avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cine este tatal meu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cine este tatal meu?

buna,
de cativa ani ma framanta o intrebare:cine este tatal meu?Grupa mea sangvina este AII ,a mamei este BIII ,iiar a tatalui este OI.Este clar ca ar trebui sa existe in viata mea un al doilea tata care sa salveze onoarea grupelor sangvine din familia mea.Nu stiu daca va vine sa credeti , dar acest secret (al tatalui adevarat) a fost tinut in familia mea de 38 ani.
Eu banuiesc cine este tatal biologic , dar nu stiu ce ar trebui sa fac ,cum sa procedez sa ma recunoasca legal.As vrea sa reusesc acest lucru singura,fara sa apelez la "bunavointa mamei" , deoarece consider ca , comportamentul meu de fiica ascultatoare,respectuasa.cuminte,nu mai are sens.Desigur ma refer la relatia mama-fiica. Pentru tatal care m-a crescut---tot respectul.
De fapt scopul meu in aceasta actiune este sa-i tulbur tatalui biologic linistea , sa vad reactia lui si a copiilor lui si sa plateasca la batranete distractia din tinerete.(sunt cam sadica nu?).cred ca merita
Nu, nu! E chiar tagada.
Mi-am tocit un rand de unghii pe tastatura tot scriind despre actiunile astea. Sunt vreo 3 actiuni care se confunda: tagada, contestarea filiatiei din casatorie (sau contestarea de paternitate) si contestarea recunoasterii de paternitate.


Art. 53. - Copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.
Copilul născut după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie.


Art. 56. - Filiaţia faţă de tată se stabileşte, în afară de cazurile prevăzute în art. 53, prin recunoaştere sau hotărâre judecătorească.

Aici paternitatea nu s-a stabilit prin recunoastere, ci in baza art 53. Recunoastere ar fi fost daca nu se aplica 53. (ori aici aveam un certificat de casatorie. Suficient pentru a-l trece pe sot in actul de nastere, indiferent de orice hartie care ar fi fost botezata recunoastere).

