avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
@silviulake Aveti perfecta dreptate ! Numai ca sunt foarte putini aceia care sa faca economie pentru toti ceilalti. Daca ar face toti, s-ar simti in buzunarul tuturor de pe o scara de bloc, chiar si fara repartitoare, asa cum spuneti.
In general, fara repartitorul care sa inregistreze concret economiile facute, fiecare gandeste sa stea cu robinetele deschise la maxim, ca oricum plateste toata lumea.
Cea mai buna solutie ar fi distributia orizontala, cu casete incastrate in peretele casei scarii, care contin : pompa, vas de expansiune, vane de reglaj si, evident, contor real de energie termica, de mici dimensiuni, dimensionat pentru un apartament.
E greu de trecut de la distributia verticala la cea orizontala, daca blocul nu a fost prioectat din start cu ghene pentru conducte si cu spatii pentru casetele de perete (un fel de inlocuitor de CT murala) montate pe casa scarii.
Ce spuneti dumneavoastra le-am propus si eu celor de la scara fara repartitoare. Adica sa-si monteze macar robinete termostatice, ca sa aiba posibilitatea inchiderii, atunci cand este cald afara si RADET continua furnizarea agentului termic. Nu m-au ascultat si recurg la masura ilegala de a inchide vanele din subsol cand se face cald, lucru sesizat de reprezentantii RADET, care ne-au atentionat, ca asociatie.
Cu respect !
calineanu a scris:

Contorizarea individuala este impusa de Uniunea Europeana



Ma dau batut :rtfm:
Repet : repartitorul de costuri NU ESTE CONTOR . ANRSC a emis niste regulamente . Nu are atributii de reglementare.Reglementarea o face Ministerul Dezvoltarii ,minister care nu a incadrat repartitoarele de caldura in lista contoarelor etc..

Contorizare este una si ,intradevar, devine obligatorie la consumatorul final potrivit normelor UE.Repartizarea de costuri este altceva.Vorbiti de doua lucruri diferite #-o

Exista o debandada legislativa in domeniu.
Legea nr. 325/2006 prevede la art. 31: “Calendarul de respectare a termenelor asumate pentru finalizarea … şi montarea repartitoarelor de costuri … , condiţiile de derulare şi sancţiunile ... se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.” (hotărâre care nu există).

Repartitorul de costuri nu e prevăzut în anexele Directivei 2004/22/CE privind mijloacele de măsurare ca mijloc de măsurare. Anexa MI-004 prevede Contoarele de enegie termică. Repartitorul este reglementat de Standardul românesc SR-EN 834: 2002, identic cu cel european, EN 834:1994, adoptat de Comitetul European de Standardizare. Contorul de energie termică Standardul SR EN 1434-1:2007, identic cu cel european, EN 1434-1:2007
Dupa incompetentii de la ANRSC, termenul de repartitor desemnează atât noţiunea de gen, cât şi cea de specie, sfidînd standardele tehnice si orice logica. Nu degeaba specialistii adevarati ia-au pus sa invete terminologia tehnica: [ link extern ]
ANRSC se contrazice flagrant. Ordin ANRSC 233/2004, anexa 3, art. 3.16: repartitor electronic de costuri - repartitor de costuri alimentat cu energie electrică, utilizat în sisteme de repartizare a costurilor pentru energia termică ce servesc la înregistrarea temperaturii integrate într-o perioadă de timp dată utilizand una sau mai multe temperaturi caracteristice.

@ Calineanu
Conferinta de la Sinaia este organizata de AIIR, a carei reprezentanti desfiinteaza reglementarile ANRSC de 10 ani. Cu AIIR a semnat protocolul ANRSC in 2014. Daca tot ati mers la Sinaia la conferinta, ar trebui sa cunoasteti reglementarile MLPAT in domemniu repartitoarelor si robinetelor termostatate, care au prevederi diferite de cele ale ANRSC.
Daca tot mentionati de specialistii din facultati de instalatii si institute de cercetare, ar trebui sa cititi studiile facute de acestia. Reglementarile ANRSC nu sunt avizate tehnic de acesti specialisti.
”Ordinul 343/2010 al ANRSC … contravine prevederilor metodologiei de calcul a performantei energetice a cladirilor - instalatii de incalzire.” – L. Dumitrescu, Rev. Instalatorul, nr. 8/2010
Se menţionează în mod expres faptul că Ordinul 343/2010 nu are avizele tehnico –ştiinţifice necesare şi că nici un specialist din domeniul instalaţiilor!! care a elaborat metodologia de calcul MC 001, aprobată prin Ordinul M.T.C.T. nr. 157/2007, nu a fost consultat. Metodologia a fost elaborată de Universitatile Tehnice de Construcţii Bucureşti, Cluj-Napoca, laşi, Timişoara, Braşov şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor - INCERC Bucureşti, cu participarea AIIR.

