avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Ce este, de fapt, un consilier juridic?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Ce este, de fapt, un consilier juridic?

Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar trebui toti sa de examen la avocatura ?
Cel mai recent răspuns: ludeea , utilizator 11:51, 22 Noiembrie 2011
Lorien a scris:

Scria cineva mai sus, ca in prezent un licentiat in drept este un nimic, nu se poate autocalifica consilier juridic, jurist, juristconsult sau ceva asemanator. Interesant.

Total gresit! Orice licentiat in drept este jurist indiferent daca profeseaza sau nu. Judecator, procuror, avocat, consilier juridic, etc. sunt cu totii juristi.
Sunt ignoranti cei ce confunda termenii afirmand ca jurist=consilier juridic.
@Lorien
Singurul avantaj real in a fi membru in Colegiu este posibilitatea de definitivare in profesie, care ar ajuta un eventual candidat la intrarea in barou direct ca avocat definitiv.
Pentru a intra in barou ca avocat definitiv consilierilor juridici li se cere 5 ani vechime si nu le este recunoscut definitivatul Colegiului.
Un consilier juridic poate incheia un contract de colaborare cu un cabinet individual de avocatura?
Ca persoana fizica si pe post de consilier juridic nu poate, deorece ar trebui sa fie angajat cu CIM si nu contrcat de colaborare, mai mlt, undeva in Statului avocatilor scrie ca nu pot avea peronal auxiliar cu studii juridice, chit ca nimeni nu verifica, eu am lucrat 6 ani la doua societati de avocatura oficial cu CIM si angajat ca "manager" sa nu fie batator la ochi.
Ar fi solutia SRL-urilor pe cod caen de consultanta juridica, care au fost "interzise" de Inalta Curte, dar am inteles ca SRL-urile existente anterior aparitiei acestei decizii pot functiona, ei ca firma nu vad de ce nu ar putea incheia contract de colaborare.

Alte discuții în legătură

Cosilier juridic - pot sa ma inscriu in ccj? simona27 simona27 Am absolvit Facultatea de Drept acum doi ani, si m-am angajat la o firma ca jurist , neavand indrumator . As dori sa ma inscriu ca consilier juridic stagiar ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic angajat la propriul srl joe17 joe17 Daca [b]ma angajez la propriul meu SRL ca jurist[/b], [b]vechimea astfel dobandita, se poate asimila activitatii juridice[/b] necesare participarii la ... (vezi toată discuția)
Calitatea de jurist Alina_2010 Alina_2010 Buna.Am si eu o nelamurire daca ma poate ajta cineva.daca o persoana termina dreptul, automat este licentiat in drept si are statut de consilier juridic.La un ... (vezi toată discuția)