avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
ilinkagb a scris:

Dl grandanat ati spus ca repartizarea la pausal= aberatie Dar la noi in bloc a fost o 'realitate' in iarna precedenta Respectiv impartirea facturii la caldura NU pe suprafata radianta care reprezinta caloriferele existente CI pe cota parte indiviza .

Vedeti daca vorbim limbaje diferite; nu ne mai intelegem.
Pausal = tarif sau preț care se plătește uniform, stabilit în baza experiențelor sau a unei evaluări.
Cota parte indiviza != pausal. V-ati exprimat gresit si m-ati indus in eroare.
Ca repartizarea s-a facut in functie de cota parte indiviza( asta e cu totul altceva decat pausal), e corect. Prin constructie, apartamentele au fost astfel dotate incat, suprafata radianta a corpurilor de incalzit sa coincida cu suprafata utila. Deci s-a procedat foarte bine.

Personal mi se pare de departe cel mai potrivit mod de calcul. fara certuri fara batai de cap, fara cheltuieli suplimentare catre capuse.

Pentru apartamentele nelocuite nota de plata va fi redusa proportional cu reducerea consumului de caldura.
Iar pentru caloriferele supradimensionate se mareste suprafata radianta deci si nota de plata.

Nu s a redus nimic la apartamentele nelocuite! Dar s a pus o taxa suplimentara pe un calorifer pe balcon de 7 ron Atata consuma un calorifer pe balcon unde diferentele de temperatura sunt evident mai mari?
Deci -garsoniera transformata in ap de 2 camere (prin spargere de pereti si adaugare de paravane )si cu calorifer pe balcon si hol a platit 14 Ron in plus In timp ce un debransat -3 camere a platit 450-500 ron pe ceva care nu a consumat.Adica NU a platit a ramas cu restante la intretinere si a declarat ca nici nu va plati.
Si nu trebuia se se ia aceasta masura atat vreme cat toate apartamentele aveau repartitoare de caldura S a creat o maxima dezordine, au ramas restante de peste 100 milioane (vechi) pe care nu se stie cine le va plati ,e la fel ca si cum as cere si eu brusc asa ca doresc sa renunt la apometre si sa mi se recalculeze consumul ca inainte pe numar de persoane.
O data ce sunt montate aceste robinete si mai ales ca legea asa prevede nu a fost de loc placuta aceasta masura care a dus la certuri majore intre vecini in special dupa ce s au descoperit modificarile din apartamente.
In schimb la acel ordin care stabileste repartizarea costurilor acolo trebuie lucrat ca nu este bine nici asa cu tevile verticale care ajung sa consume cat un calorifer
Aceasta versiune a venit in urma nemultumirilor cu cei 10% pe timp de iarna si 30% pe prima si ultima luna de caldura dar oricum asa cum s a facut la noi iarna precedenta nu mai sfatuiesc pe nimeni
Prieteni vechi nu si mai vorbesc ,datoriile ( sumele impuse abuziv prin aceasta impartire) nu se stie cine la va plati iar cei care au instigat la aceasta masura, 'intra pe furis si ies pe furis 'din cladire mai ales dupa ce s au gasit cu calorifere suplimentare si celelalte transformari interioare despre care alt fel nu s ar fi stiut
Si de asemenea aceste robinete fiind cu cap termostat se deschid automat in cazul ca ar cobora temperatura in apartament sub un numar de grade Celsius ca asa sunt ele programate cel putin noi din acest tip avem
Nu este afectata cladirea cu nimic daca cineva pleaca pe termen lung si lasa inchise robinetele ca se deschid singure in caz de inghet.
@grandanat
Factura in cazul unui bloc cu debransari contine si costul agentului termic in surplus, peste necesar aparut in instalatia ramasa in functiune. Este vorba despre o parte din agentul termic contractat de Asociatie pentru functionarea caloriferelor care in fapt sunt inchise. Cei care se incalzesc nu au nici un beneficiu si nici o culpa pentru a plati acel surplus.

Codul civil este cea mai importanta lege dupa Constitutie, si orice obligatie trebuie sa se regaseasca in institutiile juridice din Codul civil -CARTEA a V-a Despre obligaţii, inclusiv costurile de incalzire. Inclusiv Legea asociatiilor de proprietari obliga la plata serviciilor, nu la plata prejudiciului creat de altul prin debransare.

E de vina statul roman, pt ca a gestionat prost sistemul de incalzire, silind proprietarii sa apeleze la debransare, Radetul /CET urile ca au permis debransarea haotica, fara a prezenta conditiile efectuarii, efectele tehnice, de confort termic si financiare ale debransarii.
In cazul repartitoarelor este de vina ANRSC-ul care emite reglementari false, fara acoperire stiintifica si acopera incalcarea reglementarilor tehnice in constructii de catre firme. Oare de ce in Franta modalitatea de repartizare este cuprinsa in codul constructiilor si habitatului?
Si in Romania Ministerul constructiilor/lucrarilor publice a emis reglementari in domeniu, care sunt ignorate:
Ordin M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 - privind montarea şi utilizarea repartitoarelor pentru consumurile de căldură ST 046-01 Elaborat: INCERC, pe baza EN 834:1994.
Lucrarea se adresează firmelor de prestări servicii energetice şi decontări consumuri individuale care se ocupă de montarea şi utilizarea repartitoarelor de cheltuieli de încălzire, precum şi asociaţiilor de proprietari.
Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – pentru reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire din clădirile de locuit SC 006-01. Elaborat: Institutul de Proiectare în Construcţii
Lucrarea se adresează proiectanţilor, executanţilor, asociaţiilor de locatari şi proprietari, experţilor tehnici şi furnizorilor echipamente necesare în realizarea soluţiilor de reabilitare/ modernizare a clădirilor de locuit.
In aceste ordine se vb despre erori, despre faptul ca montarea robinetelor termostatice impune echilibrarea hidraulica.
Nu e cazul sa dam vina pe toti. In principiu, cetateanul este un ignorant in aceste probleme de specialitate, iar autoritatile publice si firmele prestatoare au obligatia de a-i informa in prealabil (dreptul de a fi informaţi, în mod complet, corect şi precis-Ordonanţa nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor).

