Nu ati precizat daca s-a facut si echilibrarea instalatiei interioare sau doar cea la bransament. Care sunt motivele concrete ce au determinat dorinta de revenire la sistemul pausal?
Verificarea costului real al caldurii cedate de tevi se poate face conf. Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002 – Ghid privind determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire
GP 067-02, elaborat de INCERC Bucuresti. Aici se afla
unul din cele 4 laboratoare din Europa unde se stabileste puterea termica a corpurilor de incalzire-pag 22 din
[ link extern ] .
Si tevile au un SET stabilit la INCERC. De ex un metru liniar de anumit tip de teava are 0, 305 m.p. SET. Daca se verifica consumul conform SET, se va constata ca este
mai mic decat ce calculeaza firmele. Exact la fel se poate verifica si consumul prea mare al caloriferelor din apartamente. Consumul tevilor sau caloriferelor poate fi umflat in functie de cum imparte firma totalul consumului. ami ales daca totalul este peste necesar..
Si caloriferele de tabla tot din otel sunt facute, tabla de otel.
GP 067-02 se aplica si in
calculele pentru înlocuirea corpurilor de incălzire din clădiri existente cu altele noi. de tip constructiv diferit.
3.3. În cazul înlocuirii unui corp de încălzire cu un altul, de alt tip constructiv, suprafeţele lor echivalente termic trebuie să fie aceleaşi. De aceea exista in ghid vreo 50 de pagini de tabele comparative pt diverse tipuri si modele de corpuri de incalzire.
In cazul montarii unui calorifer nou, va trebuia sa aiba aceeeasi suprafata, exprimata in
metri patrati.. Ceea ce va diferi este
puterea termica, exprimata in
wati, intrucat caloriferul vechi este colmatat, cedeaza mai putina caldura. Cred ca la aceasta va referiti, d-na elga.