Cifrele afişate de repartitor sunt în fapt grade Celsius/oră, media diferențelor dintre temperatura radiatorului și a aerului din încăpere, conform SR-EN 834: 2002, pct. 3 şi se referă doar la radiatorul pe care este acesta montat. Conform H.G.R. nr. 755/2004 si Directivei 80/181/CEE, gradul Celsius este unitate de măsură pentru temperatură şi nu pentru căldură, energie termică.
Astfel, este total greşit, neştiinţific a spune: Ai consumat 300 de ”unităţi”. Aceasta înseamnă, în traducere liberă: Ai consumat 300 de grade Celsius, ceea ce este o aberaţie.

Legea 121/2014 transpune trunchiat Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică.
Art. 9, al. 3 din directivă prevede un termen de 31 decembrie 2016 pentru montarea de contoare. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, pentru contorizarea energiei termice se utilizează repartitoare individuale de costuri pentru energia termică …, cu excepția cazului în care statul membru în cauză arată că instalarea unor astfel de repartitoare nu ar fi eficientă din punct de vedere al costurilor. În aceste cazuri, pot fi avute în vedere METODE ALTERNATIVE eficiente din punct de vedere al costurilor privind măsurarea consumului de energie termică.
În Legea 121/2014 nu apare posibilitatea utilizării unor metode alternative la repartitoare, fără a exista nicio justificare în acest sens. Excepţia din directivă se adresează tocmai statelor mai sărace ale Uniunii, unde starea materială a populaţiei este precară.
Legea 121/2014 este un smen legislativ in favoarea firmelor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2015
darida, utilizator
@darida Ma amuza modul dumneavoastra de a pune problema !
Cunosc foarte bine parerea dlui Profesor Liviu Dumitrescu si departe de mine gandul de a o contesta in vreun fel! Am citit si articolul respectiv din Revista Instalatorul!
Cu toate acestea nu am auzit, din partea dlui Profesor, sa fi luat atitudine in cadrul Conferintei de Instalatii pe aceasta tema, de fata cu reprezentantii guvernamentali si cei ai firmelor Techem si ISTA Romania.
Si nici nu am auzit o critica din partea dumnealui referitoare la acest mod de REPARTIZARE a costurilor cu energia termica, desi face o larga expunere pe marginea diferentelor dintre ORD. 343 si MC 001, in articolul respectiv.
Ma bucur ca aveti o imagine atat de vasta in domeniu, dar ma surprinde, inca o data, faptul ca toti "inamicii" sistemelor de repartizare a energiei termice pe baza de repartitoare de costuri, considera ca toata legislatia in vigoare din Romania este un "smen legislativ in favoarea firmelor" .

Daca exista oameni atat de competenti ma si mir cum de apar asemenea initiative legislative !
AIIR ar face bine sa se implice mai mult in intocmirea acestor normative, dar, din pacate, nu face mare lucru pentru membrii sai si nu protejeaza suficient breasla instalatorilor din Romania.
AIIR exista doar la nivel universitar !!! Aceasta este realitatea, cruda ce-i drept !
Consecinta fireasca a acestui lucru este lipsa de sustinere din teritoriu, numarul tot mai mic de membrii cotizanti cat si intrarea multor neaveniti in acest domeniu al instalatiilor.
Daca nu te faci prezent, vizibil (asa cum o fac alte bresle: medici, avocati, notari, arhitecti) daca nu ai o lege care sa te recunoasca, nu poti avea pretentia unei recunoasteri la nivel national si nu poti avea pretentia de a fi consultat la intocmirea TUTUROR normativelor, prescriptiilor, legilor si ordinelor in domeniu.

Va legati de terminologie !!! Da, sunt de acord ! Numai ca nu tineti cont de efectele produse de aceste sisteme de repartizare, care sunt in favoarea folosirii lor atata timp cat nu exista altele legale.
Ar fi bine sa dati solutii si sa lasati critica sterila a sistemului legislativ din Romania !
Mai toti cei cu care am purtat discutii, mai mult sau mai putin contradictorii, pe aceasta tema se refera la inadvertentele existente in legislatia de profil.
Tot astept sa vina cineva si sa spuna: Uite, mai exista o solutie de CONTORIZARE, a consumurilor din apartamente, care este conforma cu toate normativele, legile ...., in vigoare !

Nimeni nu face o semenea afirmatie !
Am citit cu interes raspunsul MDR [ link extern ] !
Sigur ca cele doua institutii (AIIR si ANRSC) trebuie sa colaboreze, desi mai toate punctele prezentate acolo ca fiind din partea unor "organizatii reprezentative ale asociatiilor de proprietari" (vezi aberatiile lui Opaina, daca organizatia lui poate fi numita reprezentativa !!!), sunt false !
Singurul lucru pozitiv, da, este cel al armonizarii legislatiei si metodologiilor de calcul, pe baze stiintifice, unanim acceptate de specialisti.

