avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lipsa contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lipsa contract de munca

lucrez de 4 ani la o firma privata ca magazioner,luna trecuta a trebuit sa fiu internat de urgenta si operat.Am cerut adeverinta de la firma si mi au spus ca n au de unde ca nu figurez ca angajat si m au dat afara. ce pot sa fac in conditiile astea? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:40, 19 Februarie 2013
Da , multumesc, acum am inteles.
In sfarsit am o sentinta definitiva prin care firma este obligata sa faca ceea ce am cerut in instanta.Care este urmatorul pas pe care trebuie sa l fac? Multumesc
Sa trimiteti o adresa firmei in care sa-i spuneti ca aveti hotarare definitiva, eventual sa atasati o copie si sa-i spuneti angajatorului sa o puna in executare voluntar. In cazul in care refuza sau nu primiti nici un raspuns puteti sa mergeti la un executor judecatoresc pentru a va recupera banii. Daca este vorba si de reintegrare si nu va raspund nicicum invocati dispozitiile art. 262 din codul muncii care prevede ca neexecutarea hotararii este infractiune, si in cazul in care nici asa nu reactioneaza mergeti la politie si faceti plangere, va garantez ca veti fi reintegrat.
eqvagel

Urmatorul pas este punerea in executare a hotararii judecatoresti, sub riscul intoarcerii executarii daca veti pierde in recurs ...

Punerea in executare se poate face :
- de bunavoie de catre angajator .. sens in care veti depune o cerere la care atasati o copie legalizata a hotararii

- prin executare silita , in cazul unui refuz al angajatorului de a pune in executare hot. In acest caz, puneti apela la un executor judecatoresc.


Art. 261 C.mun.
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Art. 262 C.mun.
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.

Avand in vedere cele doua texte de lege, in cazul refuzului angajatorului de a executa hot.jud se poate depune plangere penala.
Daca este o hotarare definitiva si irevocabila se mai poate face recurs?
Executorul trebuie sa fie din Bucuresti sau si cel din provincie poate face acelasi lucru(firma este din Bucuresti iar eu din provincie)Multumesc

Alte discuții în legătură

Pot sa mai am drept la imdemnizatia de somaj? cipcip cipcip am primit preaviz, in exemplarul meu sunt instiintat de decizia firmei nimic mai mult , dar exemplarul care la depus firma la ITM este modificat sau altul ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului mad_john mad_john am si eu o nelamurire, am plecat de la firma la care am lucrat la data de 31 ianuarie, cu acea data mi s-a facut incetarea contractului cu acordul partilor, ... (vezi toată discuția)
Patronul refuza plata salariului auTos auTos Buna ziua , de curand mi-am dat demisia de la o firma la care am fost angajat timp de 7-8 luni.Dupa ce mi-am depus demisia patronul m-a amenintat ca daca nu ... (vezi toată discuția)