avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reprezentare de catre avocat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reprezentare de catre avocat

Daca nu ma pot prezenta la un proces ( apel) si doresc sa ma reprezinte un avocat, ce trebuie sa fac ?
As vrea sa stiu daca in afara de onorariul avocatului, pe care il platesc acestuia, mai trebuie sa platesc si altceva.
Avocatul poate merge la proces singur? Trebuie imputernicit notarial?
Cu multumiri si scuze pentru stangacia exprimarii de ...om simplu. As vrea sa stiu care sunt costurile inainte de a angaja o discutie cu avocatul. Am cheltuit deja multi bani cu deplasarile in provincie in 2 procese care nu se mai termina deoarece reclamantul ( desi nu are argumente) este procesoman.
Cel mai recent răspuns: asd01-04 , utilizator 20:47, 16 Aprilie 2012
Potrivit legii, consilierul juridic nu are dreptul de a acorda asistenta juridica la persoanele fizice contracost.
Insa o poate face gratuit daca e vorba de rude.
Nu se numeste asa, probabil va sperie concurenta profesionistilor si lipsa de clienti. Pentru dvs. voi defini aceasta notiune abstracta. "Avocatura clandestina" este o fictiune, o himera, o spaima nejustificata, o continua neliniste reverentioasa, a celor neinsemnati, in profesia legala. Aceasta forma de abordare a pietei isi are originea in obiceiul de a fi protejat prin practici monopoliste. Legea reglementeaza si posibilitatea de a fi reprezentat de orice persoana, la libera alegere a fiecaruia. Singur, este imperios necesar ca reprezentantul justitiabilului in proces, sa aiba studii universitare in domeniul juridic.
Sunt juristi autorizati sa desfasoare in mod independent activitati juridice. Categoric se elibereaza chitanta si factura pentru persoane juridice potrivit Codului fiscal. Se poate incheia contract de prestari servicii juridice, in temeiul art. 969 Cod civil.

Pentru avocat_lascoschi@yahoo.com:
Rastalmaciti legea dupa propriul interes. Potrivit legii consilierul juridic poate fi angajat atat de persoane juridice cat si de persoane fizice, in speta cat si de orice alte entitati. Mi-e greu sa cred ca nu stiati despre posibilitatea unei persoane fizice de a angaja serviciile unei alte persoane fizice.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Cred ca nu m-am facut inteles.
Consilierii pot lucra gratuit dar nu au dreptul de a lua bani in mod legal.Deci, e vorba de un act juridic cu titlu gratuit si nu cu titlu oneros.
Consilierii lucreaza pe baza de procuri autentice din cate stiu.

Consilierii juridici pot rupe chitante si facturi la firme nu si la persoanele fizice.
Nu eu am facut legea si nu o rastalmacesc.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
O fi ea, legea, stupidă, îngrădind prea mult o profesie care ar trebui să fie la fel de liberală precum avocatura, dar, atîta vreme cît este în vigoare, trebuie să-i dau dreptate domnului Lascoschi: consilierul juridic nu poate rupe :) chitanţe. Ba chiar l-aş completa: n-o poate face nici în cazul persoanelor juridice, pentru că, potrivit legii - bună, proastă, cum spuneam - consilierul juridic îşi exercită profesia în temeiul contractului de muncă.

Consilierul juridic nu poate fi angajat de către persoane fizice. O spune art.1 din Legea consilierilor juridici.

Restul ţine de ştiinţa şi curajul fiecăruia de a ocoli legea sau de a trece printre scîndurile gardului ei.

O reglementare a condiţiei consilierului juridic se impune. Pentru cei mai mulţi, intrarea în barou este o alternativă greu de realizat. Nu pentru că nu ar avea pregătirea necesară în domeniul în care activează. Ci pentru că trebuie să treacă de un examen care impune, în mod aberant, două probe în materii cu care consilierul juridic nu a avut de-a face şi, mai mult ca sigur, nici nu îşi propune să aibă de-a face: dreptul penal şi procedura penală. Cred că UNBR (şi ministerul justiţiei, care a reglementat, recent, prin OUG, examenul naţional pentru intrarea în avocatură) ar trebui să aibă în vedere faptul că niciun consilier juridic, odată intrat în barou, nu va profesa în cauze penale. Excepţiile vor ţine de o pasiune aparte pentru această materie.

