avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
roberth a scris:

[..] sunt obligatorii montarea [..] în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.


Era bine daca citeati si metodologia. Ati fi aflat ca in norme reapartitoarele nu mai sunt obligatorii pentru ca :
- masurarea energiei termice se poate face doar cu echipamente avizate metrologic legal iar repartitoarele NU sunt supuse controlului metrologic al statului.
- solutia de masurare nu trebuia sa introduca erori de metoda (iar repartitoarele sunt mai putin precise si decat un termometru luat din piata) .
- mai gasiti in topic inca multe alte explicatii pentru care aceste repartitoare sunt utilizate incorect in Romania si metodologia ANRSC este plina de aberatii.

Spuneti ca doriti sa platiti numai ce consumati, dar cum va explicati ca la -20C temperatura exterioara in apartamentul Dvs. neincalzit aveti +14C ? Credeti in miracole ? :thumbdown:
Eu, contrar afirmatiei dumneavoastra inteleg foarte clar ca pana si contoarele de energie termica care de fapt sunt niste aparate de masura, se vor folosi tot in regim de repartitoare. Iata ce se specifica in Norma tehnică din 13/07/2010 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 501 din 20/07/2010:


"Art. 1. - (1) Prevederile prezentei norme tehnice se aplică în condominiile care sunt alimentate cu energie termică în sistem centralizat, având instalaţiile interioare comune condominiului, unui tronson sau unei scări a acestuia, dacă sunt îndeplinite condiţiile de montare şi utilizare a repartitoarelor de costuri prezentate în actele normative în vigoare.
(2) Prezenta normă tehnică se aplică şi la repartizarea consumurilor de energie termică înglobată în apa caldă, energie termică pentru încălzire şi combustibil utilizat în condominiile care au centrale termice locale.
(3) Contoarele de energie termică individuale montate la nivel de apartament pot fi utilizate numai ca repartitoare de costuri.
(4) Montarea şi/sau exploatarea repartitoarelor de costuri sau a contoarelor de energie termică la nivel de apartament se pot/poate realiza numai de persoane juridice autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, denumită în continuare ANRSC.
(5) Repartizarea costurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane fizice sau juridice neautorizate atrage nulitatea de drept a repartizării, respectiv a cotelor de încălzire ce revin proprietarilor apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie şi nu constituie o bază legală pentru determinarea consumului în vederea stabilirii cuantumului ajutorului lunar pentru încălzire acordat conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobată prin Legea nr. 245/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(6) În cazul în care repartizarea s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor în vigoare, cuantumul ajutorului lunar pentru încălzire se face pe baza unei repartizări care nu ţine cont indicaţiile repartitoarelor de costuri pentru încălzire.
(7) Dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii sunt considerate fără repartitoare, unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform prevederilor prezentei norme tehnice.
Art. 2. - Prezenta normă tehnică a fost elaborată pe baza următoarelor principii:
a) asigurarea unei repartizări echitabile a energiei termice înregistrate de contorul de la branşament între proprietarii din condominiu;
b) "beneficiarul plăteşte" - proprietarul care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv de energia termică consumată în condominiu trebuie să participe cu o cotă-parte la achitarea acesteia;
c) protecţiei consumatorilor din condominiu;
d) răspunderii la cerinţele şi necesităţile de interes şi utilitate publică;
e) utilizării eficiente a resurselor energetice;
f) transparenţei modului de repartizare a energiei termice între proprietarii condominiului."

Obligativitatea montarii repartitoarelor nu are legatura cu ordinul 343/2010 ci cu legea 325/2006 publicata in monitorul official nr. 651 din 27 iulie 2006, lege care nu a fost abrogate pana acum si nici articolul 29 unde se specifica foarte clar:

"(1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament
termic comun, sunt obligatorii montarea de catre proprietari a repartitoarelor de
costuri si stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobata în adunarea
generala a asociatiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de
A.N.R.S.C.
(2) Repartitoarele de costuri fac parte integranta din instalatiile de utilizare
aferente proprietatii.
(3) Montarea, întretinerea si exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energia
termica, atât pentru încalzire, cât si pentru apa calda de consum, se efectueaza numai
de catre persoane juridice autorizate de A.N.R.S.C."

In loc sa ne faceti viata amara noua celor care dorim sa consumam cat dorim si cat ne permite buzunarul, sa ne controlam costurile si sa nu platim risipa altora, faceti presiuni asupra organelor abilitate sa modifice metodele de calcul asa cum este correct daca considerati ca nu este correct pentru ca sunteti de specialitate. Eu nu ma pricep, nu ma intereseaza cum functioneaza televizorul vreau doar sa vad serialul preferat! Nu aveti voie sa imi interziceti sa ma uit la stiri dar nici sa ma obligati sa platesc abonamentul la cablu daca de exemplu eu nu mai doresc sa vad decat programul national care emite terestru. Eu imi castig banul cu truda si am calculate fiecare banut. Daca sunteti in masura faceti in asa fel ca aceasta repartizare sa se faca correct daca aveti si date concludente si puterea de a o face. Pana una alta vad ca firmele de repartizare sunt din tari europene unde se folosesc aceste repartitoare si eu unul ma indoiesc ca ANRSC foloseste alte principia decat cele europene. Cel mai usor lucru este sa pui bête in roate si sa arunci cu noroi. Nu vad aceasta atitudine antirepartizare decat ca un razboi purtat impotriva firmelor de repartitoare care, pe mine nu m-au deranjat cu nimic timp de 11 ani.
Cu ajutorul bunului Dumnezeu intr-un an doi ma voi muta la tara si voi scapa de bloc si de parerile unora dintre voi. Acolo voi plati atat cat pot si cat vreau! Cel mai usor este sa faci rau si sa arunci cu noroi. Daca nu puteti construi incercati doar sa demolati. Domnii mei intelegeti pentru numele lui Dumnezeu ca nu vreau sa platesc caldura care iese pe geamul comitetului executiv! E clar?
~ Conținut șters la cerere ~
@roberth si @drmp - ceea ce nu (vreti sa) intelegeti este ca aceste repartitoare sunt folosite in Romania in alt scop decat cel pentru care au fost concepute (repet- gasiti explicatii in topic)

Daca argumentele tehnice nu le acceptati atunci macar pe cele legale poate le luati in considerare.In Romania (ca si toata Europa) mijloacele de masurare trebuie sa se supuna controlului metrologic legal.(ceea ce nu este cazul la repartitoare) . Presupunind ca ANRSC ne-ar obliga sa le montam ,ar fi la randul lor in afara legii.
Daca s-ar fi aplicat legislatia din Europa in Romania Dvs. nu ati mai fi putut inchide caloriferul. Asa ca aveti grija ce va doriti. :acute:
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)