Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.
Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?
Nedevarat!
In celalalt bloc, s-a renuntat la repartitoare si toate caloriferele in tot blocul au mers la maxim. Nimeni nu a oprit niciun calorifer. Au putut aerisii linistiti camerele.
Calculul dvs nu este corect oricum, pentru ca lasand caloriferele mai incet (gen nivel 3) caldura ajunge la repartitor oricum dar, fiind presiunea mai mica, caldura nu ajunge mai jos de acesta, deci tot eu pierd (repartitor inregistreaza caldura insa doar jumatate din calorifer este incalzit - calorifer fonta de acum 40 ani, curatat acum 6 ani. Cand e presiune maxima se incalzeste complet).
Sistemul de repartitoare este un sistem imperfect, in sensul ca nu se masoara nimic, doar se compara. Sistemul este gandit pentru apartamente izolate termic intre ele si pentru proprietari cu aceeasi putere financiara si educationala. Sistemul ar trebui sa functioneze automat, prin setarea acelor robinete termostatate pe o anumita valoare, dupa preferinte, mai cald sau mai rece.
Nu poti sa inchizi total caloriferele din casa. Ai acest drept numai daca locuiesti singur intr-o casa a ta, cum sunt cele de la tara, cum este o vila. Nu deranjezi cu frigul tau pe vecinul de perete. Vrei sa iti mentii casa pe timp de iarna neincalzita ? Foarte bine, esti singur in casa ta, in vila ta, cu mobila ta, cu familia ta.
Alta este situatia la blocurile noastre. Acestea au fost proiectate ca un stup de albine, izolate in exterior si deloc intre pereti. Din acest motiv, baile incadrate (fara perete exterior) din blocul nostru nu sunt prevazute prin proiect cu calorifere. Prima baie (parter) si cea de la ultimul etaj , da, sunt proiectate cu calorifer. Ele se incalzesc prin pereti.
Da, blocurile noastre nu suporta acest sistem cu repartitoare, sunt altfel concepute. Erorile care apar nu pot fi eliminate, dupa cum am vazut cu totii.
Apartamente similare platesc diferit, unul primeste caldura cf proiectului blocului si o plateste cu pret mic (repartizare caldura si pret cf proiect) iar altul platest frig (implementare repartitor). Evident, intre caldura si frig sunt 5-6 grade, dar care conteaza teribil de mult.
Din aceste considerente, in vederea limitarii erorilor, s-a impus prin lege efectuarea acelei echilibrari hidraulice a acestui sistem. Logic si de bun simt: centrala lui Radet impinge agentul termic pentru 100% calorifere deschise, avand parametri temperatura, presiune, volum calculati corespunzator. Pai daca locatarii racordati la acea centrala isi inchid robinetii, atunci sistemul primeste automat un soc. Este ca si cand te tii de nas atunci cand starnuti! Atunci cand 50% din calorifere sunt inchise, intreg sistemul sufera convulsii, sa le spunem asa, ceilalti 50% care tin deschise caloriferele primesc alti parametri p, v, t , la fel si centrala lui Radet. De aici apare "plusul" dvs domnule silviulake, repartitorul este pacalit, intregul sistem este dezechilibrat.
Au fost instalate in Romania sisteme de echilibrare ?
Un lucru este cert: aceste repartitoare compara temperatura caloriferului cu temperatura din imediata apropiere a acestui calorifer iar diferenta o converteste in cifrele pe care le cititi dvs, fara nici o unitate de masura. S-a plans cineva de implementarea sistemului de apometre ? NU, acele aparate sunt verificate metrologic si MASOARA. Masoara metri cubi de apa. Au erori ? Da, scrie pe ele clasa de eroare. Sunt aparate de masura, pot si verificate.
Repartitoarele nu.
Ele trebuie sa dispara din blocurile noastre, era liniste inainte de anii 2003-2004, nu-i asa doamna Elga50 ? Erau plangeri la administratie ptr un geam spart si nr de maturi pe care le folosea femeia de servici, cat detergent, de ce asa de multe fotocopii. Nu ? Acum nimeni nu mai baga de seama astfel de nimicuri.
Normal, te uiti te minunezi, faci cruce: unul 250 lei si altul 650 lei caldura ? Pai cel cu 250 lei face economie cu repartitorul. Da, insa toata scara plateste aceesi suma cat scara vecina CARE NU ARE SISTEM DE REPARTITOARE! Si sa nu te framanti ? Caldura de la mine, pleca la vecinul meu. In schimb, eu primesc partea lui de bani, 200 lei ! El 250, eu 650. Total: exact ca la scara vecina.
