lucrez de 4 ani la o firma privata ca magazioner,luna trecuta a trebuit sa fiu internat de urgenta si operat.Am cerut adeverinta de la firma si mi au spus ca n au de unde ca nu figurez ca angajat si m au dat afara. ce pot sa fac in conditiile astea? multumesc
Mai intai este important sa vedeti de ce probe dispuneti impotriva acestui angajator pentru a dovedi ca ati lucrat acolo.
Astfel cum a recomandat un utilizator mai sus, ar fi foarte bine daca aveti: fluturasii de salariu, sau daca ati semnat pe state de plata, sau daca s-a facut plata salariului pe card (in extrasele de cont scrie firma care v-a virat banii in cont).
De asemenea ar fi bine daca aveti vreun document scris, poate vreo cerere pe care ati adresat-o vreodata conducerii societatii cum ar fi de exemplu cerere de concediu, la acre societatea sa va fi raspuns in scris recunoscand astfel indirect ca sunteti salariatul acesteia.
Ar fi bine sa aveti si 1 -2 colegi care sa fie dispusi in cazul unui litigiu sa vina in instanta ca martori si sa depuna marturie ca sunteti colegi de 4 ani. I-ati putea motiva pe colegi cu faptul ca probabil si ei se afla in aceeasi situatie si puteti depune unul marturie in favoarea celuilalt in dosarele fiecaruia.
Un aspect important, ati spus ca v-au dat afara imediat dupa problema Dvs. de sanatate. Exista vreun document scris in acest sens sau v-au spus oral sa nu mai veniti? Un document ar ajuta mult.
Cat despre cererea in instanta aceasta se adreseaza instantei de la domiciliul sau resedinta Dvs. Este o cerere de chemare in judecata prin care veti cere instantei obligarea societatii la incheierea in scris a unui contract individual de munca si bligarea societatii angajatoare la plata CAS si alte contributii la bugetele de stat pe perioada in care ati fost angajat al societatii. Aceste sume neplatite in mod nelegal de catre angajator la bugetul de stat sunt creante bugetare ce se platesc statului pentru ultimii 5 ani, ma rog in cazul Dvs. 4 ani.
Am facut o plangere la ITM ,ei ar trebui sa constate ceea ce sustin eu.Nu a intrat si nu a iesit nimic din firma fara semnatura mea.Ar trebui sa existe suficiente probe, la care eu nu mai am acces.Nu am nici un fel de act de la ei,toate problemele fiind rezolvate telefonic.Cu marturia colegilor este o problema,eu n am auzit ca vreunul din fostii colegi care inca muncesc in firma sa se prezinte ca martori.Am fost dat afara telefonic,adica nu mai avem nevoie de serviciile tale si atat
ITM-ul nu poate decat sa amendeze angajatorul daca constata ca ceea ce ati spus Dvs. este adevarat, insa nu poate ITM-ul sa oblige angajatorul sa va incheie contract de munca sau sa va plateasca obligatiile catre bugetele de asigurari sociale de stat asta poate numai instanta de aceea este nevoie sa formulati o actiune in instanta.
Aveti doua atuuri in instanta:
1. Sarcina probei ii revine angajatorului - deci angajatorul va trebui sa dovedeasca ca ceea ce sustineti Dvs. nu este adevarat.
2. Litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru si de timbru judiciar deci intr-un eventual litigiu va trebui sa achitati doar onorariul de avocat si daca nu doriti avocat sa va aparati singur ceea ce nu presupune nici un cost pt. Dvs.
Ideea era ca raspunsul ITM ului poate reprezenta o proba in instanta.Amenda pe care o vor primi nu ma incanta cu nimic.Ceea ce doresc este sa stiu daca administratorul firmei poate fi dat in judecata, pt ca el este cel care m a mintit,si daca da pt ce? multumesc
Am cateva plicuri in care erau trimisi banii, parca si ceva fluturasi
Raspunsul dat de catre ITM va poate ajuta in instanta ... asa cum vi s-a mai spus promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului ...cererea de chemare in judecata trebuie sa aiba mai multe capete de cerere .... constatarea perioadei lucrate ca vechime in munca, plata salariului pe perioada lucrata, plata contributiilor la bugetul de stat aferente salariului dvs etc.
Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu sau resedinta.
Neplata salariului
mad_john
am si eu o nelamurire, am plecat de la firma la care am lucrat la data de 31 ianuarie, cu acea data mi s-a facut incetarea contractului cu acordul partilor, ... (vezi toată discuția)