avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
ionel_ududec a scris:

malinah a scris:

carmen0602 a scris:

Minorului i se poate aplica o masura de siguranta?

Eu știu ca minorului nu i se pot aplica măsurile de siguranta din codul penal, pt ca au lege speciala. Uite si o decizie a CSJ
[ link extern ]

Legea 2/1970, despre care se face vorbire in Decizia CSJ se aplica urmatoarelor categorii de minori:
Art. 1
Ocrotirea, potrivit prezentei legi, se acordă minorilor:
a) ai căror părinţi sînt decedaţi, necunoscuţi sau în orice altă situaţie care duce la instituirea tutelei, dacă nu au bunuri sau alte mijloace materiale proprii şi nu există persoane care au fost obligate sau care pot fi obligate să-i întreţină;
b) care, fiind deficienţi, au nevoie de o îngrijire specială ce nu le poate fi asigurată în familie;
c) a căror dezvoltare fizică, morală sau intelectuală ori a căror sănătate este primejduită în familie;
d) care au săvârşit fapte prevăzute de legea penală, dar nu răspund penal sau sînt expuşi să săvîrşeăscă asemenea fapte (inca nu le-au savarsit) ori ale căror purtări contribuie la răspîndirea de vicii sau deprinderi imorale în rîndul altor minori.
Mai exista si legea 272/2004 care se refera la protectia minorilor minori si la unele masuri care se iau fata de minorii care au savarsit o fapta penala, dar nu raspund penal.
Aceste legi speciale nu se aplica cu prioritate fata Codului penal, vizand minorii care nu raspund penal.

Dongoroz: "masurile educative nu trebuie sa fie confundate cu masurile de siguranta, masuri care pot fi luate, cand este cazul si fata de infractorii minori. Desigur, masurile educative, ca si masurile de siguranta, intervin pentru inlaturarea unor cauze care creeaza un pericol social; dar, in timp ce masurile educative privesc o stare de pericol avand o cauzalitate difuza, legata de dezvoltarea psihofizica, de mediul ambiant si de alti factori care l-au adus pe minor in situatia de a savarsi sau a lua parte la savarsirea unei fapte penale, masurile de siguranta privesc dimpotriva stari de pericol bine determinate si legal caracterizate."

-eu imi amintesc ca am citit la un moment dat ca doar expulzarea nu se poate aplica minorilor, despre restul nu se spunea nimic, acesta este motivul pt care am intrebat.
- parerea mea este ca s-ar putea aplica celelalte masuri, nu m-am uitat peste deciza indicata de Malinah, o sa ma uit sa vad .

isis23 a scris:

Daca instigatorul determina o persoana sa savarseasca un omor, si autorul comite o talharie, cum va fi pedepsit instigatorul ?

Ma gandesc ca pt instigare la talharie, nu??? este mai putin grav decat omorul asa ca ar trebui sa ii profite..zic si eu
Am observat ca Udroiu, in grilele lui, spune ca nulitatea absoluta este expresa, iar cea relativa este virtuala.

E corect? De unde rezulta?
Omorul vizeaza suprimarea vietii, talharia vizeaza patrimoniul, pe instigator nu-l intereseaza bunurile victimei, deci de ce sa fie pedepsit pt asta? Urmarea imediata pe care o dorete el e alta. Daca a cunoscut sau prevazut si o asemenea urmare, abia atunci poti sa spui ca a instigat. Chiar daca e o circumstanta privitoare la fapta care se rasfrange asupra tuturor participantilor, legea prevede expres limitele: daca au cunoscut sau prevazut o alta urmare imediata.

Daca nu a cunoscut/prevazut savarsirea talhariei, eu spun ca e doar instigare neurmata de executare. Parerea mea. :)

Ultima modificare: Luni, 20 August 2012
Ice Hellene, utilizator
xyzt a scris:

Am observat ca Udroiu, in grilele lui, spune ca nulitatea absoluta este expresa, iar cea relativa este virtuala.

E corect? De unde rezulta?

Da, spre deosebire de civil. Asa zice Udroiu si o sa-l cred pana la examen. :)

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)