Va mai scriu:)
Sa te adresezi la ANRSC pt rezolvarea problemei este ca si cum te-ai adresa mamei sarlatanilor. ANRSC patroneaza escrocheria cu repartitoare, prin reglementari mincinoase care sfideaza stiinta mondiala si normele de tehnica legislativa.
Nu degeaba a promovat acel proiect de normativ in care conditia echilibrarii hidraulice disparea complet, pentru ca prostimea sa nu stie cauza reala a facturilor umflate
Dezchilibrul hidraulic inseamna prea mult agent termic fata de necesarul celor care consuma, impartit unui nr mai mic de proprietari decat s-a proiectat. Inseamna desasemnea ineficienta energetica. o parte din agent circula amboulea prin instalatie, fara sa ofere confort termic, generind doar costuri.
Instalatia blocului nu a fost proiectata pt debransari (clasice sau pri robinete).
Problema transferul de caldura dintre apartamente se poate rezolva prin aplicarea unui factor de corectie, dar nu da bine la clientii ademeniti cu reduceri fantastice.
Dincolo de simpla problema a impartirii costurilor, se ignora problema puterii termice a caloriferelor. aceasta nu creste ca Fat Frumos din poveste. Nici repartitorul, nici contorul nu poate "bate" puterea termica, daca exista discrepante, problema e la ce inregistreaza aparatele.
@elga: Nu ne mai putem intoarce la calculul caldurii la pausal fara sa savarsim aceeasi eroare de repartizare incorecta, favorizandu-i pe unii si persecutandu-i pe altii, favorizand proprietarii cu calorifere noi sau detinatori de CT in dauna celor care, din pricina de saracie nu si-au schimbat caloriferele.
Credeti ca cei cu CT ar fi favorizati daca s-ar renunta cumva la repartitoare? Credeti ca suma de 120 lei pe luna caldura ptr 3 tevi si parte comuna este cumva mica?
Cumva trebuie sa platesc ptr cineva ptr simplul fapt ca nu isi poate permite CT sau montare de calorifere noi?
Mai vorbim de o echilibrare hidraulica in cazul unei scari de 10 apartamente, din care 6 au CT? Nu cred ca mai este cazul. Dar, noi cu CT tot platim.Si platim mult ptr ceva ce nu avem. Exact cum platesc si cei care au fost pacaliti de mirajul repartitoarelor.
Fara suparare dl e Babic dar ,cu actele in fata scara noastra nu a mai platit aceeasi caldura cu cea vecina si identica anul trecut (cand au dorit sa faca aceasta experienta nefericita) ci cu cate 4000-5000 ron in plus pe luna nu pe iarna! Ceea ce nu este de ici de colo In schimb va dau dreptate atunci cand afirmati ca banii mei se duc pe consumul vecinului care are calorifere pe balcon si caruia nu i s a pus in plus decat 7 ron Asa a considerat contabilul ca poate fi consumul unui calorifer pe un balcon ,balcon inchis ,evident dar diferenta de temperatura este mult mai mare si acel calorifer consuma mult mai mult decat 7 ron Omul si a montat perfect legal acel calorifer suplimentar -are montat pe el repartitor-si daca s a r tine cont de indicatiile repartitorului ar fi foarte mult E mai 'simplu' sa si imparta nota de plata cu cei plecati din tara si care au lasat robinetele inchise sau debransati In februarie cand a fost frig am avut in plus pe factura aproape 5000 ron fata de scarile vecine si identice Acuma vorbesc strict de experienta noastra ,poate ca in alte cladiri sa nu fie asa de mare diferenta la factura.Iar in privinta echilibrarii hidraulice noi o avem am mai dat si acolo bani seriosi si din cate stiu eu era obligatoriu a se face echilibrarea hidraulica o data cu montarea repartitoarelor Deci fara suparare nu doresc sa supar pe nimeni ci doar sa impartasesc din experienta noastra care experienta s a finalizat cu remontarea repartitoarelor - la cei care le scosesera si sigilarea lor Si cu niste sume restante la intretinere pe care cei care au fost plecati din tara sau cei debransati nu au fost dispusi sa le plateasca
In contract furnizorul se angajeaza sa ofere agent termic care sa asigure o temperatura interioara de 18-22 Celsius Aceasta temperatura am avut o si anul trecut cu robinetele deschise la maximum si o avem si acuma doar factura a fost considerabil mai mare anul trecut
Si o intrebare--de ce mi as monta repartitoare la vila /casa de la tara? daca sunt unic proprietar si platitor? Sa mi repartizeze costurile mie insami?