avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
ilinkagb a scris:
Deci intrebare :cu ce sunt mai diferite instalatiile din Romania fata de cele din Germania Austria Franta ? De ce acolo nu ca se permite inchiderea deschiderea robinetelor dar chiar se recomanda insistent ca la parasirea locuintei sa se lase robinetul la treapta cea mai de jos...

Sigur ca pot exista instalatii diferite nu numai intre cele din Romania si tarile enumerate de dumneavoastra dar pot exista diferente chiar si intre instalatiile din aceste tari occidentale. Diferente de calitate, de eficienta, de montaj...
Reducerea calodurii atunci cand nu stam in apartament este recomandata oriunde s-ar afla apartamentul, indiferent de tara, pana acolo incat sa asigure totusi o temperatura care sa nu afecteze climatul apartamentului, vecinii...
Chiar in acordul solicitat de propriertari pentru debransarea de la sistemul centralizat, daca o sa cititi cu atentie, se prevede obligatia proprietarului, ca dupa debransare sa asigure incalzirea apartamentului din alta sursa. Sigur ca putem reduce consumul mentinand o temperatura de 22 de grade iarna cand locuim in apartament si comutand la 15 grade cand plecam de casa.
In acest fel nu sufera florile, aparatura si peretii vecinilor.
Daca oprim total centrala de apartament, cand afara sunt -20 de grade, putem sa ne asteptam la inghetarea instalatiilor de apa.
Am avut asemenea situatie iarna trecuta cand la -27 de grade, la un apartament fara termopane, in absenta proprietarului (apartament nelocuit multe luni), pe coloana de scurgere de la bucatarie s-au congelat amestecurile, au inghetat si-a refulat la etajul superior, cu tot disconfortul...

Asa ca diferentele intre noi si ei, poate ca sunt: corectitudinea, grija fata de casa, respectul...


Instalatiile nu difera intre tarile respective, difera doar gradul de educatie legislativa si de mentalitate perceputa de o populatie in comparatie cu altele.
In comparatie cu altii, la noi "s-au acceptat" doua sisteme de incalzire in acelasi condominiu, cea urmat cunoastem si ce va urma vom afla.
La inceput firmele, care montau repartitoare ( mai putin cele care isi respectau eticheta ), in goana lor dupa clienti, cati mai multi, nu pomeneau nimic de echilibrare hidraulica deoarece asta insemna cheltuieli mai mari din partea asociatiei.
Chiar inainte de aparitia repartitoarelor se cunostea ce inseamna o dezechilibrare hidraulica a unui sistem unitar de incalzire dintr-un bloc, dar acest aspect nu a impiedicat pe anumiti presedinti de asociatii de proprietari sa-si dea acordul pentru deconectarea apartamentului respectiv de la sistemul centralizat, iar pe furnizorul de utilitati sa execute lucrarea.
Aceasta a dus la inmultirea cazurilor de coexistenta a doua sisteme de incalzire in bloc si ulterior la disensiuni intre proprietari privind modul de repartizare a cheltuielilor cu incalzirea.
Fenomenul de inghet pe coloana de scurgere de la bucatarie/baie, coloanele de apa rece, nu apare in cazul blocurilor care au ramas la sistemul centralizat, deoarece acestea mai au si coloana de apa calda care are rolul sau in nisa respectiva.
La blocurile debransate, de la sistemul centralizat de incalzire, apare fenomenul de inghet deoarece a disparut coloana de apa calda, adica caldura din nisa, casa scarii si subsol si a aparut grija si respectul pentru casa fiecaruia, asigurand astfel degradarea blocului.
Intrun apartament cu repartitoarele la 0, timp de o luna, prin grija vecinilor care se incalzesc, se inregistreaza o temperatura de 15-16 grade.
Sigur, e o diferenta de comportamant si perceptie.
@drmp
Legea 325/2006 nu contine nici o sanctiune. De ce oare? Sunt probleme grave cauzate de nerespectarea reglementarilor tehnice. Daca s-ar fi aplicat corect sistemul, oamenii ar fi acceptat firesc folosirea repartitoarelor, fiind convinsi de utilitatea lor, n-ar fi existat reactia de aversiune fata de ele.
Directiva 2006/32/CE privind eficienţa energetică la utilizatorii finali şi serviciile energetice Art. 13 - Contorizarea și facturarea detaliată a consumului de energie
(1) Statele membre garantează că, ÎN MÃSURA ÎN CARE este posibil d.p.d.v. tehnic, rezonabil d.p.d.v. financiar și proporțional în raport cu economiile de energie potențiale, consumatorii finali de ... servicii de încălzire ... urbană centralizată sunt dotați cu contoare individuale la prețuri competitive, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali

