avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Buna ziua,
nu doresc sa deschid un alt topic, dar am nevoie urgent de un raspuns. In speta intr-o asociatie expira contractual cu firma de repartitoare iar presedintele si administratorul nu vor sa prelungeasca contractual pe motiv "ca este mai bine fara repartitoare" si au reusit sa ii faca sa semneze pe 50+1, de fapt chiar mai multi, sa renuntam la repartitoare. Am facut petitie la ANRSC si am primit un raspuns prin care se specifica ca un singur apartament doreste sa ramana repartizat, poate sa ramana repartizat conform legii si, ca nicio hotarare a AG nu poate fi contrara legii. Problema este ca acest lucru din cate inteleg este conditionata de existent acestui contract cadru cu asociatia. Putem oblige in vreun fel asociatia sa incheie acest contract? Sincer, fara exagerare si fara sa jignesc (pura constatare a realitatii), atat administratorul cat si presedintele sunt personae care iarna "au nevoie de aer". De ce sa platesc eu care vin acasa numai noaptea 24 de ore de caldura care se pierde prin geamurile lor care stau deschise aproape in permanenta? Noi lasam robinetii deschisi cam la 3 si avem cald in casa, doar la baie il mai dam la 5.
Blocul socrului meu nu are repartitoare si platesc in medie cu 150-200 de lei mai mult iarna numai pentru caldura la pausal tot la doua camera... . Cu banii astia, pe 5 luni noi mergem in concediu... . Ma rog, cum ne putem apara drepturile?
Ultima modificare: Luni, 24 August 2015
roberth, utilizator
roberth a scris:

Am facut petitie la ANRSC si am primit un raspuns prin care se specifica ca un singur apartament doreste sa ramana repartizat, poate sa ramana repartizat conform legii


Ar fi interesant sa publicati raspunsul. Nu pot sa cred ca au debitat o asemenea ineptie.
~ Conținut șters la cerere ~
drmp a scris:

Utilizarea repartitoarele este obligatorie din 2010.


Daca puteti preciza exact legea si articolul care va sustine afirmatia aveti admiratia mea.=D>
Va previn doar ca nu exista asa ceva. Repartitoarele nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata obligatorii din motive care tin de legile fizicii .Daca cititi topicul cap-coada gasiti si explicatiile.
"în conformitate cu prevederile art. 29 alin. (1) din Legea privind serviciul public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, în cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.. Prin urmare, o decizie a asociaţiei de proprietari nu poate fi contrară legii, iar conform dispoziţiilor art. 56 alin. (1) Ut. b), alin. (2) Irt. a) şi alin. (4) din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele împuternicite de primari constată şi sancţionează cu amendă de la 600 lei la 3.000 lei neîndeplinirea atribuţiilor legale de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil.
Apartamentele în care proprietarii au renunţat la utilizarea şi citirea repartitoarelor sunt considerate apartamente fără repartitoare, iar calculul numărului de unităţi alocate pentru asemenea apartamente se face conform prevederilor de Ia art. 17 alin. (2) iit. a), b) şi c) din Norma tehnică privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominium, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum, aprobată prin Ordinul preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2000, funcţie de modul în care proprietarii asigură sau nu accesul firmei de repartitoare în apartamentele respective pentru determinarea puterii termice instalate.
Conform prevederilor art. 1 alin. (7) din această Normă tehnică, metodologia de repartizare a costurilor poate fi aplicată chiar şi în cazul existenţei într-un condominiu, a unui singur proprietar care utilizează repartitoarele, situaţie în care, şi pentru cei deconectaţi de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică se aplică prevederile corespunzătoare din acest act normativ.
Documentele legislative menţionate mai sus, referitoare la alimentarea centralizată cu energie termică, pot fi consultate pe pagina de internet www.anrsc.ro, la adresa: „Legislaţie" > „Realizări legislative"."

Mie mi se pare de bun simt sa nu platim decat ceea ce consumam. Am la tara un vecin care daca nu are 30-35 de grade iarna in casa zice ca ingheata. Are centrala pe lemne si plateste circa 4000 de lei pe iarna lemnele + curentul electric. Noua 22-24 de grade ni se pare rezonabil iarna... cateodata mult prea cald. Confortul termic este pentru fiecare altceva. Nu mai spun ca avem cate o spatamana doua cand nu stam in Bucuresti, Cine nu doreste cu repartitoare sa ramana la pausal sau sa isi monteze centrala pe gaz. Tot blocul este contorizat pe gaze si marea majoritate are montat deja si al doilea foc. Eu nu doresc centrala, ma simt bine cu ce am de la RAdet. Am citit toata ziua posturile anterioare. Cei care sunt impotriva robinetilor termostatici si pentru deschiderea geamurilor cand ti-e cald fie au niste "ambitii profesionale" fie sunt oameni pentru care banii nu mai sunt o problema. Eu am stat si 7 luni in somaj acum patru ani... daca as fi platit caldura la pausal acum eram campionul restantierilor. Odata ajuns cu restante la intretinere greu iti mai revii!

Va multumesc frumos, acum stiu ce am de facut!

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)