Nu este corecta teoria potrivit careia consilierul juridic isi exercita profesia in temeiul contractului de munca. Se pot angaja serviciile unui consilier juridic si in in temeiul unei conventii civile sau contract de prestari servicii juridice. Intrebati si la Inspectoratul Teritorial de Munca si vi se va raspunge ca este perfect legala si aceasta modalitate de a exercita profesia legala.
Art. 1 din Legea nr. 514/2003 foloseste sintagma "in slujba carora se afla" , in concluzie legiuitorul nu a impus partilor un anumit tip de contract. In plus, cred ca ati uitat de statutul profesiei si obligatia de a respecta Art. 24. (2) "In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, autoritatile publice, institutiile si toate celelalte persoane juridice de drept public sau privat vor opera modificarile prevazute de prezenta lege in incadrarea si stabilirea statutului, a drepturilor si obligatiilor consilierilor juridici pe care ii au numiti sau angajati in slujba lor.
Termenul de angajat se foloseste si in cazul avocatilor..."pentru angajarea unui aparator"...
In esenta pentru a reprezenta pe cineva in temeiul art 68 C.pr.civ nu trebuie sa fi nici prieten, nici cunostiinta si nici mandatul nu este obligatoriu sa fie gratuit. Pur si simplu reprezinti in baza procurii judiciare.
Legea nu interzice consilierului juridic sa reprezinte persoane fizice, si nici mandatul cu titlu oneros.
Nu sunt de acord ca nu poate fi penalist consilierul juridic, ganditi-va la modificarea C.P. si la raspunderea penala a persoanei juridice.
Cum va puteti imagina ca in practica judiciara s-ar intampla situatii ce ocolesc legea ??
Legalitatea este data de urmatorul principiu constitutional "Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus".
Atitudinea dvs. este contrara legii si ar putea fi catalogata practica anticoncurentiala.
Lawyer
Alexandru Tuţă
~ final discuție ~