avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Eu nu am zis ca rezolv problema pe legislativa pe forum.
Eu doar prezint argumente si explicatii pertinente la problemele ridicate de oameni. Cu atat mai mult cu cat li se impuie capul cu aberatii si explicatii lipsite de orice baza stiintifica.
Ce argumente aveti atunci cand limitati notiunea de lege in sens larg, doar la legislatia ANRSC?
De ce considerati ca legislatia privind instalatiile in constructii nu trebuie respectata, ci doar cea a ANRSC?
Cu ce este "mai legala" legislatia ANRSC decat cea in constructii?

Nu este corect si moral sa i se puna forimistului cu probleme de incalzire "ochelari de cal", mai ales ca in reglementarile in consructii aspectele privind repartitoare, robineti termostatici sunt explicate detaliat, informatia este mai ampla.
Gasesti explicatia erorilor, a conditiilor de montare, a efectelor incalcarii acelor conditii, accesibile si intelegerii ignorantilor in domeniu.
Pentru ca repartitoarele se pun de firme acreditate de ANRSC, pentru ca calculul se face pe baza unui soft acreditat tot de ANRSC si pentru ca asociatiile au relatia cu aceaste firme "de repartitoare".
Nu zic ca nu exista legi, dar nu ne putem ghida dupa ele pentru ca nu avem competenta. Noi, ca asociatii, avem o zona destul de restransa de miscare in privinta acestor repartitoare si ea este limitata la nivelul ANRSC. Altceva nu am putea face, mai departe de aceasta autoritate.
Prea multe detalii/aspecte tehnice ( ...darida) intr un loc unde se discuta aspecte legale.Toate aceste detalii tehnice trebuiau discutate ,si studiate de cei care au stabilit prin lege obligativitatea introducerii acestei masuri de repartizare costuri si implicit inchidere deschidere robineti in functie de necesitatile fiecaruia.Acuma insa dupa ce a fost impus si un termen limita de montare a repartitoarelor dupa care urma penalizare ,oamenii au platit pentru ele -nu au venit cadou din partea firmei- apoi s a cerut si montarea la subsol a altora care de fapt am inteles ca sunt pentru echilibrarea hidraulica .S au mai dat si acolo o suma de aprox 9000 Ron banii asociatiei evident,si mai ales dupa ce am sesizat ca aceleasi 21-22 grade Celsius le pot avea in apartament cu 100 ron--(daca inchid la plecare robinetii si deschid la sosire ) sau cu 450-500 ron daca las deschis tot timpul. Asa ca prefer sa dau la caldura 100 ron si inca alti 100 la Enel cu care imi suplimentez gradele in casa (calorifer electric,aeroterma) Igrasia a fost si va ramane in cladire pe latura de N-NE unde soarele nu incalzeste aproape de loc fiind la rasarit si mai este si o cladire in fata practic latura aceea nu este de loc incalzita de soare ,acolo este igrasie pe tot tronsonul de sus pana jos. Si la noi exista un asemenea loc vulnerabil ,au facut si ei experienta asta de a tine deschise robinetele tot timpul in iarna 2011-2012 rezultatul a fost :factura foarte mare la caldura,dar igrasia refacuta- Am zis refacuta pt ca in fiecare primavara fiecare isi repara zidaria pe acel anume loc vulnerabil unde va fi permanet igrasie -(daca nu se modifica ceva in constructie) Igrasia s a refacut ! de la ultimul etaj pana la parter Stim ce trebuie facut pentru ca sa nu mai revina, dar este vorba de o izolatie suplimentara ,dezumidificatoare si eventual incalzire electrica pe portiunea aceea. nu intru si eu in amanunte tehnice ca si acestea sunt in functie de cladire ,orientare puncte cardinale,daca mai este cladire in apropiere si care sa impiedice lumina -caldura soarelui etc Aceste aspecte tehnice trebuiau discutate inainte de a ni se impune montarea robinetilor termostati si apoi sa oblige prin lege folosirea lor iar daca au adoptat aceasta lege se presupune ca erau constienti de toate 'riscurile'care sunt enumerate in anumite postari...un lucru este cert igrasia nu dispare o data cu renuntarea la repartitoare.
Din tot mesajul dv. ma intereseaza ce e cu acel 9000 lei care spuneti ca i-a dat asociatia. Nu sunt lamurita exact ce a costat 90 milioane lei
Sunt niste robineti automati de echilibrare a presiunii montati unul pe coloana tur altul pe retur administratorul nostru fiind foarte priceput in materie de instalatii le a montat in toamna 2011 Am inteles ca asta este echilibrarea hidraulica mult invocata aici in discutii.Nu e mare filozofie sunt doar acei robineti montati corect Pretul lor este insa mai ridicat respectiv in jurul a 950 Ron perechea (tur-retur) si la 9 coloane cate sunt la noi in cladire s a ajuns la aprox 9000ron.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)