Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.
Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?
Robinetii termostatati se defecteaza dupa un anumit numar de ani, in mod normal trebuiesc si ei verificati dupa 2-3 ani de functionare daca mai inchid corect, ca atunci cand erau noi, sau nu. Romanul este obisnuit sa tina un lucru toata viata, nu intelege ca trebuie inlocuit dupa cativa ani . Unii robineti pot ramane blocati pe pozitia inchis si altii pe deschis, se intampla asta deoarece mecanismul de reglare este format din piese fine care se incarca de rugina si calamina din agentul termic care circula prin calorifere.
@eliasav
Dispozitivele de reglare reprezinta notiunea de gen, iar robinetele termostatate reprezinta notiunea de specie , fiind invocat intrucat este cel mai folosit dispozitiv de reglare locala in domeniul contorizarii. Eu stiu un proprietar care a refuzat sa-si monteze robinete termostatate, fiind multumit de cele simple pe care le are, iar firma a trebuit sa accepte aceasta varianta.
In standardele EN 834:1994 si in SR-EN 834: 2002 nu existaƒ not›iunea de €repartitor comun, ce apare la art. 3, pct. 25, din anexa la Ordinul ANRSC nr. 343/2010, care contravine tocmai principiului de functioanare al repartitoarelor Repartitorul serves™te la determinarea consumului unui radiator, dintr-o incapere, nu a intregii instalat›ii comune, inregistrind diferentele de temperaturi dintre corpul de incalzire si aerul din incapere.
Repartitorul comun inregistreaza temperatura din incaperea din subsolul blocului unde este montat!
@elga50
Probabil robinetul de la acel calorifer era defect. Nu avea cum sa se deschida la 14 C.
"Un calorifer care era caldut asa cum era acela nu putea incalzi o incapere de la 6 C la 14." Este tocmai incalzirea indirecta, prin pereti, de care vorbesc specialistii in domeniu, si care ar trebui reflectata in facturare, printr-un factor de corectie, intrucat reprezinta o imbogatire fara justa cauza pentru proprietarul respectiv.
Asa cum am mai spus, intr-un bloc nu va scadea temperatura la 6 grade in urma inchiderii robinetelor, din cauza incalzirii indirecte. A fost stabilit la o temperatura teoretica de 6C pentru a crea efect de debransare.
Temperaturile interioare si mugegaiul in cazul apartamentelor debransate/cu robinete inchise difera de la caz la caz, nu sunt identice la toate apartamentele. Difera in functie si de situarea lui in bloc (intre etaje sau la ultimul eta, colt, parter), de gradul de incalzire al apartamentelor vecine, de activitatile care provoaca umiditate (oameni, gatit, etc).
@grandanat
Oamenii simpli, ignoranti sunt mai usor de inselat. Pentru ei o firma sau ANRSC reprezinta o anumita autoritate, credibilitate si iau de bune ce li se baga pe gat.
Oamenii simpli recunosc autoritatile si se conformeaza.
Cine nu recunoaste autoritatea si crede ca are dreptate, lupta pentru punctul sau de vedere si....uneori izbandeste si atunci reuseste sa schimbe ceva, alteori nu reuseste si va trebui sa se supuna autoritatii sau alege alta cale in care nu are de-a face cu autoritatea respectiva.
Nici noua nu ne plac unele legi, dar le respectam.
Problema este cand exista 2 autoritati de reglementare, Ministerul dezvoltariii regionale (fost al lucrarilor publice) si ANRSC. Dintre ele primul respecta calitatea in constructii si reglementarile europene, prin normele sale, confirmate de specialisti in unanimitate.
Cand reglementarile ANRSC sunt flagrant de proaste, existand termen de comparatie, e normal sa nu te supui lor.
Depinde si care legi se respecta in aceasta situatie. Daca s-ar ridica o exceptie de nelegalitate, motivata profesionist, normele ANRSC ar fi anulate, nu cele in constructii.
Aveti la dispozitie avocatul poporului. Puteti cere chiar dv. ridicarea exceptiei de nelegalitate. Faceti-o, va pricepeti....si poate vom beneficia si noi.
Dar aici pe avocatnet nu rezolvati problema.
Aici noi invatam ca trebuie sa respectam legile pana cand acestea se modifica. Apoi vom respecta modificarile.