Dezechilibrul hidraulic este de departe prima cauza a erorilor. Daca tot s-au facut debransari, macar se putea modifica si contractul de furnizare de energie termica in conf cu noua situatie creata (reducere proportionala).

Nu nea Pandele si tanti Aglaia trebuie sa hotarasca modalitatea de repartizare, ci specialistii in instalatii de incalzire, intrucat sunt practic fenomene fizice, probleme de specialitate care dau costurile de incalzire.

Repartizarea in functie doar de suprafata radianta este o greseala.
Apartamentele situate la parter, ultimul etaj, la colţul blocului au un număr mai mare de elemente de calorifer, întrucât au şi funcţia de tampon între mediul exterior şi apartamentele dintre etaje, asigurând o temperatură normală şi între etaje. Reducerea costului de încălzire pt proprietarii din zone marginale presupune plata acelor reduceri de către proprietarii dintre etaje, care primesc partial necesarul de căldură. De aceea se foloseste repartizarea dupa cota indiviza de S.U.
In studiul „Contorizarea consumurilor de căldură ...”, Liviu Dumitrescu, care participa de zeci de ani la elaborarea si revizuirea standardului SR 1907. privind necesarul de căldură, obligatoriu la proiectarea oricărei instalații de încălzire din România, explica aceasta.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
darida, utilizator
@ilinkagb

Pentru apartamentele nelocuite nota de plata redusa proportional cu reducerea consumului de caldura este gresita. Un anumit procent de debransare nu va produce o reducere proportionala a consumului de caldura. . Apare fenomenul incalzirii indirecte prin pereti, iar daca nu s-a facut echilibrarea hidraulica, o parte din agentul termic initaial ramane in restul instalatiei, se inregistreaza pe contorul de bloc, generand costuri.

Este gresit de asemenea sa umfli aberant costurile celor debransati sub pretextul ca sunt plecati. Ei genereaza costuri, dar nu de genul invocat de dvs. Studiile cercetatorilor din Romania estimeaza ca un apartament dintre etaje debransat total primeste cam 75-80% din necesarul de caldura.

Ordinul 343 al ANRSC este o imbecilitate, a instaurat psihoza consumului aberant al instalatiilor comune. Exista o explicatie.
Inchiderea robinetilor termostatici provoaca dezechilibru hidraulic in instalatie. De ex se inchid 70% din calorifere, iar pe contorul de bloc apare o reducere de doar 30% fata de consumul initial, intrucat s-a dublat debitul de agent termic in 30 % din instalatie, ramasa in functiune.
Acel surplus circula proportional in caloriferele din locuinta si instalatia comuna.
Pana in 2010, surplusul, desi era in fapt in toata instalatia in functiune, aparea in calcule doar in caloriferele din apartamente incalzite.
Din 2010, surplusul a fost mutat in calcule preponderent in instalatia comuna.
Motivatia ANRSC a fost ca in alte tari se aplica anumite procente. Numai ca in acele tari instalatiile sunt reglate hidraulic, nu exista surplus de agent termic, iar procentele de 30-50% se refera la consum comun, ca norma minima, nu la instalatia comuna.

Robinetele termostatice nu se deschid singure. Limita de inghet de 6 grade Celsius a fost stabilita de ANRSC in scop de marketing comercial pentru firme. Intr-un bloc nu va scadea temperatura la 6 grade in urma inchiderii robinetelor, din cauza incalzirii indirecte a spatiului respectiv. Apare o debransare, deci costuri 0, argument de agatat clienti pentru firme. La casa particulara, fara vecini care incalzesc, se pot deschide robinetii singuri.
Nu e doar problema inghetului, ci si a igrasiei, care apare deja de la 16 grade in apartament.




Totusi sistemul acesta de repartizare costuri si implicit inchidere deschidere robinet de pe calorifer la plecare din locuinta si revenire in locuinta este folosit in Marea Britanie ,Franta Germania Austria de ani de zilesi se pare ca multi ani de zile nu 3-4, Cu ce difera instalatiile din aceste tari fata de instalatiile din Romania?
Cei care au implementat sistemul si in tara noastra au fost doar pusi pe castiguri personale si nu au studiat instalatiile noastre ?-daca permit/suporta un asemenea sistem sau nu?
Nu a facut nici un specialist nici un studiu inainte de a se da si o lege care te obliga sa ai robinete de inchidere/deschidere calorifere in blocuri.ca daca stau la vila nu am nevoie de repartitor costuri locuiesc singur si nu impart factura cu nimeni deci nu ma intereseaza
Deci intrebare :cu ce sunt mai diferite instalatiile din Romania fata de cele din Germania Austria Franta ? De ce acolo nu ca se permite inchiderea deschiderea robinetelor dar chiar se recomanda insistent ca la parasirea locuintei sa se lase robinetul la treapta cea mai de jos...

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)