@ilinka gb
In tarile din vest instalatiile de incalzire sunt reglate (echilibrate) hidraulic, au regulatoare automate de presiune care asigura intrarea in instalatie doar a debitului de agent termic necesar. Robinetii termostatici deregleaza functionarea instalatiei fara acele regulatoare.
Temperatura antiinghet a robinetelor de este mai mare decat in Romania astfel ca inchiderea lor completa nu are aceleasi efecte ca si in Romania.
Standardele privind rezistenta termica a peretilor (transferul de caldura catre exterior) sunt mai stricte, astfel ca exista o izolatie termica mai buna in caz de inchidere.

In Romania instalatiile sunt dereglate hidraulic, existand un surplus de agent termic inregistrat pe contorul de bloc fata de necesar, ceea ce inseamna costuri suplimentare
Studii si reglementari existau dinainte de Ordinul 233/2004 al ANRSC, care prezentau clar aceste probleme, ex: standardul european 834/1994, cel romanesc 834/2002, ordinele mentionate mai sus, precum si cele privind proiectarea si exploatarea instalatiilor de incalzire.
”Reglarea automată în sistemele de termoficare din România – O problemă acută mereu amânată” pr. dr. ing. M. Beldiman, pr. dr. ing. C. Ionescu, Rev. Instalatorul, nr. 3/1994!!
Echilibrarea hidraulică şi termostatarea, elemente vitale în contorizarea căldurii, Popescu I., Manager Tehnic IMI International Romania SRL, Tehnica instalaţiilor nr. 2/2002 (liderul mondial in domeniul echilibrarii instalatiilor, au cel mai vandut robinet termostatic din lume)
„Contorizarea consumurilor de căldură pentru încălzire ...” -pr.dr.ing. L. Dumitrescu, Rev Instalatorul, nr. 1/2004
Limita de 6 grade Celsius provoaca efect de debransare si aparitia igrasiei, temperatura prea mica stabilita pentru o locuinta.
Standardele privind rezistenta termica a peretilor au fost mai permisive privind transferul de caldura, din cauza directivelor de partid care obligau la economii drastice la costuri de constructie. O izolare termica mai buna presupune bani mai multi investiti pentru materiale mai bune. De abia dupa 1989 s-au revizuit standardele pentru a le apropia de cele europene.

Poblema economiei de energie este folosita in Romania doar ca pretext pentru profitul unor firme, de aceea s-au emis reglemenatari simpliste, pentru a ademeni mai usor clientii, ascunzandu-se probleme grave.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
darida, utilizator
O alta diferenta este procentul caloriferelor inchise sau partial inchise, din total.
Cu cat se inchid mai multe calorifere, cu atat creset dezechilibrul hidraulic, cresc erorile de costuri si crste riscul de igrasie.

Ati spus ca in vest la parasirea locuintei, se recomanda inchiderea robinetelor. In Romania sunt multe cazuri in care nu se inchid doar caloriferele in apartamentele nelocuite, ci si in cele locuite. Si eu am stat intr-un bloc in care sunt apartamente locuite, unde de ani de zile nu s-a deschis nici un calorifer!! Mai sunt si apartamente cu 3-4 camere unde se deschide un calorifer-doua, de cele mai multe ori si acelea partial.
Se ajunge la situatii cand se inchid permanent 70% din caloriferele din bloc!! In aceste cazuri apar si cele mai mari facturi la incalzire in cazul celor ce se incalzesc, precum si igrasie.
Asemenea aberatii nu se intampla in vest.
la mine in bloc majoritatea proprietarilor conectati la sistem au ales sa isi inchida robinetii termostatati.
Cum pozitia 0 a robinetilor corespunde unei temperaturi de 6 grade Celsius, se poate afirma ca de fapt proprietarii isi inchid caloriferele.

Am incercat fara succes sa aflu tempetarura de deschidere a robinetilor termostatati din Germania.

ANRSC precizeaza ca nu reglementeaza temperatura de 6 grade Celsius de deschidere a robinetilor cu cap termostatic.
Ultima modificare: Duminică, 2 Septembrie 2012
eliasav, utilizator

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)