avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
darida a scris:

Un apartament incalzit nonstop, nu consuma caldura de 400 de lei. Puterea termica a caloriferelor se stabileste la Institutul INCERC Bucuresti, iar specialistii din domeniu cu zeci de ani experienta stiu asta. Caloriferele nu sunt furnale, asa cum vor firmele sa ne dea impresia. De aceea, "pierderile" subite, facturile care explodeaza dupa montarea repartitoarelor si a robinetilor termostatici nu sunt decat dovada incalcarii legislatiei privind montarea lor.


Si daca factura de pe intreaga coloana e de 5000 de lei, la 10 apartamente. Cine o plateste? Cine fura in acest caz ?

E de vina radetul ca jumatate din proprietarii de pe scara s-au debransat si ca s-a ajuns sistemul de incalzire sa functioneze deficient?

Trebuie sa incetam a mai arunca vina in stanga si'n dreapta ca vina este a noastra a tuturor.
Si a celui care se debranseaza si a celui care se lasa prostit de asa zisele repartitoare salvatoare( care numai nu iti baga bani in buzunar, asa de bune sunt), si a celor responsabili in functionarea corecta a sistemului de incalzire.

Toti vrem conditii daca se poate ca in Germania sau chiar mai bine, dar uitam ca noi avem cutii de chibrituri sau frigidere in loc de blocuri, ca avem sistemele de incalzire de acum 30 de ani, cu multe pierderi si deficiente. Suntem de acord, incurajam si chiar practicam furtul, deja devenit piesa de baza in puzzle-ul societatii romane.
Si se pot enumera mult mai multi factori care fac ca facturile noastre de energie sa fie asa cum sunt.

ilinkagb

Asociatie de locatari NU are dreptul asupra modului in care eu inteleg sa mi incalzesc apartamentul.Atata vreme cat toate apartamentele sunt contorizate De aici a pornit acest topic Dl <adigrec> se interesa de articole de lege care sa se refere punctual la acest aspect care constituie un abuz din partea Asociatiei de proprietari sa oblige pe toti proprietarii sa plateasca la pausal.

In primul rand nu am auzit de apartamente contorizate. Daca ai repartitor nu inseamna ca esti contorizat.
In al doilea rand, nu asociatia de proprietari hotaraste ci proprietarii. Iar daca majoritatea decide ca repartizarea cheltuielilor cu caldura sa se faca in functie de suprafata radianta( nu exista repartizare la pausal - e o aberatie), atunci asa se va face, puteti sa aveti montate cate 50 de repartitare pe calorifer.
In mod normal, daca un apartament are montate repartitoare si robineti termostatati ar putea face economie de cca. 20-30 lei/ luna. Am tinut sa arat ca in mod normal. Daca nu se vrea incalzit apartamentul , asta nu inseamna economie.

Se pot economisi cativa banuti, care se dau pentru serviciile firmelor care se ocupa de repartitoarele montate pe instalatii.

La noi in oras i-mi amintesc cum firmele care vroiau sa vanda repartitoare si serviciul aferent spuneau clar: daca plecati de exemplu la paine sau in alta deplasare scurta este bine sa opriti robinetii termostatati pentru ca realizati o economie. Sau atunci cand deschideti geamurile pentru aerisirea incaperii sau ...
Nu prea cred asta.
Este o economisire aparenta de 20-30 de lei pe luna.

Daca eu plec de acasa zilnic si inchid termostatul, la sfarsitul lunii nota de plata o sa fie mai mica cu 20-30 de lei, insa factura pe intreaga coloana va fi aceeasi. Deci diferenta aia de 20-30 de lei pe care nu o mai platesc eu se redistribuie la toti consumatorii din asociatie. Pe scurt ne suflam caciula.

Ca sa nu mai zic ca.

Daca ma decid sa fac economie si jumatate din timp inchid caloriferele de tot. Consumul de caldura nu va scade la jumatate. Pe langa faptul ca exista transfer de caldura dinspre vecinii mei(si caldura platita de ei ma incalzeste partial pe mine), se intampla ca atunci cand redeschid caloriferele, desi consum va exista, beneficiul nu exista, pentru ca o mare parte din calcura se pierde pentru incalzirea peretilor, si a incaperilor - revenirea lor la temperatura dorita.
Si este demonstat stiintific ca este mai eficient sa pastrezi o sursa de calcura constanta decat sa ai discontinuitate in perioadele de incalzire. Tocmai pentru ca se consuma ineficient energie pentru "acea reincalzire".

Si ca sa mai dau un exemplu, legat tot de facturile mari de la incalzire.

Cand ma deplazez cu masina vreau sa ajung cat mai repede, si nu-mi place sa stau la semafor cate jumatate de ora pana trec de o intersectie. Dar asta nu inseamna ca ii las pe prosti sa stea iar eu ma duc pe linia de tramvai, ca sunt smecher.

Cam asa se intampla si cu debransarile. Si eu vreau sa am caldura si apa calda la discretie si costuri minime. Insa acest drept nu-mi da dreptul sa-mi bat joc de vecini si sa ma debransez, iar mai departe, e treaba lor, a prostilor, cine plateste caldura de pe casa scarii, coloanele verticale, pierderile datorate de dezechilibrul hidraulic, etc.

