avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Iarna asta (si iarna trecuta - cu exceptia primei luni) nu am mai dat citirile (nu am mai permis accesul) ... Rezultatul? sub 200 ron doar caldura, fata de iarna 2010-11 cand media a fost in jur de 400 ron (doar caldura)
Am incercat sa conving vecinii sa renuntam la "sistem" - reticenta totala, deci am recurs la ultima solutie:)
Prefer sa plateasca ei un 5ron in plus (ipotetic, greu de cuantificat) decat sa dau eu aiurea cate 2-300, pot trai cu vina asta ...

Daca aveti facturi exagerate fata de vecini, puteti incerca individual "pausalul" intr-o luna si vedeti care e rezultatul, poate se intampla ca la mine!
ilinkagb

S-a facut la bloc echilibrarea hidraulica integrala, adica atat cea a instalatiei interioare, cat si cea a retelei de distributie, la bransament?
Care e rostul echilibrarii?
Chiar daca nu s-au facut modificari la instalatia interioara, este posibil sa apara surplus si in cazul in care majoritatea blocurilor din jur, alimentate de la acelasi punct termic au debransari masive, ce poate provoca un surplus de agent termic inregistrat pe contorul de bloc.
Daca se consuma la capacitate maxima nu va produce o reducere pur si simplu. Echilibrarea doar va pastra parametrii de functionare instalatiei conform proiectului, care asigura maximum de eficienta in raportul cost/confort termic,

In cazul in care s-au facut debransari in bloc sau montat robinete termostatate care se inchid, rolul echilibrarii este fundamental. Se va elimina surplusul de agent termic ce nu poate fi redus prin simpla inchidere a robinetelor, asigurind maximum de eficienta in raportul cost/confort termic,

Cat timp in Romania sunt foarte putine blocuri unde sa se fi facut echilibrarea integrala, perceptia oamenilor este gresita referitor la eficienta repartitoarelor.
Abordarea unilaterala, raportat doar la existenta unei reduceri totale a consumului, fara a tine cont de facturi individuale aberante nu este corecta.
Corectitudinea unei facturi nu trebuie apreciata raportat doar la costul in lei, ci si la confortul termic, timpul de utilizare al caloriferelor. Daca unii platesc putin, nu inseamna ca au platit pretul corect al confortului termic. Altii care au platit mult, platesc mult peste costul confortului termic. Dincolo de simpla problema a impartirii costurilor, discrepantele nu pot fi dovedite stiintific.
Sistemul de referinta pentru cost corect/incorect este consumul in conditii de proiectare a instalatiei, nu practica rezultata din incalcarea conditiilor de montare a repartitoarelor.
Un robinet setat pe pozitia 3 nu va asigura costul real al acelui confort termic, intr-o instalatie dereglata, ci mai mult.
Studii ample de caz s-au facut de catre "crema" specialistilor din Romania si au confirmat erorile.
Regulile de repartizare a costurilor trebuie stabilite de specialistii cu experienta in domeniu, nu de birocrati habarnisti de la tot felul de autoritati incompetente.
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
darida, utilizator
Da ,sistemul actual de repartizare costuri nu este perfect trebuie lucrat la el incontinuare.Insa, vecinii mei ,care au insistat sa faca aceasta experienta -de revenire la "pausal" iarna trecuta acuma au revenit la repartitoare pentru ca din toate metodele de impartire factura asta este cea mai apropiata de realitate. Nu spune nimeni ca este perfecta ba dimpotriva acum ii nemultumeste calculul tevilor care iarasi este exagerat dar ,mai ales ca in mai toate apartamentele s au facut modificari interioare ,s au adaugat calorifere ,s au scos calorifere ,cota parte indiviza s a modificat , si contabila nu a tinut cont de aceste modificari ; ca atare nemultumirile (diferentele de pret) fiind mult mai mari au decis revenirea la repartitoare de costuri.S a facut un nou inventar, s au sigilat ,ca asta este problema de fapt -se suspicioneaza reciproc 'ala fura cu repartitorul'-,cei care le au dat jos de tot de pe calorifere am inteles ca au platit o suma pentru re montare,si ramane nemultumirea cu tevile, -ca se adauga prea mult pentru tevi la etajele inferioare Presupun ca se va lucra si la asta in viitorul apropiat.Acuma deja se dicuta ce anume vor face la expirarea contractului cu firma de citire si repartizare costuri ;ca nici asa nu este prea bine ; iar la pausal -adica strict pe cota parte indiviza-s au lamurit ca nu se mai poate reveni, avand in vedere modificarile interioare.Probabil ca se vor debransa foarte multi Dar pana atunci mai avem ceva timp ,poate se gasesc solutii mai adaptate situatiei (haotice) din Romania,unde in aceeasi cladire ai de toate : si CT ,si debransati ,si semidebransati, e greu sa i impaci pe toti.!
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
ilinkagb, utilizator
Nemultulirile privind plata caldurii la partea de tevi verticale vine din necunoasterea de catre locatari a SET-ului intregii retele de tevi si compararea cu totalul SET-ului caloriferelor de pe o scara, dar si ignorarea faptului ca la etajele inferioare tevile au un diametru care scade odata cu inaltimea etajului. Oricine poate constata ca la et.1 teava are un diametru mai mare decat la ultimul etaj, fara sa mai punem la socoteala ca la ultimul etaj teava nu are intreaga inaltime a apartamentului, ci se opreste la nivelul caloriferului, deci este normal ca aceasta contributie sa fie conforma cu suprafata radianta diferita. La noi in bloc se creaza aceasta diferenta din 2 in 2 etaje, cu exceptia parterului si a ultimului etaj. Cel mai mult au et.1 si 2, parterul are similar cu et.5-6 deoarece i se aplica un coeficient de amplasament, ultimul etaj are cam 1/3 din maxim. Daca la et.1 numarul de unitati este de 186, la ultimul etaj este cca 60 unitati.

