avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Si dumneavoastra aveti dreptate.
Si totusi cum puteti explica ca in 2 blocuri identice, eu platesc cu repartitor caldura in Decembrie (cu 2 calorifere din 5 pornite si bloc IZOLAT termic) cam aceeasi factura cu cei din bloc neizolat si caldura NON STOP (renuntat repartitoare).
Blocurile sunt identice, cu 1 singura scara fiecare.
Eu, bloc izolat si 2 calorifere din 5 mers NON STOP - 200 lei caldura Decembrie
Celalalt bloc (neizolat dar tioate 5 coloriferele mergand non stop) 230 de lei caldura Decembrie.

Aberant as spune!

In cazul acesta, daca eu (bloc cu repartitaore) as fi lasat calorifere sa mearge non stop cred ca factura de caldura ar fi fost 500 de lei.

1) Aveti vreun sfat pentru mine cum as putea semnala aceasta aberatie la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice astfel incat sa am castig de cauza sa se regandeasca modul de calculatie ?

2) As putea pur si simplu sa nu mai declar consumul lunar si atunci automat administratia va aproxima consumul meu ca fiind 1,1 inmultit cel mai mare consum de pe acea coloana ?

Va multumesc!

Cateva alte detalii: bloc meu, 55 apartamente, IZOLAT 2012, aproximativ 25 dintre ele au incalzire aproximativ 100 lei dintre care 40 50 lei reprezinta citirea contorarelor si cosutrile comune. in mod normal sunt 20 - 21 de grade in casa daca merg caloriferele la minim (adica factura de caldura in jur de 120 130 de lei). Exista si contor de gaz in fiecare apartament.
Domnule Silviulake,nu sunt specialist in instalatii termice sunt doar "patita" ,anul trecut si vecinii mei au facut acesta experienta de a renunta la repartitoare.Experienta a fost descrisa pe forum cu lux de amanunte nu o mai descriu acuma. De ce la blocul vecin (al dvs) vine caldura 230 ron (pt un spatiu identic)? Pentru ca factura de caldura a fost impartita ca in comunism cand toata lumea avea aceleasi calorifere acelasi tip ,acelasi numar de elementi. In felul acesta factura se imparte strict pe cota parte indiviza ceea ce nu mai este corect in conditiile actuale. Daca sunt apartamente nelocuite pe timp de iarna si cand au plecat din tara au lasat robinetele inchise acelor apartamente nu este normal sa li se puna la intretinere caldura pe cota parte indiviza de ca si cum ar fi consumat ci numai partea de comun.De aici apar 'avantajele' pt ca asa s a facut si la noi --in mod ilegal- au impartit factura (adica i au obligat sa plateasca) si pe cei plecati din tara si care in interior apartament aveau consum zero sau minim ;dar in felul asta scadea -matematic- suma care revenea la celelalte apartamente Oamenii au revenit in tara in vara au vazut suma cu care au fost incarcati la caldura pe timpul iernii si acum s a pus de un proces Dvs v ar conveni sa plecati din locuinta pentru o perioada si la intoarcere sa constatati ca trebuie sa platiti niste sume pentru ceva care nu ati consumat? Este foarte adevarat ca sistemul de repartizare costuri practicat de firmele de repartitoare este deficient ba 30% ba 50 % (pt lunile octombrie ,si martie) acum cu tevile din apartamente.(alta nemultumire) dar este o repartizare pe consum personal,nu plateste cel care nu locuieste pentru cei care si au modificat suprafata radianta care si au montat calorifere si pe balcoane sau holuri si nu au pus un calorifer mic acolo ci niste tevi care pornesc de la nivelul podelei se suie pana in tavan ceva inventie proprie de au ramas uluiti si cei de la firma cand au vazut asa ceva.Asta pentru ca in vara am chemat pe cei de la firma de repartizare costuri sa faca un inventar al corpurilor de incalzire si sigilare spre a nu mai exista suspiciuni Experienta cu renuntare la repartitoare s a lasat cu litigii pentru ca au fost multi nemultumiti care nu sunt dispusi sa plateasca caldura de pe balconul vecinului "inventiv" Atata vreme cat mi am montat un robinet de inchidere deschidere ma folosesc de el .ACEEASI CALDURA o am in interior si cu ele deschise la maximum 24/24 ,7/7 ,adica ~22 grade C, dar si daca le inchid/deschid dupa cerinte .Eu zic sa verificati inainte si la contabil cum anume a facut impartirea facturii la caldura la blocul vecin cu dvs pt ca eu asa cred ca este o problema de contabilitate
Sau ,cu datele furnizate de dvs sa zicem ca ati fost plecat din tara si ca ati revenit la 1 febr, Aveti repartitoare si la plecare ati inchis robinetele toate Pe nota de plata ati fi avut de platit doar citirea ( la 5 buc.la noi ajunge la ~20 ron) + comunul si tevile cat ar fi per total 60-80 ron hai 100 ron. Dar aveti surpriza sa vedeti ca nu platiti 80-100 ron ci 230 pentru ca asa au hotarat vecinii dvs sa imparta factura...
Din punctul meu de vedere, cei care nu locuiesc se debranseaza. Insa eu sunt "impiedicat" sa dau drumul la caldura pentru ca altfel as plati dublu fata de blocul vecin (acelasi bloc, identic, aceeasi suprafata... ba mai mult, blocul vecin nu este izolat si caldura tot vine mai putin).

