinet particular nu ar mai da randament la spitalul de stat sau privat la care sunt angajati ;)

Bine punctata comparatia cu medicii. Vreau sa adaug si faptul ca un medic care decide sa-si deschida cabinet individual nu trebuie sa promoveze vreun examen in fata colegilor care deja au cabinete individuale asa cum se intampla la juristii care vor sa profeseze ca avocati si trebuie sa sustina examen in fata avocatilor deja intrati in barou.
Citez:
"La absolvirea unei facultati de drept, automat capeti statutul de jurist."

Unde gasim statutul juristului? In noul COR nici macar ocupatia de jurist nu mai este prezenta!
Si, atunci, nu se cam grabeste d-na avocat cu afirmatiile?
De fapt, absolventii de drept, cu licenta, isi spun juristi, ca sa nu-si spuna nimic. Daca nu intra in magistratura, avocatura sau nu se angajeaza consilier juridic, un absolvent de drept este NIMIC, cu toata diploma lui.:(
In COR exista codul 242102 pentru jurisconsult ....
Un consilier juridic, angajat part time (2 ore) in cadrul unui Cabinet Individual Psihologie, si inscris in Colegiul Consilierilor Juridici (stagiar, momentan), poate reprezenta in instanta si alte persoane juridice decat Cabinetul Individual la care este angajat? Dar daca acelasi consilier juridic nu mai are un contract de munca, poate reprezenta in instanta diverse persoane juridice, care ii solicita serviciile ?

Multumesc anticipat...

Alte discuții în legătură

Cosilier juridic - pot sa ma inscriu in ccj? simona27 simona27 Am absolvit Facultatea de Drept acum doi ani, si m-am angajat la o firma ca jurist , neavand indrumator . As dori sa ma inscriu ca consilier juridic stagiar ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic angajat la propriul srl joe17 joe17 Daca [b]ma angajez la propriul meu SRL ca jurist[/b], [b]vechimea astfel dobandita, se poate asimila activitatii juridice[/b] necesare participarii la ... (vezi toată discuția)
Calitatea de jurist Alina_2010 Alina_2010 Buna.Am si eu o nelamurire daca ma poate ajta cineva.daca o persoana termina dreptul, automat este licentiat in drept si are statut de consilier juridic.La un ... (vezi toată discuția)