avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
O posibila explicatie este aceea ca unora li se pare ca daca lasa robinetele deschise la '5' obtin o temperatura mai mare. Vecinii mei, din experienta de anul trecut au realizat urmatoarele 2 aspecte 1)-Robinetele deschise la '2--3' 24/24 iti ofera o temperatura constanta de 20 --22 C iar la plata a fost aprox 130 ron la apart de 3 camere. Aspectul 2) Cand au dat drumul la maximum -robinetele toate la '5' ,alergau unitatile pe ecranul repartitorului ca pe un cronometru crescuse doar presiunea si implicit consumul dar temperatura a crescut cu un singur grad la 23 Celsius Si evident la factura s au adaugat aprox 300ron Acuma stau toti cu robinetele deschise la 2--3 si este o temperatura de 20-22 Celsius in interiorul apartamentelor.Cu exceptia a 2 familii care au ramas cu aceasta idee in cap ca daca stau cu ele(robinetele) la maxim deschis obtin mai multa caldura.Evident ca nu au obtinut mai multa caldura decat 23-24 Celsius dar factura pe noiembrie la ei a fost ceva de gen 420 ron --ap 3 camere etaj 3 --fata de alt apart exact deasupra lor aceeasi configuratie dar etaj superior unde tevile nu se pun decat ff putin si unde factura a fost ~80ron [ ~20 citirea ,~20comunul ,~20 tevile si rest pana la 80 consum interior] Acea familie -sunt niste persoane mai friguroase ,mereu s au plans de frig de 18 ani incoace nu e problema de cand cu repartitoarele -- deci ele nu pot sa inteleaga faptul ca lasate deschise la maximum robinetele se va inregistra doar un consum foarte mare si atat ,temperatura creste doar un grad C Dar asta e strict pe cladirea noastra Poate in alte cladiri cineva poate sa obtina cu caloriferele deschise la maxim temperaturi interioare de 25-27 Celsius insa ma indoiesc
silviulake a scris:

Si totusi cum puteti explica ca in 2 blocuri identice, eu platesc cu repartitor caldura in Decembrie (cu 2 calorifere din 5 pornite si bloc IZOLAT termic) cam aceeasi factura cu cei din bloc neizolat si caldura NON STOP (renuntat repartitoare).
Blocurile sunt identice, cu 1 singura scara fiecare.
Eu, bloc izolat si 2 calorifere din 5 mers NON STOP - 200 lei caldura Decembrie
Celalalt bloc (neizolat dar tioate 5 coloriferele mergand non stop) 230 de lei caldura Decembrie.

Aberant as spune!

In cazul acesta, daca eu (bloc cu repartitaore) as fi lasat calorifere sa mearge non stop cred ca factura de caldura ar fi fost 500 de lei.

1) Aveti vreun sfat pentru mine cum as putea semnala aceasta aberatie la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice astfel incat sa am castig de cauza sa se regandeasca modul de calculatie ?

2) As putea pur si simplu sa nu mai declar consumul lunar si atunci automat administratia va aproxima consumul meu ca fiind 1,1 inmultit cel mai mare consum de pe acea coloana ?

Va multumesc!

Cateva alte detalii: bloc meu, 55 apartamente, IZOLAT 2012, aproximativ 25 dintre ele au incalzire aproximativ 100 lei dintre care 40 50 lei reprezinta citirea contorarelor si cosutrile comune. in mod normal sunt 20 - 21 de grade in casa daca merg caloriferele la minim (adica factura de caldura in jur de 120 130 de lei). Exista si contor de gaz in fiecare apartament.


Am un apartament de 3 camere unde platesc caldura 300 ron fara repartitoare,tot pe aceeasi strada am o garsoniera unde aveam repartitoare,anul trecut imi venea si facturi de 230.Administatora m-a intrebat daca vreau sa renunt la repartitoare,am fost foarte incantata de propunere si bine am facut.Anul asta s-a renuntat la repartitoare,a venit pe noiembrie caldura 80 si decembrie 160,sunt tare multumita,in plus ai si caldura,nu stai cu teama sa opresc sau nu repartitoarele/
Concluzia?Clar nu sunt bune,cine nu poate sa isi plateasca caldura se poate debransa de la sistem chiar daca nu isi monteaza o centrala.
[quotcine nu poate sa isi plateasca caldura se poate debransa de la sistem chiar daca nu isi monteaza o centrala]
Acum, aproape oricine isi poate plati caldura Am inteles ca anul asta s au dat niste ajutoare pentru caldura care acopera chiar si 100% din cheltuieli In privinta debransarii,costul operatiunii poate depasi chiar suma care ar da o cetateanul pe sezonul de iarna pentru caldura si oricum l ar taxa in continuare pentru tevile care strabat apartamentul Pentru debransare se intocmeste un dosar destul de stufos si care dureaza luni de zile nu se face in 2 zile.Aici este vorba de dreptul cetateanului de a alege -sa cumpare o marfa/serviciu -cu o suma mai mica ,sau de cateva ori mai mare Am dreptul de a cumpara acelasi comfort termic de 22 C --cu 80 ron (daca sunt atenta sa reglez robinetele in functie de temperatura de afara si sa inchid unele din ele la plecare) sau cu 300-400 ron daca le las deschise la maximum 24/24 De ce as cumpara aceeasi marfa cu 400 ron daca am si varianta cu 80 ron? Cifrele sunt mai mult sau mai putin precise ,sunt doar asa ca exemplu pentru a se vedea proportia Este mare diferenta de consum daca nu se mai si inchid robinetele
Cred ca nu ne-am facut intelesi bine. Caldura vine mai mult in cazul in care ai repartitoare dar doresti sa te incalzesti decat daca nu ai avea repartitoare.
Si faptul ca dvs. sau multi altii opresc caldura pe timpul zilei, pe cei care stau acasa ii afecteaza pentru ca trebuie sa se incalzeasca mai mult. (valabil in blocuri cu vechime de peste 10 ani, care nu au izolatii intre etaje sau apartamente conform normelor in viguare).

Cele bune!
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
Adriantot, moderator
ilinkagb a scris:

O posibila explicatie este aceea ca unora li se pare ca daca lasa robinetele deschise la '5' obtin o temperatura mai mare. Vecinii mei, din experienta de anul trecut au realizat urmatoarele 2 aspecte 1)-Robinetele deschise la '2--3' 24/24 iti ofera o temperatura constanta de 20 --22 C iar la plata a fost aprox 130 ron la apart de 3 camere. Aspectul 2) Cand au dat drumul la maximum -robinetele toate la '5' ,alergau unitatile pe ecranul repartitorului ca pe un cronometru crescuse doar presiunea si implicit consumul dar temperatura a crescut cu un singur grad la 23 Celsius Si evident la factura s au adaugat aprox 300ron


Fiecare are dreptul sa i se para orice si sa tina robinetele deschise dupa bunul plac. Nu e nici o problema in asta. Problema e ca:

Costurile platite trebuie sa reflecte consumul de calura si din pacate acest lucru nu se intampla in multe situatii.

Exemplu dat de mai sus e tocmai o situatie in care are loc un astfel de fenomen, un dezechiibru intre caldura consumata si suma platita.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)