avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... iesire din tara cu copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

iesire din tara cu copil minor

M-am lovit de o problema destul de delicata. Am sa incerc sa scriu cat pot de telegrafic.

1. Vreau sa plec in vacanta cu ambii mei copii.
2. Nu m-am casatorit cu tatal primului meu copil, iar copilul este recunoscut, insa am hotarat sa poarte numele meu de fata.
3. Intentionez sa-mi fac un pasaport in care sa-i includ pe ambii copii - fiind minori

Problema apare aici... pot include copilul, fara declaratia tatalui, daca fac dovada ca acesta mi-a fost incredintat, ori singura sentinta pe care o am e aceea de stabilire a pensiei de intretinere pana la majorat.

Ce fac? Cum fac?... Aici m-am blocat...
Prin aceasta sentinta nu se subantelege ca eu cresc si educ copilul?
Specific faptul ca tatal copilului a parasit tara si nu s-a mai interesat de el de 8 ani, iar eu m-am casatorit si port alt nume acum.
Ce pot face?
Multumesc

Buna ziua,
Sunt divortata de anul trecut din noiembrie si am in custodie 2 minori de 8 ani. Vreau sa-i includ in pasaportul meu dar problema este ca tatal lor nu vrea sa faca declaratia notariala. Mentionez ca el munceste legal in strainatate si nu a platit pensie alimentara de cand am divortat. Cum trebuie sa procedez pentru a putea calatori cu ei in strainatate? (UE)
Va multumesc anticipat
Minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau este titular al unui pasaport individual sau al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.

Prin urmare, nu este nevoie de declaratia tatalui pentru a iesi din tara cu copilul daca acesta v-a fost incredintat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Pentru neplata pensiei alimentare, aveti posibilitatea de a depune plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie (art.305 lit.c C.pen.).
Multumesc pentru raspuns dar cred ca am formulat eu gresit intrebarea. Copiii nu sunt inclusi in pasaportul meu si nici nu au pasaport individual deoarece tatal lor refuza sa dea declaratie notariala in acest sens. Cum il pot determina pe cale legala, sa isi dea consimtamantul pentru a le putea face pasaport
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, dar ca sa nu ramana toata povestea asta in coada de peste, va spun ce s-a mai intamplat in cazul meu...
Neavand hotarare de incredintare a minorului, nu am putut iesi din tara, asadar am lasat-o moarta.
Avand totusi sentinta de stabilire a pensiei de intretinere, am fost la judecatorie ca sa o investesc cu formula executorie, iar dupa aceea sa pornesc actiunea de incredintare (de vreme ce nu am fost casatorita cu tatal copilului)
Intre timp - surpriza mare - apare taica-su!
Acum eu nu stiu exact cum sa fac sa nu fie de umblat prea mult.
Ma gandesc ca ar fi bine sa ii fac copilului pasaport, mergand toti 3 la politie si obtinand acea declaratie de la el (e formular tip si se depune acolo la ghiseu),,, insa aceasta declaratie ma indoiesc ca va mai fi valabila la iesirea din tara cu el, nu stiu daca nu ar fi mai potrivita si o declaratie notariala...
Pe de alta parte as vrea sa includ copilul in pasaportul meu, asa macar ar putea pleca si impreuna cu bunicii in Germania de ex., dar si impreuna cu noi...
Cu toate acestea, mi-este clar acum ca oricum ar fi, eu am nevoie de acea hotarare de incredintare, pentru care oricum voi porni actiune in instanta. Sper insa sa nu faca isterii taica-su' acum... ca daca ar fi asa, nu stiu daca as gresi prin a-i cere socoteala pentru pensia alimentara neachitata timp de 10 ani chiar si in instanta.
Vreau o procedura scurta si rapida. In principiu el m-a asigurat de acordul lui cu privire la incredintare si iesirea din tara, insa niciodata nu se stie...
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2008
Blancy, utilizator
Pentru Brigitte: Legal, il puteti obliga dandu-l in judecata pentru a obtine o hotarare care sa tina loc de consimtamantul tatalui. Dar... asta nu inseamna incredintare, asa incat, pentru orice alt lucru, iar trebuie sa apelati la el ori sa faceti un alt proces.
Cel mai bine e sa cereti incredintarea minorului, le obtineti pe toate.

Pentru Blancy: Toata lumea vrea repede, ieftin si bun... din pacate, nu intotdeauna ce e repede e si bun si tot asa...
Astfel incat, mai bine contactati un avocat, macar sa va lamureasca ce inseamna incredintarea, sau sa va redacteze actiunea, sau si sa va reprezinte.
Cel mai rapid e cu avocat, de aceea va spun. Si, daca isi face treaba bine, e si mai ieftin.
Asa incat mergeti, vorbiti cu 2-3 avocati sau 5, cum credeti, apoi va dati seama daca puteti face totul singura, stiti ce va asteapta sau, daca nu, alegeti unul dintre cei cu care ati vorbit. Asa, mai si alegeti in cuostinta de cauza.

Alte discuții în legătură

O problema foarte delicata am nevoie de un sfat gina tosa gina tosa In primul rand vreau sa spun tuturor buna seara. In urma cu 8 ani am divortat , minora fiindu-mi incredintata spre crestere si educare pana la varsta de 18 ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor durata coty2405 coty2405 prietena mea are un copil dintr-o alta relatie dar nu a fost casatorita cu tatal copilului. acum noi locuim in italia si am vra sa il aducem si pe copil dar ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un cetatean strain magal magal Buna ziua! Am un baietel de 2 ani rezultat dintr-o relatie de concubinaj. Copilul sta cu mine, este recunoscut de tatal lui si ii plateste pensie alimentara. ... (vezi toată discuția)