avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
In general debransarea clasica (prin blindarea tevii de alimentare a caloriferului), o face fiecare cum il taie cpul, chiar daca exista lege.

In cazul inchiderii robinetelor termostatate, efectele fenomenologice in instalatie sunt identice cu cele ale debransarii, iar inchiderea robinetelor o face fiecare cum il taie capul. Asto o spun toti profesorii de instalatii si cercetatorii stiintifici, in unanimitate.

Mai mult, se precizeaza ca si in cazul in care s-ar folosi temperatura maxima de garda (12 gr C), la presetarea robinetelor, efectele debransariii vor fi identice.!
darida... eu unul sunt profan dar inteleg ca tu iti doresti ca eu sa cheltuiesc niste bani pe \"caldura\" chiar daca nu beneficiez de ea! Trebuie sa \"joc cinstit\" pentru vecinii mei din bloc? Ma voi muta la curte cat de curand. O sa va las pe voi, scarabeii, sa va certati intre voi! Intrebare pentru tine, vasnica luptatoare impotriva ordinelor cu repartitoare: cei cu centrale pe gaz sunt obligati sa tina centrallele pornite? Sunteti patetici, zau asa! Cand va convine, legea este pentru voi, cand nu va convine, legea nu este buna: specific balcanic!
PS: ca sa nu mai zic ca eu ma incalzesc de la vecinii mei (acum realizez, toti au centrale).. de nu mai poooooot... sunteti patetici patetici... vreti sa facem un schimb de locuinta?
Ultima modificare: Luni, 31 August 2015
roberth, utilizator
La noi in AP exista urmatoarea situatie: fiecare din cele doua scari este abonata la un furnizor distinct de citire + calcul caldura, avand in imobile repartitoare clasice. Proprietarii unei scari doresc sa-si pastreze furnizorul, dar semnand un document de aderare la repartitoare cu citire radio, parte din proprietarii de la scara cealalta vor sa treaca la aceeasi firma cu prima scara, tot cu repartitoare citire radio, insa cativa (6 propr/ 44 propr/ scara) nu doresc sa-si achizitioneze repartitoare cu citire radio, ca si ceilalti.
1. Ce se intampla in acest caz? Majoritatea impune acea schimbare?
2. Si daca da, ce vor face acei proprietari care nu doresc noile repartitoare, vor putea ramane cu vechiul furnizor, repartitoare clasice? Incheie contract individual cu furnizorul de citire + calcul energie termica?
1. Da, majoritatea hotaraste sistemul de contorizare si prestatorul cu care face citirea si calculul caldurii.
2. Acestea se fac unitar de catre acelasi prestator de servicii - pentru o scara intreaga - deoarece numai un prestator are acces la datele din factura.
Aceeasi factura nu poate fi gestionata de doi prestatori deoarece nu exista o limita de proprietate in cadrul unei scari ca sa se poata departaja intre apartamente factura, asa cum exista si a fost posibil intre doua scari de bloc.
Daca cei 6 nu doresc sa-si monteze repartitoare cu citire radio, vor trece, obligati de situatie, la noul prestator si vor fi considerati necontorizati, adica nu li se vor lua in considerare vechile repartitoare.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)