Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar trebui toti sa de examen la avocatura ?
Consilierul juridic isi poate reprezenta in instanta doar angajatorul. Deci, daca nu are contract de munca nu mai poate reprezenta pe nimeni. Daca alte persoane juridice ii solicita ajutorul, sa incheie cu ele contracte de munca part time.
LEGE Nr. 610 din 21 februarie 1923
organizarea si unificarea corpului de avocati
Art. 3
Exercitiul profesiunii de avocat este incompatibil cu:
a) Profesiunea de comerciant, exercitata direct sau prin persoane interpuse;
b) Orice ocupatie care atinge demnitatea sau independenta profesiunii de avocat;
c) Calitatea de militar in activitate, de notar public, monah, preot si orice alta demnitate ecleziastica;
d) Calitatea de profesor, sub orice denumire, la orice scoala publica, cu exceptia profesorilor de materii juridice si economice din invatamantul secundar si superior;
e) Orice alta functie retribuita de Stat, judet sau comuna, afara de cele elective si de functionarii Adunarilor legiuitoare. Avocatii si sefii de contencios ai acestor institutii, cum si membrii in consiliile de administratie ale diferitelor institutii de Stat sau particulare nu intra in aceasta incompatibilitate.
Consilierul juridic este o inventie comunista
Multumesc pentru raspunsul prompt... Si mai as avea o intrebare: un consilier juridic poate incheia un contract de colaborare cu un avocat, prin care respectivul consilier poate avea dreptul de a se ocupa de cazurile in materie comerciala in care avocatul respectiv este angajat?
Cand a aparut legea consilierilor juridici era "vorba" ca ar fi un avantaj de a fi membru in Colegiu, in sensul ca vei putea incheie contracte de colaborare/prestari servicii cu persoane juridice, sa poti taia factura pentru o anumita prestatie juridica (reprezentare in instanta in dosar cutare) fara sa fi nevoit a fi angajat cu CIM, asemanator cum sunt avocatii cu contractele de asistenta juridica, ramanand in vigoare ca nu poti reprezenta persoane fizice. Ar fi fost un avantaj, alaturi de mai multe dezavantaje (obligatii financiare si de alta natura, pentru mai nimic) pentru ca multe firme nu pot permite un consilier juridic angajat cu salar daca au rareori probleme juridice, pentru probleme mai minore un consilier juridic era o solutie mai accesibila financiar, fata de un avocat care au onorariile mai mari.
Din discutiile purtate inteleg ca nu exista aceasta posibilitate nici pentru membrii de Colegiu, existand singura varianta de a fi angajat cu CIM cu norma partiala ca salariat, la toate firmele pe care vrei sa reprezinti in instanta de judecata sau pur si simplu sa-i oferi servicii juridice.
Tocmai zilele trecute ma suna un vechi prieten, director la o institutie publica (Inspectorat Silvic), ca au nevoie de consilier juridic, dar nu poate angaja cu CIM, angajarile de orice fel fiind blocate, are nevoie de consilier juridic care sa-i emita factura pentru servicii fara sa fie angajat. Credeam ca se gandeste la un consilier juridic membru in Colegiu, ca cei angajati cu CIM nu au cum sa emita facturi, dar lecturand discutiile, nu mai stiu a ce s-a gandit.
Nu sunt membru de Colegiu, desi lucrezi de mult timp ca salariat consilier juridic, cu fractiuni de norma, la societati comerciale, dar pentru o legitimatie sau stampila nu ma angajez la alte obligatii financiare sau profesionale fata de Colegiu. O faceam acuma, daca numai astfel puteam "castiga" un "client" nou, dar nu cred ca astfel s-ar rezolva doleantele "angajatorului".
Citeam printre discutii ca singurul avantaj la membrii de Colegiu ar fi legitimatia, solicitata de unele instante de judecata. De aproape zece ani sunt angajat in domeniu juridic, la avocati dar si la societati comerciale efectiv consilier juridic, nu sunt membru de Colegiu si nici o data nu mi-a cerut instanta legitimatia de consilier juridic, acceptand delegatia de prezentare de la firma unde sunt angajat (adevar ca am la mine tot timpul un exemplar din CIM si copia legalizata a diplomei de licenta, in caz ca ar fi nevoie).
Scria cineva mai sus, ca in prezent un licentiat in drept este un nimic, nu se poate autocalifica consilier juridic, jurist, juristconsult sau ceva asemanator. Interesant. Poate pentru o profesie liberala accept sa exista restrictii de acces, dar sa-mi fie restrictionat accesul la munca prin CIM, nu pare a fi corect. Noroc ca la angajare consilier juridic cu CIM pe cod COR ajunge diploma de licenta.