avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reprezentare de catre avocat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reprezentare de catre avocat

Daca nu ma pot prezenta la un proces ( apel) si doresc sa ma reprezinte un avocat, ce trebuie sa fac ?
As vrea sa stiu daca in afara de onorariul avocatului, pe care il platesc acestuia, mai trebuie sa platesc si altceva.
Avocatul poate merge la proces singur? Trebuie imputernicit notarial?
Cu multumiri si scuze pentru stangacia exprimarii de ...om simplu. As vrea sa stiu care sunt costurile inainte de a angaja o discutie cu avocatul. Am cheltuit deja multi bani cu deplasarile in provincie in 2 procese care nu se mai termina deoarece reclamantul ( desi nu are argumente) este procesoman.
Cel mai recent răspuns: asd01-04 , utilizator 20:47, 16 Aprilie 2012
Domnule Jralec, nu am aruncat cu noroi in nimeni.Mi-am expus parerea cu privire la barister.Nu va cunosc si nu ma cunoasteti asa ca discutiile suplimentare nu isi au rostul.Nu faceam referire la dvs tocmai pt ca nu va cunosc.
Nu vreau sa mai discutam pt ca vad ca ati inceput cu atacuri la persoana.

Pana la urma e treaba dvs cum profesati.Eu voi face tot posibilul sa nu va raspund intrucat nu are nicun sens sa ne certam.

avocat Claudiu Lascoschi
jralec a scris:

Nu este corecta teoria potrivit careia consilierul juridic isi exercita profesia in temeiul contractului de munca. Se pot angaja serviciile unui consilier juridic si in in temeiul unei conventii civile sau contract de prestari servicii juridice. Intrebati si la Inspectoratul Teritorial de Munca si vi se va raspunge ca este perfect legala si aceasta modalitate de a exercita profesia legala.
Art. 1 din Legea nr. 514/2003 foloseste sintagma "in slujba carora se afla" , in concluzie legiuitorul nu a impus partilor un anumit tip de contract. In plus, cred ca ati uitat de statutul profesiei si obligatia de a respecta Art. 24. (2) "In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, autoritatile publice, institutiile si toate celelalte persoane juridice de drept public sau privat vor opera modificarile prevazute de prezenta lege in incadrarea si stabilirea statutului, a drepturilor si obligatiilor consilierilor juridici pe care ii au numiti sau angajati in slujba lor.
Termenul de angajat se foloseste si in cazul avocatilor..."pentru angajarea unui aparator"...
In esenta pentru a reprezenta pe cineva in temeiul art 68 C.pr.civ nu trebuie sa fi nici prieten, nici cunostiinta si nici mandatul nu este obligatoriu sa fie gratuit. Pur si simplu reprezinti in baza procurii judiciare.
Legea nu interzice consilierului juridic sa reprezinte persoane fizice, si nici mandatul cu titlu oneros.
Nu sunt de acord ca nu poate fi penalist consilierul juridic, ganditi-va la modificarea C.P. si la raspunderea penala a persoanei juridice.
Cum va puteti imagina ca in practica judiciara s-ar intampla situatii ce ocolesc legea ??
Legalitatea este data de urmatorul principiu constitutional "Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus".
Atitudinea dvs. este contrara legii si ar putea fi catalogata practica anticoncurentiala.

Lawyer
Alexandru Tuţă


Domnule Alexandru Tuta, regret deja ca intru in polemica, la aceasta ora tarzie, cu dvs., dar se impun cateva precizari:
1. Prevederile art. 1 din Legea nr. 514/2003 sunt dispozitii cu caracter imperativ. Potrivit acestora, consilierul juridic are raporturi de munca sau este numit in functie de catre autoritatile publice, institutiile si de catre celelalte persoane juridice. Cei numiti in functia de consilier juridic sunt functionarii publici, functionari care, evident, nu au relatii contractuale cu angajatorul ci relatii de serviciu!
2. Faptul ca faceti afirmatii de genul "nu este corecta teoria...", "ati uitat de statutul profesiei..." va descalifica ca profesionist al dreptului.
3. Din mesajul dvs. un utilizator care intra pe avocatnet.ro intelege ca nu exista diferente intre un consilier juridic si un avocat, in conditiile in care cele doua profesii sunt reglementate prin acte normative distincte.
4. Dispozitiile imperative ale art. 1 din Legea nr. 514/2003 interzic consilierilor juridici sa reprezinte persoane fizice, cu exceptiile pe care multi dintre noi le cunoastem.
3. Ce legatura are adagiul juridic "unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate si nu are voie sa distinga" cu realitatea care, de cele mai multe ori, ocoleste prevederile legale?
5. Toti consilierii juridici care practica avocatura fara a avea acest drept, ar trebui sa raspunda penal!

Consilier juridic, Gabriela Pintea

in cazul unui proces care are ca Obiect dosar obligaţia de a face si Materia juridicã: Contencios administrativ şi fiscal prezenta avocatului poate influenta rezolutia?(daca se prezinta se poate finaliza procesul la prima infatisare fara a se prelungi,iar daca nu se prezinta la proces care ar fi urmarile?)
va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este, de fapt, un consilier juridic? Iulian81 Iulian81 Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar ... (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta leusan leusan O persoana care este licentiat in drept in caliate sot, (nu este avocat,ci jurist )sa-si reprezinte sotia in instanta la dezbaterea unei mosteniri, si sa ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic angajat la srl dar fara sa fie admis in ccj Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Dat fiind ca C.O.R.-ul nu mai contine \"jurist\", ci doar \"consilier juridic\", o persoana care a absolvit dreptul si doreste sa fie angajat la un SRL, poate ... (vezi toată discuția)