In concluzie solutia nu e pacalirea, fentarea sistemului ci modificarea lui, imbunatarirea si perfectionarea lui.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
Adriantot, moderator
Nici pentru opriri scurte nu este bine ?. Pai atunci ma gandeam eu ca ramane in pereti o caldura care asigura o caldura constanta ( remanenta) , ca pe urma daca nu mai incalzim in camera incepe fenomenul de transfer al caldurii prin pereti dinspre exterior, de la vecini.

Totusi , sa stiti ca daca nu incalziti un apartament nu este de trait doar prin caldura ,,furata'' de la altii, prin pereti. E cam si cum te incalzesti la lumanarea de pe deal.:-/
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
johnpescar, utilizator
Dl grandanat ati spus ca repartizarea la pausal= aberatie Dar la noi in bloc a fost o 'realitate' in iarna precedenta Respectiv impartirea facturii la caldura NU pe suprafata radianta care reprezinta caloriferele existente CI pe cota parte indiviza . Apartamente contorizate era o prescurtare a faptului ca toate apartamentele au robineti cu cap termostat si deci isi pot inchide caloriferul in anume situatii Asa s a ajuns ca apartament nelocuit-proprietarul plecat in strainatate de 2 ani de zile si nu are nici chiriasi si cand a plecat a lasat tot inchis inclusiv robinetele de pe calorifere deci in calorifere nu a intrat agent termic-decat pe tevile din apartament.Deci acel proprietar a avut note de plata cu cate 450 ron /luna doar pentru caldura in timp ce de la firma de citire repartitoare ii veneau sume -pe aceeasi perioada de zece ori mai mici
Puteti sa mi spuneti mie cu ce a contribuit acel apartament gol si lasat cu robinetii inchisi la incalzirea apartamentelor invecinate? De asemenea alt apartament tot de 3 camere debransatcare la fel i s a impus sa plateasca "la pausal" asa sa u exprimat locatarii nostri dar repet pausal= cota parte indiviza- deci debransatul a fost obligat sa plateasca tot ceva de gen 450-500 ron pe luna de iarna grea
Si ..abea la final de sezon au facut ceea ce trebuia facut din prima luna ,o, sa zicem inspectie ,inventar al caloriferelor existente in apartamente si ce am aflat noi cu ocazia asta.Cei care tipau mai tare ca doreau plata facturii la pausal stiau ei de ce tipa --pentru ca aveau calorifere supradimensionate in camere si aveau calorifere pe balcoane si pe holuri ei fiind la garsoniere sau 2 camere .Si daca ar fi tinut cont de repartitoarele de costuri evident ca le ar fi venit nota de plata mare Asa insa au impartit factura pe cota parte indiviza si greul a cazut in carca celor cu 3 si 4 camere.Cel plecat din tara a spus clar ca nu va plati nimic in plus fata de cat scrie pe facturile de la firma "X" de repartitoare ,debransatul de asemenea a spus ca nu va da nici un leu in plus decat tevile ramase si neizolate,in schimb doamna de la garsoniera care si a montat calorifere pe balcon si pe hol dumneaei a platit suma cea mai mica pt ca garsoniera are cea mai mica ,cota parte indiviza!
Iar in ceea ce ma priveste eu sunt perfect multumita de cele 22 grade Celsius care le am constant in apartament in ciuda faptului ca deschid robinetele cand vin acasa si le inchid la plecare ,avem pereti bine izolati si suntem si la ultimul etaj asa ca daca eu nu ma plang cu atat mai mult nu ar fi trebuit sa se planga cineva de la etaj inferior La noi a fost clar o tentativa de frauda din partea celor care si au facut modificari in apartamente care modificari acum ii ard la buzunare Si au spart pereti interiori aprtamentul a devenit o singura camera mai mare ,e frumos dar caldura nu se mai mentine la fel ca intr o camera cu usa inchisa
Fara sa mai vorbim ca factura Radet a sarit brusc de la 4000-4500 Ron (scarile aceluiasi bloc dar care nu au renuntat la repartitoare costuri ),la peste 10 000 ron la scara noastra dar nu am avut nici un avantaj termic sa ma exprim asa in sensul ca am urcat in unele zile de la 22 grade C la 23 grade Celsius in schimb factura la mine era de 8 ori mai mare.Cine si a facut modificari in apartament sa fac bine sa si plateasca pentru ele nu sa platim noi pentru caloriferele amplasate pe balcoane sau holuri Daca isi pune repartitoare pe ele poate sa aibe calorifere si 50 bucati cum v ati exprimat dvs dar nu sa si imparta consumul cu restul locatarilor
De aici toata discutia de la hoti de la cei care i scot repartitoarele ca am inteles ca exista posibilitatea asta fara sa lase urme, de la faptul ca si au schimbat caloriferele,,ma rog trebuia de la bun inceput sa se faca acel inventar si sa nu se ajunga la nebunia asta pentru ca acum la avizier o sa vedeti cateva zeci de milioane (vechi) ramase ca si restante si pe care proprietarii care nu au fost de acord cu acest "pausal" nu el vor plati Cine va plati sumele alea? 12000 ron, 9000 ron cam asa arata restantele la apartamentele care au platit caldura in functie de citirile firmei "X" si nu prin impartire pe cota parte indiviza...

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)