avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Multumesc, o sa incerc si la o firma care monteaza repartitoare si la RADET.
@elga
Chiar nu exagerez. Am citit odata pe site-ul oficial al ANRSC CV-ul unui mare director de acolo si aparea Facultatea de medicina si farmacie veterinara.
Orice om simplu poate pricepe faptul ca robinetele termostatice deergleaza instalatia si reprezinta o cauza a erorilor.
Bine ca oamenii "inteleg" cum consuma "unitati" despre care nu pricep nimic, nici firmele, nici dvs nu le puteti spune ce cai verzi pe pereti inseamna. Ceva aparut in cultura populara, cu autor anonim, precum balada Miorita.:rofl:

@thran
Atat firmele cat si Radet "calculeaza" pe baza unor reglementari tehnice, elaborate de INCERC.
Practic, identifica modelul de radiator, ia din tabel cati m.p. de SET are un element de calorifer sau un radiator si inmulteste cu nr de radiatoare. Mare branza nu e, aritmetica de clase primare. Sa nu credeti ca fac nu stiu ce calcule sofisticate.
STAS 11984-83 Instalaţii de încălzire centrală. Suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire
Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002 – Ghid privind determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire GP 067-02.
Ghidul prevede principalele modele şi tipuri de corpuri de încălzire utilizate în clădiri de locuit, social-administrative şi similare acestora în România şi stabileşte mărimea suprafeţei echivalente termic a acestora.
Mai exista si unele STAS uri pentru tevile de incalzire, in care apar cati m.p. de SET are un m. liniar de teava.
Buna ziua,

Foarte interesanta aceasta discutie. Am observat in cateva posturi de la inceputul subiectului de obligativitatea indeplinirii procentului de 80% pentru montarea sistemului. In ordinul 233/2004 la cap. II, Sectiunea I, art. 6 suna asa: "Sistemele de repartizare a costurilor de incalzire pot fi utilizate numai in cazul in care" urmate de punctele a,b,c,...la punctul i este prevazut procentul de 100% care a fost modificat la 80% in 2006. Norma din 2010 spune ca daca nu se mai indeplineste acest procent ( nu spune cat) se va calcula conform ... In mod normal, trebuia corectat acest procent sau abrogat. Ordinul din 2010 in loc sa simplifice si sa corecteze eventualele erori a facut si mai mult rau. Reglementarile trebuiau sa fie mult mai clare! Domeniul de aplicare, conditii necesare etc.! Au facut o ciorba din 3 ordine, si prostimea se bate, se injura, timp, nervi, nenumarate discutii. Domnii de la ANRSC care au conceput prostia din 2010 ar trebui concediati. Nu asa se emit reglemetarile tehnice.



Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
Sogard2002, utilizator
"Nu asa se emit reglemetarile tehnice."
Corect!
De aceea exista H.G.R. nr. 203/2003 privind tipurile de reglementări tehnice si Ordinul M.L.P.T.L. nr. 542/2003 pentru aprobarea Metodologiei privind iniţierea, elaborarea, avizarea, aprobarea şi valorificarea reglementărilor tehnice, de care ANRSC fuge ca dracu de tamaie.
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
darida, utilizator
Foarte interesanta discutie. Ati reusit sa aflati care este procentul aplicabil din norma 2010 ? Se aplica procentul din norma din 2006 ?
Ma intereseaza in mod expres aceasta situatie, intrucat in blocul in care locuiesc 17 apartamente din 55 au semnat pentru renuntarea la repartitoare.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)