avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme cu un locatar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme cu un locatar

buna seara. Am preluat de curand adminstrarea aosciatiei unui bloc, iar la predarea actelor am aflat ca un vecin pe perioada unui an nu a predat citirea contoarelor de apa. Avem citire din iulie 2007 si iulie 2008, acum predand lunar contoarele. Problema este ca fata de cat a platit el si citirea contoarelor este o diferenta de 400m cub apa. Fostul adminstrator i-a calculat o aproximatie de consum pe perioada respectiva. Aceasta diferenta de apa a fost platita de restul locatarilor.
Cum pot proceda pentru a recupera acesti bani pentru fondul de reparatii????????
Somatie de plata sau???????????
Nu mi se pare corect sa platim noi apa lui, mai ales ca recunoaste ca a avut defectiuni #-o
Multumesc foarte mult pentru sfaturi. Eu m-am gandit ca este mai usor sa pun acesti bani in fondul de reparatii pentru ca urmeaza sa executam niste lucrari la subsol si asa locatarii ar plati mai putin aceste reparatii.
Oricum acest lucru il vom stabili cu locatarii la urmatoarea adunare.
Dar multumesc peste sprijin din nou.:">
elga50 a scris:

1. consum contorizat si separat pierderi impartite pe cota-parte, taxate ambele cu pretul/mc din factura;;
2. consum contorizat si separat pierderi impartite pe nr.locatari, taxate ambele cu pretul/mc din factura;
3. consum contorizat si taxat cu suma rezultata din impartirea sumei totale din factura la mc contorizati. In acest caz mc de apa va fi substantial mai scump.
Prima varianta este cea mai corecta pentru simplul motiv ca o teava sparta, de exemplu, pe unde se pierde o anumita cantitate de apa nu depinde de consumul efectiv de apa si nici de numarul de locatari. Daca n-ar sta nimeni acolo sau toata lumea ar avea robinetele inchise si teava s-ar sparge se pierde aceeasi cantitate de apa.
1. nu mi se pare corect ca un proprietar care (de exemplu) sta singur la 3 camere sa plateasca aceeasi pierdere cu un altul care sta la acelasi gen de apartament dar are 4 persoane (cota parte indiviza fiind aceeasi), consumul ultimului fiind mult mai mare.
2. cred ca este mai corect
3. este o varianta la care nu m-am gindit pina acum, si pare cea mai corecta, pierderile de apa fiind platite proprotional cu consumul. trebuie totusi urmarit consumul unor apartamente al caror consum este dat f redus. de exemplu, intr-un apartament in care stau 4 persoane sa fie dat un consum de 3-4 mc apa rece
consumul efectiv depinde de numarul de locatari si se reflecta in consumul fiecarui apartament, functie de numarul lor. de asta este mai normal sa pierderile sa fie suportate de fiecare proportional cu pierderile, ultima varianta parind a fi mai buna
Totusi....in contabilitate plata facturilor si recalcularea unor cote este alt buzunar decat cel al fondului de reparatii. Sursele fondului de reparatii sunt altele decat recalcularea cotelor curente la intretinere. Daca amestecati lucrurile balanta contabila o ia razna si la un control financiar nu vad pe unde ati scoate camasa....:D. Cu toata simpatia va spun sa fiti foarte atenta cum gestionati fondurile Asociatiei. Daca cereti acordul celorlalti locatari trebuie sa fiti bine documentata asta si pentru motivul ca Dv. in calitate de administrator trebuie sa cunoasteti regulile contabilitatii, iar ei nu sunt obligati sa le cunoasca si deci s-ar putea, cum este cazul acum, sa luati cu totii o decizie incorecta strict contabil. Succes!


Data post: Sambata, 30 August 2008, 12:14
Subiect: RE: probleme cu un locatar

carol_lorac a scris:


nu mi se pare corect ca un proprietar care (de exemplu) sta singur la 3 camere sa plateasca aceeasi pierdere cu un altul care sta la acelasi gen de apartament dar are 4 persoane (cota parte indiviza fiind aceeasi), consumul ultimului fiind mult mai mare.


