avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Domnule Silviu, domnilor care urmariti acest fenomen numit "repartitoare", retineti:
proprietarii trebuie sa se pronunte atat pentru renuntarea la repartitoare dar mai ales SA SEMNEZE PENTRU REZILIEREA CONTRACTULUI INCHEIAT ! Daca jumatate +1 semneaza ptr REZILIERE atunci Asociatia este datoare sa anunte rezilierea contractului catre firma de repartitoare.
Chiar si daca 17 din 55 renunta la repartitoare atunci calcului cf 343 / 2010 pentru cei care renunta se face prin inmultirea cu 1,1 a celui mai mare cost de caldura. Si sumele de plata ajung sa fie sensibil egale, daca firma de repartitoare este corecta. La noi in bloc, cel care este "prietenul ursului" plateste 130 lei ptr 51 mp iar "dusmanul" 650 lei ptr 67 mp.
Noi am ajuns in Instanta, insa suntem abia la inceput.
Nu e nevoie de nici un 50+1% pentru renuntare, nu e o simpla problema de cvorum, ci de o problema tehnica, de functionare a sistemului. La un nr total de 55 de apartamente, este suficient un nr de 12 apartamente fara repartitoare, astfel incat sistemul sa nu poata functiona.

La o diferenta de 30% mp de apartament, o diferenta de costuri de 400% este aberanta. Nici nu poate exista o asemenea diferenta de confort termic care sa justifice asemenea costuri diferite ale incalzirii.

Situatii cand ANRSC se contrazice singur, nu doar contrazice reglementarile in constructii, sunt destule. Vedeti de exemlplu definitia repartitorului din Ordinul 233/2004, anexa 3, art. 3 si cea din Ordinul 343/2010, desi standardul european EN 834/1994 privind repartitoarele nu s-a modificat. . Definitia din Ordinul 233/2004 corespunde EN 834/1994.
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2013
darida, utilizator
Chiar si daca 17 din 55 renunta la repartitoare atunci calcului cf 343 / 2010...

Va rog sa precizati baza legala.
Va multumesc.

Norma Tehnica aprobata de catre Ordinul 343/2010 Art.17 alin (2). Coeficientul de corectie k(NC) are valoarea 1,1 pentru apartamentele care se considera fara repartitoare de costuri.

Iar asa cum spunea Darida, procentul de 80% reprezinta o limita tehnica sub are erorile su mai pot fi aproximate, nici controlate. In 2004 procentul era 100%. Apoi acest 80% a fost aruncat pe piata in 2006 de catre ANRSC ca sa mai dea o gura de aer firmelor de repartitoare. In 2010, au lasat la o parte orice rusine: sub orice forma sa se pastreze repartitoarele, macar cate unul pe fiecare tronson.

Orice om cu scaun la cap ar trebui sa priceapa ca nu ai cum sa calculezi caldura daca citesti o indicatie adimensionala pe un aparat care nu poate fi verificat, etalonat, respins metrologic. Cu ce erori functioneaza ? Doamne!

In tarile civilizate, tot condominiul foloseste aceeasi unitate de masura: ori toti cu repartitoare ori Cota Parte Indiviza (adica suprafata utila incalzita).

Cu stima,
Bun, sa zicem ca aveti dreptate! Si aveti, nu numai ca zicem :)

Dar spuneti-mi, cum impartiti caldura pe cota-parte indiviza, daca proprietarii si-au modificat SET-ul initial al corpurilor de incalzit din apartament?
Credeti ca, o data scapati de repartitoare, proprietarii vor accepta sa li se schimbe cota-parte indiviza in functie de SET-ul actualizat al apartamentului? Dar prima intrebare ar fi, cine sa faca aceasta modificare de cota-parte indiviza specifica calculului caldurii?
Credeti ca detinatorii de CT care intre timp s-au inmultit, vor dori sa mai plateasca ceva la caldura "la comun"? Si chiar daca ar accepta, e dovedit faptul de la calculul in functie de consumul pe repartitoare, ca aceasta se ridica la un procent de cca 30% pe partea comuna (cu tevi verticale cu tot) din factura. Credeti ca vor dori sa plateasca mai mult de maxim 10%?

Acestea sunt intrebari normale care vizeaza o situatie actuala care a depasit de mult si cu mult situatia ancestrala cand toata lumea avea aceleasi calorifere, iar CT-urile erau pasari rare prin blocuri.

Nu ne mai putem intoarce la calculul caldurii la pausal fara sa savarsim aceeasi eroare de repartizare incorecta, favorizandu-i pe unii si persecutandu-i pe altii, favorizand proprietarii cu calorifere noi sau detinatori de CT in dauna celor care, din pricina de saracie nu si-au schimbat caloriferele.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)