Soluţia ar fi cea aplicată în cazul examenului de definitivat a avocaţilor stagiari. Materia de bază ar trebui să constea în Civil - procedură civilă sau Penal - procedură penală, alături de o materie opţională. De ce, în cazul stagiarilor, se poate ţine seama de specializarea lor pe lîngă un civilist sau un penalist, iar în cazul consilierilor juridici (specializaţi în civil - comercial - drept administrativ) nuse face o astfel de delimitare? Este aberant să-i ceri unui consilier cu 5-9 ani vechime, care a rupt orice contact cu dreptul penal, să înveţe sute de pagini de penal şi procedură penală, care nu-i vor folosi în carieră. Iar dacă totuşi doreşte să devină penalist, atunci are posibilitatea să se pregătească din vreme, inclusiv prin susţinerea examenului din aceste materii.

De ce să nu recunoaştem că, la ora actuală, niciun avocat nu poate fi atît un penalist de succes, cît şi un civilist de renume? Mai mult, specializarea merge pînă acolo încît chiar şi în drept civil există avocaţi strict specializaţi. De ce ar fi nevoie de un bagaj enciclopedic pentru o astfel de strictă specializare a viitorului avocat provenit dintre consilierii juridici?

Am întîlnit (inclusiv aici) consilieri juridici ale căror cunoştinţe de drept civil le întrec pe cele ale multor avocaţi. De ce să ţinem neapărat, în mod absurd, să-i transformăm şi în excelenţi penalişti? Poate că majoritatea lor detestă penalul. ªi, cu certitudine, nu vor încerca să-i forţeze porţile nici după intrarea în avocatură.

Pînă se va gîndi cineva la aceste aspecte, numărul avovaţilor din baroul paralel, al domnului Bota, ar putea să-l întreacă pe cel al clasicilor. Deja au trecut de 2500 de membri şi de 200 de nup-uri confirmate de instanţe. Fără ca celebrele recursuri în interesul legii sau modificări ale Legii 35 să-i atingă în vreun fel.

Liviu S.Bordaş
Eu am facut referire la ceea ce este legal, nu la ceea ce se intampla in practica, in viata cotidiana.
Oricum, nimic nu ii impiedica pe consilieri sa reprezinte un prieten, o cunostiinta, etc.Singura precizare este ca actul juridic trebuie sa fie cu titlu gratuit.

Themis, nu este deloc exclus sa poti fi si penalist si civilist de exceptie.Daca ai o perceptie buna si intelegi dreptul se poate.Este insa foarte multa munca.
Distinctia apare acolo unde in procesele penale este preponderenta oralitatea, iar in procesele civile forma scrisa.(vorbesc de ceea ce este in fapt si nu conform legii).
Talentul oratoric face adesea distinctia intre penalisti si civilisti dar legea oricum trebuie sa fie cunoscuta.
Numarul avocatilor care activeaza in penal este mult mai redus.Daca un navocat o da in bara si se lasa cu o condamnare de 20 de ani dupa ce ii spune clientului ca va fi achitat cu siguranta ca avocatul va face o pauza lunga pana sa revina la bara.Si multi nu mai revin, raman in civil.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Ce este, de fapt, un consilier juridic? Iulian81 Iulian81 Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar ... (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta leusan leusan O persoana care este licentiat in drept in caliate sot, (nu este avocat,ci jurist )sa-si reprezinte sotia in instanta la dezbaterea unei mosteniri, si sa ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic angajat la srl dar fara sa fie admis in ccj Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Dat fiind ca C.O.R.-ul nu mai contine \"jurist\", ci doar \"consilier juridic\", o persoana care a absolvit dreptul si doreste sa fie angajat la un SRL, poate ... (vezi toată discuția)