avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune-certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune-certificat de mostenitor

Buna ziua.Am facut o succesiune dupa un teren in care suntem mai multi mostenitori iar acum cand e terminata am fost sa-mi ridic certificatul de mostenitor cand surpriza notarul imi spune ca le-a ridicat altcineva.(acel altcineva e o persoana cu care am facut un contract de v-c de mana dar nu mai vreau sa vand).Avea notarul drept sa il dea?Mie mi-a dat doar o copie si incerca sa ma lamureasca ca oricum nu poate face nimic cu ele fara noi.Dar cumparatorul are si titlul de proprietate al terenului in original de la un alt mostenitor si mi-e frica sa nu-l intabuleze pe el....Poate?Dupa succesiune terenul e trecut in Cf pe noi?ce pot face?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 23:54, 1 Septembrie 2008
Eu am inteles ideea ta Diana, doar ca cumparatorul poate poza ca a fost de buna-credinta si fara probe impotriva acestuia...;)
Eu cred ca ar trebui sa consulte doi avocati.:stunned:

avocat Claudiu Lascoschi

Solutie de urgenta : fratele va da o „imputernicire” sub semnatura privata prin care va mandateaza sa promiteti vinzarea terenului P in conditiile X, Y si Z, in aceste conditii semnatura dvs fiindu-i opozabila. Dumneavoastra insa ati „omis” conditia Z din antecontract !!! Rezulta ca semnatura dvs nu ii este opozabila si poate sa nu recunoasca „contractul”.
Atentia insa la dispozitiile art.5.alin.2 din L247/2005. Este posibil ca promisiunea dvs pentru partea pe care o aveti in proprietate sa se transforma in realitate, indiferent de vointa dvs actuala ( daca am retinut bine ati incasat pretul vinzarii si acest lucru este clar in inscrisul numit contract ).
Asa arata contractul de vc scris de mana:
Subsemnatul vanzator xx vand pe veci si irevocabil impreuna cu mama mea xx,......intreg dreptul nostru de proprietate din titlul de proprietate xx.Terenurile se afla in satul x si le avem dobandite dupa defunctul xx.Pretul de vanzare s-a stabilit de comun acord intre parti la suma de xx .Subsemnatii vanzatori declaram pe proprie raspundere ca terenurile mai sus amintite nu au fost instrainate altor persoane,nu se afla in litigiu,se afla in circuitul civil cu plata taxelor la zi si garantam pe cumparator de orice evictiune.Intrarea in posesia terenurilor se face azi data semnarii contractului.
Subsemnatii cumparatori cumpar terenurile mai sus amintite si ma oblig sa suport toate cheltuielile leg de intabulare si sa solicit inscrierea in CF a dreptului meu de proprietate.Noi partile contractante semnatare ale actului am citit personal acest inscris incheiat,prin vointa noastra,am inteles drepturile si obligatiile pe care le avem si suntem de acord cu clauzele lui,drept pt care semnam mai jos

de acord cu vanzarea eu
mama
si partea mai complicata m-a pus sa semnez pt fratele meu cand a aflat ca e si el mostenitor si ca nu e in tara.
Repet fratele nu e parte a contractului,nu-i apare numele nicaieri, doar am semnat eu pt el( la indemnul cumparatorului) .La o luna dupa ce am semnat contractul fratele mi-a trimis o imputernicire prin care ma autoriza sa vand dreptul lui de proprietate pe care am lasat-o la notar pt succesiune.
Azi cand am fost din nou la notar sa-i cer explicatii de genul cum a putut elibera certif de mostenitor in aceeasi zi in care am dezbatut succesiunea,mostenitori decedati la data respectiva trecuti in el,ridicarea certif de mostenitori de persoane straine,greseli la nume,etc...am avut parte doar de scandal cerandu-mi sa fac o cerere in scris ce nemultumiri am si imi va raspunde in timp de 20zile...Nici foaie sa scriu cererea nu a vrut sa-mi de-a iar cand am cerut o copie cu stampila sau nr de inregistrare m-a trimis la xerox.
PS:Ceilalti mostenitori un frate de-al tatalui meu si un unchi le-au dat cumparatorilor toate imputernicirile de care mai aveau nevoie....am ramas doar eu si fratele-meu....Si alt detaliu e ca cumparatorul are im spate un partid puternic si o armata de avocati....
va multumesc pt raspunsuri....
Citind speta dv., va recomand angajarea unui avocat bun care sa va reprezinte interesele si, asa cum a spus colega mea, cu multa imaginatie poate sa obtina anularea acelui antecontract de vanzare-cumpărare.
Si eu aş face o plângere penală împotriva notarului pentru faptul că a înmânat un act personal unei persoane fără calitate, apoi aş face eu demersurile in vederea intabulării terenului respectiv, ocazie cu care voi vedea dacă promitenţii cumpărători au făcut aceste demersuri (un expert topo vă poate lămuri pe deplin dacă este făcută o documentaţie cadastrală pentru acel teren în numele altcuiva), apoi ar fi bine să obţineţi o procură de la fratele dv. pentru vânzarea acestui teren (dar numai dacă acesta avea calitatea de moştenitor, deci de coproprietar al terenului) alături de dv. şi de mama dv.
Succes! (pentru că veţi avea nevoie....). :D

Alte discuții în legătură

Teren nokia iuliu78 iuliu78 V-am relatat cazul meu acum cateva luni.Am fost pacalit de un speculant(consilierul local PSD MP) acum un an ,care acum ma cauta pt a ii da o procura pt a ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mona21 Mona21 IN 2008 MI-A MURIT TATAL, LASANDU-MI CA MOSTENIRE 1/2 DIN CASA PARINTEASCA SI TERENUL AFERENT CASEI, CEALALTA JUMATATE FIIND A SOREI LUI.IN MAI 2009 AM FACUT ... (vezi toată discuția)
Cum sa gasesc mostenitorii unei persoane ? clienta noua clienta noua Intr-un lant succesoral complet, lipseste numai certificatul de most.al unei cumnate a mea. Aceasta a murit in urma fratelui meu, si ei nu au avut copii. Ea a ... (vezi toată discuția)