avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Din punctul meu de vedere situatia este extrem de simpla: in cazul in care nu se indeplinesc conditiile tehnice de exploatare a sistemului de repartitoare, cf. Anexa 3 din Ord. 233/2004, este interzisa montarea si exploatarea acestora. In cazul in care membrii asociatiei sunt oameni de buna credinta, la Adunarea Generala a Proprietarilor, trebuie sa se ia o decizie: indeplinirea tuturor conditiilor impuse de normele tehnice, si, implicit exloatarea sistemului legal, sau renuntarea la acesta. A treia posibilitate este exploatarea acestui sistem cu incalcarea normelor legale, cu toate riscurile si urmarile acestui fapt. De exemplu, la noi in asociatie, sunt proprietari care contesta si refuza plata sumelor repartizate cu sistemul de repartitoare. Asociatia va trebui sa actioneze in instanta, unde trebuie sa dovedeasca ca repartizarea s-a facut cf legii.


Am studiat si eu situatia a doua blocuri identice si va pot da urmatoarele cifre:

Bl1, cu reapartitoare, ap 3 camere suma de plata: 190,66 ron, in conditiile utilizarii a set apartament 34% din luna ( adica calorifere incalzite aprox. 10 zile din 30)

Bl2, pausal, ap 3 camere suma de plata: 209,40 ron, utilizare set 100%.

Este adevarat ca in Bl1, sunt apartamente locuite care platesc doar tevile de trecere, si fac o economie de cam 400%, in timp ce altele platesc pentru 10 zile de caldura cat platesc altii pentru 30.

Concluziile le trageti singuri.

PS. Sa te feresca "Sfantul" sa ai copii mici in blocurile cu repartitoare!
Ca sa trageti o concluzie corecta, faceti acest studiu de-a lungul unui ciclu anual de la resetare la resetare a repartitoarelor, avand in vedere si pornind de la totalul sumelor facturate la nivel condominiu.
Numai studiind situatia pe o luna, concluzia poate fi distorsionata.

Mai aveti in vedere inca un fapt si anume ca diferenta intre costurile unor apartamente identice din blocuri diferite dintre care unul contorizat si celalalt necontorizat este data numai de consumul pe calorifere, consumul pe spatii comune si tevi verticale fiind tot 100% din timp.

Un alt element care face ca repartizarea facturii sa fie prost facuta este si o inventariere gresita a corpurilor de incalzit. Si ma refer atat la spatiile comune, tevi verticale, cat mai ales la aceea a caloriferelor. Aceasta este o cauza care poate fi corectata. Este o cauza de care nu s-a vorbit pana acum, dar pe care eu am constatat-o si pe cat posibil am corectat-o impreuna cu firma de calcul.
Sogard2002 a scris:

Am studiat si eu situatia a doua blocuri identice si va pot da urmatoarele cifre:

Bl1, cu reapartitoare, ap 3 camere suma de plata: 190,66 ron, in conditiile utilizarii a set apartament 34% din luna ( adica calorifere incalzite aprox. 10 zile din 30)

Bl2, pausal, ap 3 camere suma de plata: 209,40 ron, utilizare set 100%.

Este adevarat ca in Bl1, sunt apartamente locuite care platesc doar tevile de trecere, si fac o economie de cam 400%, in timp ce altele platesc pentru 10 zile de caldura cat platesc altii pentru 30.

Concluziile le trageti singuri.

PS. Sa te feresca "Sfantul" sa ai copii mici in blocurile cu repartitoare!



Eu am copii mici :) insa ma bucur ca am blocul izolat din vara 2012 ! In aceeasi situatie sunt si eu d-le Sogard2002.
Pentru toti cei care sustin ca exista diferente intre apartamente ca unul se incalzeste intr un fel sau altul ca mai are calorifer pe tavan sau io stiu unde... diferentele sunt foarte mici in blocuri cu 50-60 apartamente. Si se poate face o situatie in momentul renuntarii la repartitoare, si se poate plati diferit.

Ganditi-va la alta situatie: cei care opresc caldura sau o pornesc foarte putin, adaugand si costurile comune, ajung sa plateasca 50% din factura de caldura NON STOP (adica 110-120 lei fata de 230 non stop). Cu siguranta caldura nu a mers 50% din timp!!!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
silviulake, utilizator
Stimata dna Elga50,

Am studiat problema repartitoarelor in amanunt! Credeti-ma! Porblema nu o reprezinta cuantumul facturilor, ci repartizarea acestora pe apartamente. De ex, iarna 2011-2012 s-au inregistrat urmatoarele date:

Factura B1(contorizat) < factura B2(pausal) cu 30%

cost maxim incalzire inreg. ap. 3 camere B1 pe sezon = 1857 ron

cost maxim incalzire inreg. ap. 3 camere B2 pe sezon = 1352 ron

Cu precizarea ca in B1 nu a fost deschisa caldura 24/24. Studiul s-a facut pe apartmanete identice, blocuri identice d.p.d.v. constructiv, situata la distanta agala de punctul termic. De asemenea, trebuie sa luam in calcul ca B2 nu are robineti termostatati, nu poti controla temperatura in camere, rezulta un consum maxim de energie termica.

In B1 cel mai mic cost la caldura pe iarna 2011-2012 = 356 ron, din care 83 ron serviciul de citire. Rezulta consum caldura mediu de 45,50 ron/luna. Studiul s-a efectuat pe apartamente de 3 camere, locuite de cel putin 2 persoane! S-au inregistrat diferente lunare de pana la 10x intre apartamente identice, amplasate pe acelasi tronson, in aceeasi parte a consominiului.

Consumul pt spatiile comune este undeva la 8-10 ron pe luna.

Fara sa am in fata aceste date pe care ni le aratati aici, eu cred ca ceva este in neregula in calculul caldurii de la dv. sau....dv. nu aveti toate datele.
Nu vreau sa va contrazic.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)