avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Am specificat ca sumele sunt pe intregul sezon 2010-2011.

Pret Gigacalorie februarie 2011= 124 lei (inclusiv TVA)

consum incalzire ianuarie 2011 = 37,43 GigaCalorii.
consum incalzire februarie 2011 = 38,872 GigaCalorii.

2.5242 + TVA = 3,13 LEI (a fost conceput pt TVA 19%=3 lei/repartitor).
Daca toate apartamentele si-ar fi dat drumul la caldura la maxim, aceasta suma ar depasi dublul ei.
probabil aveti dreptate.
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
eliasav, utilizator
@grandanat

Dvs faceti o confuzie.
Directiva 2004/22/CE privind mijloacele de masurare stabileste care sunt mijloacele de masurare. (www.eurlex)
Anexa MI-004 prevede Contoarele de enegie termica. Un contor de energie termica este un instrument conceput pentru masurarea energiei termice ... cedata de catre un lichid numit lichid de transport a energiei termice.

Standardul romanesc SR EN 1434-1:2007 Contoare de energie termica. Partea 1: Prevederi generale, identic cu cel european, EN 1434-1:2007, prevede la Pct. 1. Contorul de energie termica indica cantitatea de caldura in unitati de masura legale. (wati)

Exista diferente intre repartitor si contor sau apometru, de aceea sunt standarde diferite.
Repartitoul de costuri nu e prevazut in anexele Directivei ca mijloc de masurare. si este reglementat prin standardul 834/2002. Repartitorul doar inregistreaza diferente de temperaturi, folosite la repartizarea consumului total de caldura inregistrat de contorul de bloc. Contorul inregisdtreaza si debitul de agent termic, factor care influenteaza direct costul total al energiei.

Nu exista unitati termice. Cifrele afisate de repartitor sunt grade celsius/ora, adica temperaturi. Toata lumea le denumeste cum vrea: unitati termice, unitati echivalente termic, unitati ponderate#-o.
Directiva 2004/22/CE Anexa 1, pt. 9.7. Unitatile de măsura utilizate și simbolurile lor trebuie să fie in conformitate cu dispozițiile legislației comunitare privind unitățile de măsură și simbolurile lor. (Directiva 80/181/CEE privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la unitatile de masura)
Indiferent de aparatul folosit sau de programul de calcul, ideea fundamentala este ca asociatia cumpara energie termica, proprietarii consuma energie termica, iar energia termica se masoara in wati (unitate demasura legala) sau Gcal (unitate de masura tolerata)

Unitatile de masura se adopta prin rezolutii internationale, preluate inclusiv de UE, nu se inventeaza de firme sau anumite autoritati
Nu uitati un lucru aceste sant de fapt repartioare de costuri estimative si nu va vor spune niciodata consumul real de caldura si mai ales modul cum impartesc ei caldura . Noi am renuntat la repartitoare si de exp. in luna octombrie cand am avut repartitoare am platit de trei ori mai mult fata de acuma ca s-a si scumpit energia .
Asa ca santem lamuriti cu repartitorele .
Imi pare rau sa va contrazic! In oct si noie cand afara era foarte cald NOI cei cu repartitoare nu am deschis pentru ca nu aveam motiv .Practic am deschis 3 nopti mai reci din noiembrie. A fost si doar o singura citire pe doua luni ca asa s a convenit ASTFEL incat pentru cele doua luni (oct+noie) am avut de plata citire+comun +50 %=TOTAL 45 Ron --ap de 3 cam. La cei cu repartitoare si care nu au deschis nu din economie ci pur si simplu pt ca nu era nevoie.Iarna asta cel putin pana in aceste zile a fost mult mai calduroasa in dec am avut nu uitati 14 C la amiaza Dar cei care au renuntat la repartitoare au avut sume de genul 400ron Si de data asta vorbesc cu cifrele in fata i sensul ca pana acum intrebam si eu ca tot omul cum este mai convenabil Acum acesta este rezultatul asa zisei experiente pe care vecinii mei au dorit sa o faca zicand cum ca daca se revine la pausal ar iesi mai in castig A venit deci factura si asa au fost impartite cheltuielile Precizez totusi faptul ca cei care au avut note de plata de 400Ron si mai mult au avut tot timpul deschise caloriferele --macar ca era cald afara-- Deci diferenta intre cele doua sisteme de impartire a cheltuielilor este clar in favoarea repartitoarelor fara nici o suparare.Pausal inseamna robinet deschis permanent asta inseamna o pierdere din start Toate cele care s au discutat aici pe forum in legatura cu firmele care citesc repartitoarele ca te incarca-asa este -insa cat incarca ei citit + pierderile +ce mai gasesc ei NU se ridica la costul care revine prin impartirea facturii in sistem pausal Va spun din experienta noastra si cu listele in fata nu stiu ce este la alte asociatii.
In primul rand tin sa precizez ca nu vorbesc prostii si dovada am copii ale listelor de cheltuieli din anii cu pricina care dovedesc cea ce am declarat .

Fiecare asociatie are dreptul sa se convinga sa isi aleaga modul de repartizare si calcul al caldurii cea ce am si facut .

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)