avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cine este tatal meu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cine este tatal meu?

buna,
de cativa ani ma framanta o intrebare:cine este tatal meu?Grupa mea sangvina este AII ,a mamei este BIII ,iiar a tatalui este OI.Este clar ca ar trebui sa existe in viata mea un al doilea tata care sa salveze onoarea grupelor sangvine din familia mea.Nu stiu daca va vine sa credeti , dar acest secret (al tatalui adevarat) a fost tinut in familia mea de 38 ani.
Eu banuiesc cine este tatal biologic , dar nu stiu ce ar trebui sa fac ,cum sa procedez sa ma recunoasca legal.As vrea sa reusesc acest lucru singura,fara sa apelez la "bunavointa mamei" , deoarece consider ca , comportamentul meu de fiica ascultatoare,respectuasa.cuminte,nu mai are sens.Desigur ma refer la relatia mama-fiica. Pentru tatal care m-a crescut---tot respectul.
De fapt scopul meu in aceasta actiune este sa-i tulbur tatalui biologic linistea , sa vad reactia lui si a copiilor lui si sa plateasca la batranete distractia din tinerete.(sunt cam sadica nu?).cred ca merita
Vin si eu la urma, ca musca-n zer. Termenele de prescriptie (sau decadere?) sunt cele postate de voi mai la deal (s-a citat si din C.fam, asa ca nu mai am ce sa completez) insa de cand incep sa curga ? In toate situatiile privind termenele de prescriptie sau decadere se aplica regula
contra non valentem non curit praescriptio
. Asadar obiectul examenului este stabilirea datei de la care petu a cunoscut ca are un alt tata biologic. Cred ca de la acest termen ar trebui calculat curgerea termenului de prescriptie. Speta e complicata, pentru ca implica o analiza de fundament a unor institutii, insa daca as fi judecator ( ce bine ca nu sunt !) as fi inclinat sa admit chiar si o repunere in termen.
@AVLIL =D> judeci ca un avocat
Si eu sunt de acord cu UBIK.
Speta poate avea un deznodamant imprevizibil mai ales ca e foarte probabi; ca instanta sa procedeze la un interogatoriu din oficiu...

avocat Claudiu Lascoschi
:O Si ce ar putea fi asa de imprevizibil intr-un interogatoriu? Se schomba rezultatul testelor ADN prin interogatoriu? :stunned:
La interogatoriu poti alege sa nu raspunzi, fie ca esti prezent, fie ca nu.
Nu vad nicio impredictibilitate aici: ar fi impredictibila aflarea adevarului sau ce?

Mersi, Adalbert, sper si eu ca gandesc deja ca un avocat... asta sunt. :D
De acord si cu momentul inceperii curgerii termenului... e insa cam acelasi lucru de demonstrat.

Claudiu, cum adioca parere juridica e ce decide legea? Ca in primul rand legea nu decide nimic pentru nimeni (ea spune, arata, descrie) si in al doilea rand... cum anume o parere se dovedeste a fi o decizie? Ca mie imi par diametral opuse... :O
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
u.b.i.k. a scris:

Termenele de prescriptie (sau decadere?) sunt cele postate de voi mai la deal (s-a citat si din C.fam, asa ca nu mai am ce sa completez) insa de cand incep sa curga ? In toate situatiile privind termenele de prescriptie sau decadere se aplica regula
contra non valentem non curit praescriptio
. Asadar obiectul examenului este stabilirea datei de la care petu a cunoscut ca are un alt tata biologic. Cred ca de la acest termen ar trebui calculat curgerea termenului de prescriptie.

Art. 55 din Codul Familiei prevede urmatoarele:
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii se prescrie în termen de 3 ani de la data naşterii copilului. Pentru soţul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunoştinţă de naşterea copilului.
Dacă acţiunea nu a fost introdusă în timpul minorităţii copilului, acesta o poate porni într-un termen de 3 ani de la data majoratului său (!!!!)
Reclamantul poate fi repus în termen, în condiţiile legii.''
In atare situatie, in opinia mea, trebuie incercata repunerea in termen iar nu specularea momentului de inceput au curgerii termenului de prescriptie extinctiva.
Corect Valentin. Am facut o confuzie grosiera :"> Se poate incerca numai repunerea in termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate sau contestare recunoastere filiatie. dandanaua dandanaua Un barbat recunoaste la starea civila un copil nascut de o femeie cu care a avut relatii extraconjugale. Copilul este recunoscut de acest barbat la momentul ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)