avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Pai si aici exista reglementari paralele.

COMPETENȚA DE AUTORIZARE a firmelor care montează repartitoare o are Ministerul dezvoltării regionale.
Montarea și exploatarea repartitoarelor, contoarelor și a robinetelor termostatice reprezintă o problemă de modernizare, de reabilitare a instalației de încălzire, fiind sub incidenţa Legii nr. 10/1995 a calității în construcții, (art. 2), și a Directivei 89/106/CEE în domeniul construcțiilor.
Normativul privind reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire SC 006/2002, cap. 2, cel privind proiectarea şi executarea instalaţiilor de încălzire centrală I 13 – 02, pct. 2.8: Proiectarea şi executarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a instalaţiilor de încălzire poate fi realizată pe bază de proiect numai de către societăţi care au primit certificarea profesională din partea organismelor abilitate de MLPTL şi agreerea tehnică din partea distribuitorului de energie termică.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor, INCERC este organism de certificare a calitatii in constructii, notificat de România Comisiei Europene, conf Directivei Consiliului 89/106/CEE în domeniul construcțiilor, art. 18, nu ANRSC (www.incerc2004.ro/index-r.htm).
Programele de calcul ale firmelor care montează repartitoare nu sunt validate științific de către INCERC, ci de zootehnistii de la ANRSC.
Cititi cum se valideaza programele de calculator privind calculul performantei energetice al clădirilor, conf. Ordinului MDTR nr. 1217/2010. docs.google.com/viewer?url=h... >
Aceasta inseamna validare stiintifica, transparenta a softului, de catre specialistii care au banci de date in domeniu.

Cum sa fie limitata zona de miscare? Sunt in vigoare!!:
Ordin M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 - Specificaţii tehnice privind montarea şi utilizarea repartitoarelor pentru consumurile de căldură ST 046-01
Lucrarea se adresează firmelor de prestări servicii energetice şi decontări consumuri individuale care se ocupă de montarea şi utilizarea repartitoarelor de cheltuieli de încălzire, precum şi asociaţiilor de proprietari.
Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – pentru reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire din clădirile de locuit SC 006-01
Lucrarea se adresează proiectanţilor, executanţilor, asociaţiilor de locatari şi proprietari, experţilor tehnici şi furnizorilor echipamente necesare în realizarea soluţiilor de reabilitare/ modernizare a clădirilor de locuit.
Problema firmelor este faptul ca acestea contin prea multe informatii utile proprietarilor, pe care daca le-ar cunoaste, nu ar mai fi atat de usor de inselat.
Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2012
darida, utilizator
Asociatia are contract cu firma de calcul. Cum sa-i impun eu firmei de calcul alt algoritm daca ea are acel soft acceptat de ANRSC. Ce sunt eu sa impun alt algoritm? Cum sa faca asta o asociatie de proprietari care nu are competenta in materie?
Noi administram si conducem asociatii, nu suntem specialisti in calcule de caldura. Ne-am pus repartitoare si am facut un contract pentru calcul despre care stim ca este agreat de ANRSC.

Cine suntem noi, administratorii si presedintii de asociatii, sa-i consideram pe cei de la ANRSC zootehnisti? Cred ca mergeti cam departe!

Cine are de facut corectii, cine se crede in stare sa schimbe lucrurile, s-o faca.
E ca si cum ar veni la mine un pictor sa-mi conteste programul de calcul al intretinerii, el nepricepandu-se la calculator decat la photoshop si poate Corel.

De cand tot scrieti in acest forum, mai bine ati fi convins ANRSC sau alte autoritati sa schimbe ce nu e bine in programul de calcul sau ce considerati dv. ca nu e in regula cu aceste repartitoare. Poate, avand dreptate in ce sustineti, s-o gasi cineva sa va asculte si sa indrepte lucrurile.

Credeti ca daca stati de vorba cu niste nestiutori care suntem, o sa miscati ceva, in fapt? Numai vorbe din care multi dintre noi nu pricepem mare lucru. Ne incurcati mintile mai mult.
@elga50
Noi administram si conducem asociatii, nu suntem specialisti in calcule de caldura. Ne-am pus repartitoare si am facut un contract pentru calcul despre care stim ca este agreat de ANRSC.

Stiti cumva o firma care sa calculeze sprafata radianta intr-un condominiu fara repartitoare, dar cu centrale si debransati partial?
Cred ca puteti aborda firmele care monteaza repartitoarele.
Ei ne-au facut noua si aceasta inventariere. Cred ca va pot face acest serviciu contra cost.
Solicitare contra cost la furnizorul de caldura, ei au situatia SET-ului, atat cea initiala cat si cu modificarile ulterioare.
Solicitati inventariere subsol, casa scarii, parti-comune, apartamente.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)