Si daca in toate apartamentele nu locuieste nimeni, nu consuma nimeni si se sparge o teava....cine si cum plateste pierderea de apa? E acelasi rationament ca si pentru impartirea cheltuielilor pentru reparatia acelei tevi. Teava nu se sparge ca e folosita de mai multe sau mai putine persoane si nici ca prin ea curge mai multa apa, ci pentru ca a ruginit si crapa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 August 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
elga50 a scris:

carol_lorac a scris:

nu mi se pare corect ca un proprietar care (de exemplu) sta singur la 3 camere sa plateasca aceeasi pierdere cu un altul care sta la acelasi gen de apartament dar are 4 persoane (cota parte indiviza fiind aceeasi), consumul ultimului fiind mult mai mare.

Si daca in toate apartamentele nu locuieste nimeni, nu consuma nimeni si se sparge o teava....cine si cum plateste pierderea de apa? E acelasi rationament ca si pentru impartirea cheltuielilor pentru reparatia acelei tevi. Teava nu se sparge ca e folosita de mai multe sau mai putine persoane si nici ca prin ea curge mai multa apa, ci pentru ca a ruginit si crapa.
din cite cunosc, reparatiile se calculeaza pe cota parte indiviza, ceea ce inseamna ca un apartament plateste o cota parte din reparatii, indiferent daca nu sta nimeni acolo sau stau 100.
norma metodologica de aplicare a legii 230/2007:
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.

SECŢIUNEA a 3-a
Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale

Art. 39. - (1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece si canalizare; apa calda menajera; energia termica, combustibilul si apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; incalzirea apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile.
SECŢIUNEA a 4-a Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
(2) Daca facturarea serviciilor publice de utilitati este individuala, pentru consumurile de pe spatiile comune furnizorii vor incheia contracte de furnizare cu asociatia de proprietari, in conditiile stabilite de comun acord.


sper ca acum v-ati lamurit pe deplin ;)
va rog sa recititi ce ati scris si sa ma lamuriti totusi cum se va imparti?nu este vb de pierderi ci de un consum.teoretic e simplu..practic nu va iesi socoteala.Se v a stabili greu sumele platite defiecare,mai ales ca in calculul...adm..sunt multe nereguli.Era simplu ..daca administratorul punea un consum mediu,si dupa 2-3 luni ar fi insistat sa regularizeze consumurile..
Nu sunt nici pt adaugarea tuturor pierderilor la cel care nu a reusit sa dea citirile intr-o luna,dar nici dupa un an ..sa nu stie ce se intampla intr-un apartament...
Reiase o prietenie intre locatar si adm ,acesta fiind milos si trecand un consum mic,in speranta ca respectivul va putea modifica apometrul
E un caz in care proprietarul a luat plasa cu toata..bunavointa adm.Cate cazuri nu sunt,in care anumiti proprietari ar trebui sa plateasca mai mult..Traiasca..comitetul

Alte discuții în legătură

Calcul apa calda/ rece doru.pohrib doru.pohrib Sunt locatar al unui bloc din Galati cu 33 de apartamente (contorizate) cu 77 de persoane. Sunt nelamurit in ceea ce priveste calculul sumelor aferente ... (vezi toată discuția)
Consumul pausal Cristea  Adriana Cristea Adriana Buna, ziua, Problema este urmatoarea: Unei vecine i s-a pus, pentru ca nu a permis accesul in casa al administratorului pentru citirea contoarelor de apa, ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa FURDI74 FURDI74 BUNA tuturor....locuiesc in orasul CARANSEBES si as dori sa pun o intrebare....vi se pare normal ca la un consum de apa rece contorizat cu apometre [ 8m cubi] ... (vezi toată discuția)