Blocul in care eu locuiesc, (construit acum 40 de ani) nu a fost gandit pentru astfel de sistem de incalizre individual, nu exista izolare intre etaje sau intre apartamente si caloriferele au fost calibrate luand in calcul incalzirea completa (in tot blocul).

Pot fi de acord insa cu faptul ca unii si-au montat calorifere suplimentare... dar se poate face o verificare aditionala si se stabileste cine/ce calorifer are in plus fata de cum era acum 10 ani.

Daca aerul ar fi cu plata... cu siguranta multi ar respira mai putin ...
Sunt de acord ca unii nu au bani sa plateasca, insa multi economisesc din principiu... se lipsesc de confort, prefera sa umble imbracati cu 1 pulover prin casa si incaltati cu adidasi decat sa dea drumul la caldura (sunt mai multi in aceasta situatie decat cei care nu au posibilitati de plata).

Din punctul meu de vedere, daca apartamentul de jos nu se intalzeste, eu ar trebui sa fiu compensat intr un fel prin aceste calcule de repartitie. Si daca el s-ar debransa in conditiile renuntarii la repartitoare, eu macar as putea lasa linistit caloriferele sa mearga sa aerisesc cand doresc... samd)

silviulake a scris:

Eu, bloc izolat si 2 calorifere din 5 mers NON STOP - 200 lei caldura Decembrie
Celalalt bloc (neizolat dar tioate 5 coloriferele mergand non stop) 230 de lei caldura Decembrie.

Nu este aberant.
In apartamentul dv, cele doua calorifere sunt deschise permanent, asa cum spuneti si probabil ca sunt deschise la maxim pentru a incalzi intregul apartament, asigurand si caldura care ar trebui degajata de celelalte 3 inchise.
In apartamentul similar dar cu toate 5 caloriferele deschise, pentru a asigura aceeasi temperatura in apartament, cele 5 calorifere sunt deschise doar la jumatate. Toate cele 5 calorifere deschise pe jumatate pot consuma tot atata energie ca si cele 2 calorifere deschise la maxim, pentru asigurarea unei temperaturi asemanatoare in ambele apartamente.
Daca un calorifer deschis la maxim consuma de 100 lei/luna, unul de aceeasi marime, consuma doar de 50 lei/luna daca este deschis pe jumatate din robinet.
2 X 100 = 200
5 X 50 = 250

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)