In general, si asta o spun din studierea modului de impartire a facturii de-a lungul a 5 ani de cand avem repartitoare, ca partea comuna (spatii comune si tevi verticale) in timp de sezon plin sau in orice caz in lunile reci si foarte reci este de 30-35% din factura, iar in marginile sezonului ajunge si 60%. Este normal asta daca ne gandim ca partea de calorifere este mai putin utilizata, iar caldura livrata non-stop este mai mult utilizata pe partea comuna decat pe partea individuala - folosita sporadic si mai putin.

Aceste calcule rezulta din masuratori, dar oamenii, grabiti sa dea verdicte, nu iau in considerare aceasta realitate, care in calcul da diferente de SET intre etaje. Asa ca aici e cel mai putin de facut sau de perfectionat in datele introduse in softul de calcul.

Problema adevarata pe care imi permit sa insist este corecta apreciere a SET-ului caloriferelor din fiecare apartament.
Ca sa va dau un exemplu, la un apartament, proprietara si-a schimbat caloriferul vechi de tabla cu unul nou din otel de aceeasi dimensiune. Pentru acest nou calorifer ii pusese un SET mai mic decat cel vechi. Intamplator am observat acest lucru deoarece stiam ca la apartamentul respectiv avea deobicei in trecut sume mari de plata la caldura, iar dupa montarea caloriferului nou ii scazuse consumul. M-am uitat in fisele vechi si in cea noua: SET-ul nou era mai mic decat cel vechi. Situatia ar fi trebuit sa stea invers. Nu am banuit-o pe proprietareasa de intelegere cu cel care-i montase repartitorul pe calorifer, ca nu era cazul, dar am intrebat la firma si au constatat ca era o comunicare gresita de SET.
Deci puteam sa ma gandesc ca la inventarierea facuta asemenea greseli s-au mai facut.
Aici, da, se pot face imbunatatiri, daca e cazul, printr-o verificare cu documentul tehnic in mana - tipuri de calorifere si dimensiuni ale acestora si SET-ul lor- a tuturor caloriferelor din apartamente.

Pentru mine este elocventa comparatia intre facturi din doua luni diferite - noiembrie si decembrie 2012 - la doua blocuri pe care le stiu, ambele cu repartitoare si echilibrare hidraulica existenta:
Blocul 1
- noiembrie - 3.115 lei
- decembrie - 5.760 lei

Blocul 2
- noiembrie - 8.860 lei
- decembrie - 15.400 lei

Deci blocuri diferite, proprietari cu comportamente din cele mai diverse, cu un singur factor comun - cel al temperaturii exterioare.
Global facturile lunare comparativ decembrie / noiembrie arata o proportie de 1.85 la Blocul 1 si 1.74 la Blocul 2. Deci oarecum apropiate ca si crestere a valorii facurii.

Nu pot face comparatii de acest fel la blocuri necontorizate. Cine are aceste date si le poate face singur si poate compara cu datele mele in privinta raportului dintre facturile noiembrie / decembrie.


Nu ati precizat daca s-a facut si echilibrarea instalatiei interioare sau doar cea la bransament. Care sunt motivele concrete ce au determinat dorinta de revenire la sistemul pausal?
Verificarea costului real al caldurii cedate de tevi se poate face conf. Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002 – Ghid privind determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire GP 067-02, elaborat de INCERC Bucuresti. Aici se afla unul din cele 4 laboratoare din Europa unde se stabileste puterea termica a corpurilor de incalzire-pag 22 din [ link extern ] .
Si tevile au un SET stabilit la INCERC. De ex un metru liniar de anumit tip de teava are 0, 305 m.p. SET. Daca se verifica consumul conform SET, se va constata ca este mai mic decat ce calculeaza firmele. Exact la fel se poate verifica si consumul prea mare al caloriferelor din apartamente. Consumul tevilor sau caloriferelor poate fi umflat in functie de cum imparte firma totalul consumului. ami ales daca totalul este peste necesar..

Si caloriferele de tabla tot din otel sunt facute, tabla de otel. GP 067-02 se aplica si in calculele pentru înlocuirea corpurilor de incălzire din clădiri existente cu altele noi. de tip constructiv diferit.
3.3. În cazul înlocuirii unui corp de încălzire cu un altul, de alt tip constructiv, suprafeţele lor echivalente termic trebuie să fie aceleaşi. De aceea exista in ghid vreo 50 de pagini de tabele comparative pt diverse tipuri si modele de corpuri de incalzire.
In cazul montarii unui calorifer nou, va trebuia sa aiba aceeeasi suprafata, exprimata in metri patrati.. Ceea ce va diferi este puterea termica, exprimata in wati, intrucat caloriferul vechi este colmatat, cedeaza mai putina caldura. Cred ca la aceasta va referiti, d-na elga.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)