Probabil in cazul de fata, cel care a dat declaratie in fals, e posibil sa fii dat si spaga functionarului de la banca, intrucat era datoria bancii sa ceara toate documentele care stau la baza eliberarii unui credit.
Faptul ca nu a fost cerut certificatul sau sentinta de divort, nu aparttine celui care a mintit, ci doar inspectorului bancar care s-a ocupat de dosarul creditului.
Totusi, cum ramane cu falsul in declaratii, pentru ca a bifa cu bunastiinta ceva, intr-un act oficial (atentie, nu e o simpla procura de mana care ocoleste actul notarial), inseamna nerespectarea legii.
Iar daca nu respectam legea, nu ne respectam nici pe noi, ca indivizi. Inteleg ca fiecare vrea sa obtina un credit, dar nu in mod fraudulos se face acest lucru.
Daca semnam, bifam, declaram verbal ceva ce contravine legii, inseamna ca nu respectam statul de drept si legile acestei tari, iar daca toleram aceste fapte, nu vom avea niciodata un cod civil/penal de buna calitate, si oamenii vor gresi mereu, cu voie sau fara voia lor.
In mesajul anterior spuneam ca ... la romani merge si asa :D, si sincer nu inteleg de ce se mai schimba codul de procedura civila/penala, codul civil, codul rutier, codul fiscal, codul muncii ...etc, daca tot suntem predispusi sa le incalcam ?
Nu ne gandim deloc ca aceste coduri se schimba pe banii contribuabililor si nicidecum pe banii vre-unui mogul darnic mai sus de ceruri ?
Dupa cum spuneam, vamesii care au luat cate 10-30 de euro, prin bunavointa celor care au dat, nu trebuie "persecutati" deloc.:P
Acum ori respectam legislatia asa cum a fost ea data, ori o incalcam toti, dupa puterea de gandire a fiecaruia.
Asa cum am mai aratat,userul are la dispozitie mai multe aparari.Chestiunea cu bifatul se poate lamuri doar daca vom vedea actele si actul respectiv.
Daca nu a avut nimic de castigat nu cred ca va avea probleme.
Cu vamesii problema este ca oamenii erau cumva obligati...daca nu de vamesi...de alti oameni,iesind adesea discutii pana aproape de scandal in contra celor care refuzau sa plateasca birul...
Daca comiti o infractiune din care ai tu de castigat sau altcineva, se incadreaza in sfera penalului.
Fapta se pune in miscare la sesizarea uneia dintre parti (sotia, in cazul asta), dar tocmai aia explicam... sotia nu o poate face pentru ca va intra ca sfera complicitatii, intrucat a fost sau are cunostiinta de ceea ce s-a facut la banca.
Departe de mine de a dorii raul celui care a postat intrebarea pe forum, eu am incercat sa-l descurajez, aratandu-i ca a comis o ilegalitate, iar motivele invocate nu pot tine ca aparare cand incalci legea cu rea-credinta.
Pe vamesi, ii lasam in plata DNA si a procurorilor, care au doar doua solutii: ori ii baga "la beci", ori le da drumul, nefiind probe suficiente pentru a-i tine "ostateci" :D
Totusi, legea trebuie respectata, indiferent cine si ce suntem in societate, iar cine a trait o perioada chiar si scurta intr-una din tarile europene, stie de ce societatea respectiva are discernamant in a face sau a nu face o ilegalitate.
Avem cea mai stufoasa legislatie din Europa, doar ca nu are cine sa o aplice, codurile schimbandu-se mult mai rapid decat si-ar schimba orice cetatean european, autoturismul.
Tocmai faptul daca ne aflam sau nu in prezenta unei infractiuni este problema si trebuie facuta o analiza concreta cu inscrisurile in fata.
Va multumesc din nou tuturor pentru raspunsuri.
Nu am dat nicio spaga functionarului bancar. Singurul motiv pentru care nu am bifat casatorit a fost acela ca nu am vrut ca si sotia mea sa fie coplatitor pentru acest credit, ea fiind atunci studenta, fara venituri si in intretinerea mea.
Nu am obtinut o suma mai mare bifand asa. Nu am adus alte acte false. Totul s-a calculat pe adeverinte de venit reale.