Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.
Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?
S au pus niste robinete pe fiecare coloana care pleaca din subsol deci jos la subsol Dar toate acestea sunt povestite pe forum in mesaje anterioare.Au dorit sa faca aceasta experienta ( si asta am relatat pe forum cu lux de detalii) exact cei care consuma mult -si care au parerea ca daca lasa deschis 24/24 au mai multa caldura.Se considerau defavorizati. Scandalul l au facut acestia si cei care ulterior s a aflat aveau corpuri de incalzire suplimentare ,pe holuri, dar cele mai paguboase cele de pe balcoane Acestea au consum mare si nu le convenea sa plateasca pe consum personal Toate se gasesc in arhiva pe forum dar nu pot sa nu repet doar celebra replica a unei locatare si care replica a 'facut lumina' si pentru ultimii care nu vedeau .Garsoniera modificata in ap de 2 camere acum are 4 calorifere ,vecina si prietena cu ei (o persoana in 3 camere ,momentan singura in sensul ca, baietii pe la casele lor, sotul plecat ,si, ea a debransat 2 calorifere din cele 6 cate sunt la ap de 3 camere.) Acuma si garsoniera are 4 calorifere si apartamentul de 3 camere are 4 calorifere doar ca la tabel intretinere la garsoniera a aparut o suma (X ron) la 3 camere suma de 3 ori mai mare Replica a fost asta :--..."pei cum adica vecina? tu 4 calorifere eu 4 calorifere tu platesti 'X 'ron eu platesc de 3 ori 'X', ce 'pausal' este asta!? pana si 'pausalul' calculat de firma si a fost mai corect decat ce ati facut voi acuma!" Pausalul facut de firma in sensul ca pt decembrie -parca- au admis sa calculeze tot firma costurile ,dar pe algoritmul contorizati/necontorizati Nu le a convenit si au zis sa imparta pe cota parte indiviza si s a ajuns la ce am spus mai sus adica diferentele foarte mari la cost/caldura pe apartamentToata lumea a facut modificari in apartamente si atata timp cat platesc pentru acele consumuri personale (balcoane ,holuri) nu deranjeaza pe nimeni cu nimic dar daca au pretentia sa imparta factura cu restul locatarilor si mai ales cu cei care sunt plecati si au lasat robinetele la gradatie 1-2 ,sau ,care sunt debransati/semidrebansati nu este corect S au montat calorifere super performante dar mai sunt si din cele vechi Este mult prea mare diferenta si ca atare fiecare sa plateasca pentru imbunatatirile pe care si le adus Firma are toate aceste modificari notate si face impartirea costurilor in functie de ele pe cand daca ar fi sa se imparta pe cota parte indiviza ,contabilul nu are dreptul sa consemneze la garsoniera modificata in apart de 2 camere decat cota parte care o are ea ca garsoniera De aici nemultumirile Daca pana atunci erau nemultumiti acei 3-4 'buni consumatori' acuma s au revoltat toti cei enumerati mai sus(plecati pe termen lung debransati semidebransati)si care sunt mult mai multi.
S a revenit la serviciile firmei pentru repartizarea costurilor; si ieri chiar ,discutie in scara blocului ( nu sedinta doar asa discutie intre vecini) au spus clar ,ca ,avand in vedere modificarile mari din interiorul apartamentelor ei sub nici o forma nu vor mai imparti factura la caldura pe cota parte indiviza .(Asta pentru ca cineva aruncase intrebarea --da ce o sa faceti cand se termina contractul cu firma de repartizare costuri )
Si acuma mai off topic dar eu am impresia ca foarte multa lume zice "repartitoare energie termica" in loc de repartitoare costuri Multi au inca impresia ca aparatele acelea montate pe calorifere ar da caldura si asta pentru ca de la bun inceput prezentarea produsului a fost gresita Multi cred ca aparatul in sine regleaza el automat caldura din interior si de aia il lasa la '5' si pleaca linistiti si asteapta 25-26 grade Celsius si la final de luna se intreaba de ce au asa consum mare Cand de fapt reglajul si l face fiecare de la robinet Am observat anul trecu cand am dat si noi la '5' intr o noapte Dimineata din curiozitate am citit cate unitati au 'alergat' efectiv pe ecran ( 40 de unitati intr o singura noapte fata de 10 unitati daca este setat la gradatie 3 -si temperatura aceeasi ) ,nu stiu dar eu am impresia ca ele inregistreaza mai mult de fapt debitul/fluxul care circula prin robinet si nu cum au fost ele prezentate ca ar inregistra temperaturi (diferente de~) Asa am ajuns la concluzia ca lasate cu robinetul deschis la aprox '3' avem si o caldura in interior de 20 -22 C si un consum rezonabil Toata lumea este multumita ,mai putin cei care se incapataneaza sa le tina deschise 24/24 si bineinteles cei cu calorifer de 3 metri in sufragerie (etaj 1 )
Gresiti daca credeti ca repartitoarele de costuri pot masura debitul agentului termic care se vehiculeaza prin calorifere. Ele sunt aplicate pe deasupra caloriferelor , nu vin in contact cu lichidul.
Noi asa am constatat la noi si cu acele aparate care le avem noi Poate in alte parti se folosesc alte aparate care au alte calitati suplimentare Dar daca ar fi sa fie asa ca inregistreaza si se adapteaza pe temperaturile din camera ar insemna ca cele din bai si bucatarii sa aibe inregistrate pe ele sute de unitati consumate Ori ,cum noi nu deschidem la bucatarie si baie decat foarte rar, avem la sfarsit de sezon, inregistrari de genul 30 unitati E clar ca au inregistrat strict consumul -cat a fost robinetul deschis- .Poate alte firme sa aibe alt fel de aparate insa cele care le avem noi inregistreaza strict pe robinet deschis Cand am lasat deschis la '5 ' s au vazut pe ecran 40 unitati in plus de seara pana dimineata.Daca il lasam la '3' aceleasi 40 unitati se inregistreaza in 3-4 zile temperatura fiind aceeasi .