Cu respect si cu mai putina patima !
Mai există studii despre Ordinul 343/2010: “Influenţa robinetelor termostatice asupra confortului utilizatorilor şi implicaţiile lor în mediul construit reabilitat” pr.dr. ing. R. Frunzulica, s.a, Fac. de Instalaţii Buc. Se prevede ca ANRSC invocă un normativ francez privind combaterea termitelor! , iar \"Repartitorul comun\" nu poate fi utilizat.
Exista studii si despre Ordinul 233/2004, ale lui L Dumitrescu, atat in faza de proiect: „Contorizarea consumurilor de căldură pentru încălzire ...” R. Instalatorul, nr. 1/2004, cat si ulterior, dupa adoptare: “Repartitoarele de costuri nu sunt instrumente pentru determinarea consumului de căldură (I-III)” Rev. Instalatorul, nr. 2-4/2005.
Deasemenea, prof D. Constantinescu de la INCERC: “Încurajarea principiului “plăteşti atât cât consumi”, în condiţiile de realizare constructivă a clădirilor existente şi de educaţie civică a populaţiei, constituie o eroare atât tehnică, cât şi economică şi contravine flagrant principiului general al Dezvoltării Durabile. Sistemul tehnic al repartitoarelor de cost aplicat în prezent este departe de a genera echitate şi corectitudine şi în opinia autorilor, trebuie regândit în totalitate. În raport cu soluţiile de realizare a clădirilor şi a instalaţiilor de încălzire se pot elabora soluţii cu diverse grade de complexitate, fără a fi impusă soluţia unică a repartitoarelor de cost”. „Performanta Energetică a Cladirilor existente - aspecte tehnice şi economice ale modernizării instalaţiilor de încălzire (II)”, Concluzii, pct. 9, Rev Instalatorul, nr. 3/2005
Aceste personalitati nu sunt impotriva repartitoarelor, ci impotriva sistemului actual aplicat in Romania. Firma ISTA este campioana minciunilor inoculate clientilor. Poate ca in Germania nu isi permite asa ceva. Am vazut personal raspunsuri adresate clientilor, pline de minciuni. Inclusiv pe forum, un client a declarat ca a primit un mail de la Ista in care era mintit ca Legea 121/2014 transpune 100% Directiva 27/2012.

Daca ati fi studiat SR EN 834/2002, normativele ST 046-01 privind montarea şi utilizarea repartitoarelor, SC 006-01, pct A8 si A10, privind reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire, I 13-2002, pt 5.6 privind proiectarea şi executarea instalaţiilor de încălzire, I 13/1-2002, pct 8.36 și 8.37 privind exploatarea instalaţiilor de încălzire, ați fi inteles ce inseamna smen legislativ. Ati constatat informatiile lipsa sau modificate din Ordinele ANRSC. Ati fi constata si inexistenta repartitorului comun in stiinta.

Smenurile legislative apar intrucat exista sprijin politic pentru firmele prestatoare. Specialistii adevarati au fost impiedicati sa participe la procedura de elaborare a normativelor din cauza legislatiei ANRSC.
Art. 9, lit. a din Legea nr. 10/1995 prevede că reglementările tehnice în construcţii fac parte din sistemul calităţii în construcţii. H.G.R. nr. 203/2003 reglementează tipurile de reglementări tehnice, iar Ordinul M.L.P.T.L. nr. 542/2003 reglementează elaborarea, avizarea, aprobarea reglementărilor tehnice.
Ordinul nr. 542/2003 impune avizarea fiecărei etape a elaborării de către Comitetele tehnice de specialitate, iar la final avizarea de către Comitetul tehnic de coordonare general. Conform art 10 şi 11 din Ordin, Comitetele sunt formate din specialişti din cadrul M.L.P.T.L., institute de profil, cadre didactice din invăţământul superior, alti specialişti cu activităţi recunoscute în domeniu. Art. 17, final: Fiecare relație de calcul sau formulă prezentată şi reţinută va fi comentată, indicându-se explicit sursa. Daca s-ar fi respectat procedura, n-ar fi aparut atatea scandaluri, discutii.
L Dumitrescu este presedintele comitetului tehnic 11 privind instalatiile de incalzire, iar D Constantinescu este presedintele Comitetului tehnic 13 privind performanta energetica. De ce nu au fost consultati, nu se ridica la nivelul inginerasilor ANRSC?

Tocmai legislatia proasta a ANRSC, plina de erori, compromite ideea de contorizare a caldurii. Solutia este respectarea procedurii de elaborare a reglementarilor tehnice, a conditiilor tehnice de montare a repartitoarelor si aplicarea unei metode de repartizare care sa tina cont de cercetarea stiintifica, nu de inventarea de economii individuale fanteziste pentru atragerea clientilor ignoranti de catre firme. Astfel, oamenii si-ar monta de bunavoie repartitoare. Nu ar fi necesara amenintarea cu amenzi sau alte prostii.
Nimeni nu este atat de prost sa refuze economii la caldura, dac sistemul este corect.
Paralelismul legislativ este interzis de Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa.
Raspunsul MDRAP ascunde adevarul. Nu ONG-urile au sesizat prima data problemele respective, ci specialistii in studiile publicate. Fiind numit politic, ministrul nu va lovi in presedintele ANRSC, membru al aceluiasi partid.
Armonizarea reglementarilor presupune ca cele ale ANRSC contin erori. Altfel nu ar avea sens armonizarea.
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)