Ar fi fost contestare de paternitate (si nu tagada) daca:
- parintii nu ar fi fost casatoriti. (si cu toate acesta copilul ar fi fost inregistrat gresit ca fiind din casatorie)
- sau au fost casatoriti dar copilul nici nu s-a nascut SI nici nu a fost conceput in timpul acestei casatorii, copilul nascandu-se FIE inaintea inchierii casatoriei, FIE dupa trecerea unui termen de 300 de zile de la incetarea, desfacerea sau desfiintarea casatoriei.
Ultima modificare: Duminică, 24 August 2008
romascanu, moderator
Corect, este vorba de actiunea in tagada paternitatii. Referirea mea anterioara a fost din pacate facuta in sens larg.
Temeiul actiunii in tagada paternitatii tatalui este art. 54 din Codul Familiei.
Hotaratoare in cauzele de genul asta este DECIZIA CURTII CONSTITUTIONALE nr. 349 din 19 decembrie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 240 din 10 aprilie 2002, prin care a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate ridicata cu privire la art. 54 alin. 2 din Codul familiei si s-a constatat ca dispozitiile art. 54 alin. 2 din Codul familiei sunt neconstitutionale in masura in care nu recunosc decat tatalui, iar nu si mamei si copilului nascut in timpul casatoriei, dreptul de a porni actiunea in tagaduirea paternitatii.
Astfel, ca urmare a acestei Decizii, actiunea poate fi pornita si de catre mama sau copil ! Felicitari CC !
Problema care mi se pare mie ca s-ar pune in aceasta speta ar fi privitoare la termenul de introducere a actiunii.
Astfel, art. 55 din Codul Familiei prevede urmatoarele:
''ART. 55
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii se prescrie în termen de 3 ani de la data naşterii copilului. Pentru soţul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunoştinţă de naşterea copilului.
Dacă acţiunea nu a fost introdusă în timpul minorităţii copilului, acesta o poate porni într-un termen de 3 ani de la data majoratului său (!!!!)
Reclamantul poate fi repus în termen, în condiţiile legii.''
Stimate d-le av.Valentin G. vreau sa va asigur ca aici nu este vorba de moralitate.Stiu ce scrie in Sfanta Scriptura,iar preotul mi-ar repeta si el : "sa nu-ti judeci parintii".Judecata o va face Dumnezeu in ceruri,dar aici pe pamant as vrea si eu sa stiu ce fel de om este tatal meu biologic.Sigur nu voi face asta cu orice pret,dar as vrea sa incerc.
Din experienta d-vs a-ti putea sa-mi spuneti daca am vreo sansa de repunere in termen?
Va multumesc.
nu are nici un sens sa strici linistea unei familii.numai mama ta iti poate spune cine este tatal tau si sa confirme banuiala ta.la aceasta data nu poti sa-l obligi sa te accepte. exita un motiv intemeiat care a dus la ascunderea adevarului.daca esti un copil infiat de parinti si parinti adevarati sunt altii.
Buna ziua !
Stimata doamna cu nume de utilizator ,,petu,, termenul la care se refera art. 55 din Codul Familiei, pentru exercitarea actiunii in tagaduirea paternitatii, este un termen de prescriptie extinctiva, care, odata implinit, stinge dreptul la actiune. Acest termen special de prescriptie poate fi, conform Decretului nr. 167/1958 privind prescriptia extinctive, suspendat sau interupt. Din pacate, in cazul dvs., niciuna din cauzele de suspendare sau intrerupere nu le vad a fi aplicabile. Astfel ca, singurul mod de inlaturare a prescriptiei extinctive, este repunerea in termen la care face referire atat art. 55 alin. 3 din Codul familiei cat si Decretul 167.
Repunerea in termen este o posibilitate acordata de lege titularului dreptului la actiune care din motive justificate nu a putut introduce actiunea in termen, motiv pentru care instanta este indreptatita sa solutioneze cererea in fond, dupa implinirea termenului de prescriptie.
Pentru a opera repunerea in termen, trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii:
Sa existe o cerere de chemare in judecata facuta dupa implinirea term. de prescriptie 2. Depasirea termenului de introducere a actiunii sa se datoreaza unor cause justificate adica piedici serioase si legitime care justifica intarzierea. 3. O alta conditie prevazuta de Decretul 167/1958 (dar peste care s-ar putea trece ipotetic in conditiile in care Codul familiei nu prevede nimic despre asta) este aceea ca introducerea actiunii si deci si cererea de repunere in termen sa fie efectuate in termen de o luna de la incetarea cauzelor care au justificat depasirea termenului de prescriptie. 4. Repunerea in termen sa fie stabilita de instanta printr-o hotarare motivata.
Repunerea in termen poate fi examinata si din oficiu de catre instanta atunci cand reclamantul a introdus doar cererea de chemare in judecata, in temeiul art. 18 coroborat cu art. 19 din decretul 167/1958.
Ideal este ca in cadrul cererii de chemare in judecata sa fie efectuata si cererea de repunere in termen si temeinic motivate.
Sunt considerate cauze temeinice de repunere in termen:
Spitalizarea indelungata sau repetata, faptul ca reclamantul era in strainatate, executa o pedeapsa privative de libertate, s.a. Nu sunt cauze de repunere necunoasterea legii ori depasirea culpabila a termenului, etc.
Termenul de o luna este considerat de unii autoritermen de prescriptie si deci este supus si el suspendarii, intreruperii si repunerii in termen iar de alti autori termen de decadere.
In ceea ce priveste actiunea in stabilirea paternitatii, trebuie observate dispozitiile art. 60 din Codul Familiei:
,,ART. 60
Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei poate fi pornită de mamă într-un termen de un an de la naşterea copilului.
Daca, in cazul prevazut in art. 54 alin. (1), un copil a pierdut calitatea de copil din casatorie, prin efectul unei hotariri judecatoresti, termenul de un an, pentru pornirea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, va curge de la data cind acea hotarire a ramas definitiva.
In cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an va curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii (Codul familiei, art. 56,61,63-65).
Acţiunea aparţinând copilului nu se prescrie în timpul vieţii acestuia.,,
In speranta ca v-am putut fi de ajutor, va multumec pentru vizualizare.

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate sau contestare recunoastere filiatie. dandanaua dandanaua Un barbat recunoaste la starea civila un copil nascut de o femeie cu care a avut relatii extraconjugale. Copilul este recunoscut de acest barbat la momentul ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)