S-a facut echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire. Nu spuneti daca s-a facut si cea la bransament, ambele trebuie facute.
Cei care lasa robinetele deschise la maxim nonstop nu vor putea avea si caldura maxima, din moment ce chiar dvs recunoasteti ca sunt proprietari care inchid/debranseaza caloriferele pe termen lung sau scurt. Nu exista consum 0. O parte din caldura cedata de caloriferele din apartamentele incalzite se va transfera in cele neincalzite. Aceasta caldura indirecta poate avea valori de ordinul a zeci de procente din consumul normal al apartamentului, in functie si de asezarea apartamentului, mai mult pentru cei dintre etaje si mai putin pentru restul, conform studiilor efectuate de specialisti. In nici un caz nu se poate stabili consumul debransatilor la nivelul consumului obisnuit, (100%) sau peste, fiind o alta aberatie, imposibil de dovedit stiintific.
Contabilul a incalcat legea la calculul pausal. Acesta trebuia sa aplice corectiile de rigoare, nu doar cota indiviza din acte. Art. 52, al. 4 din HGR 1588/2007 prevede: "Dacă proprietarul unui apartament sau al unui spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă modifică suprafaţa echivalentă termic de încălzire din apartamentul sau din spaţiul pe care îl deţine, cota-parte de participare la cheltuielile pentru încălzire se va recalcula prin aplicarea unui coeficient de modificare a suprafeţei utile luate în calcul, fără a modifica cota indiviză a apartamentului.
Inclusiv Codul civil permite efectuarea acelor corectii, altfel ar fi o imbogatire fara justa cauza pentru cei care si-au suplimentat caloriferele. Pun pariu ca modificarile s-au facut fara aprobare legala. Intrebare: pentru caloriferele montate pe balcoane trebuie aplicati factori de corectie, intrucat acesti factori se refera la schimburi de caldura avute in vedere la proiectarea instalatiei, cand acele calorifere nu existau? Eu zic mai degraba nu.
Denumirea oficiala a repartitoarelor din standardul SR EN 834/2002 este: "Repartitoare de costuri ale căldurii pentru determinarea consumului radiatoarelor utilizate la încălzirea încăperilor. Dispozitive alimentate cu energie electrică". Atentie, deci, nu se refera la determinarea serviciului de incalzire, care este o notiune mai complexa, de aceea trebuie aplicati factorii de corectie. Nu sunt mijloace de masura, de aceea se spune "determinarea" si nu masurarea.
Ratiunea existentei repartitoarelor este tocmai existenta organelor de reglare locala (ex: robinete termostatate). Fara robinete, repartitoarele nu au nici un rost.
Tot in SR EN 834/2002 se prevede ca au in componenta doar senzori de temperatura. Nu exista repartitor cu senzor de debit. Numai contorul de energie termica are si senzor de debit.
Robinetul lasat pe pozitia 3 este o situatie normala de folosire a lui. Daca cineva sta nonstop cu robinetele deschise la maxim, nu are nici un rost montarea de repartitoare.
Nu repartitoatrele se adapteaza la temperatura din camera, ci robinetele termostatate. Daca ati fixat robinetul la pozitia 3 (aprox. 20 gr C), daca temperatura din camera scade sub 20 gr C, supapa din robinet se va deschide mai mult, pentru a permite intrarea unei cantitati mai mari de agent termic. Asa se va reveni la temp de 20 gr C. Robinetul are in componenta un lichid care se contracta/dilata, in functie de temperatura din incapere, actionand supapa, regland cantitatea de agent termic.
@darida aveti perfecta dreptate Contabilul a incalcat legea favorizand pe unii. Dar asta pentru ca presiunile erau foarte mari si pentru ca administratorul nu a stiut -sau poate stia si nu a vrut ,sa explice cum functioneaza lucrurile. In schimb toate modificarile interioare sunt facute legal atat debransarile -au hartie cu aprobare de la furnizor,vecini si asociatie ,-cat si caloriferele suplimentare montate aveau pe ele repartitoare si robinete deci sunt inregistrate legal Dar evident ca nu le convine sa le foloseasca decat daca isi impart factura cu ceilalti Ramane de lamurit aspectul pe care si dvs l ati descris foarte corect si de unde poate ca este confuzia si anume aceste aparate repartizeaza costurile, nu energie termica asa cum se pare ca foarte multi au impresia.In momentul in care mai multe persoane au zis 'repartitoare sa va puneti dvs la casa de vacanta" si repet mai multi au zis asta ,chiar si aici pe forum a zis cineva ,inseamna ca in perceptia multora aceste aparate ar avea cine stie ce calitati suplimentare de furnizare a energiei termice si/sau ca ar avea un rol in ridicare sau coborare a temperaturii prin ele insele si nu vorbeste nimeni despre setare robinete Daca mi s a spus sa mi montez repartitoare in casa mea personala de vacanta este clar ca acea persoana nu a inteles rostul repartitoarelor de costuri.La casa unde sunt singur proprietar de ce mi as pune repartitoare de costuri sa impart factura cu cine ? De altfel pana si titlul topicului pe care suntem acuma este--"renuntare la repartitoare de energie termica" Foarte multi au impresia ca firma de citire si repartizare ar furniza caldura si inainte povesteau foarte mandri cum si au dat ei jos repartitoarele Este incredibil dar ei chiar nu realizeaza ca prin asta nu fura de la firma de citire ci de la vecinul lui(din pacate)