avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Faptul erau montate repartitoare pe caloriferele din balcoane nu inseamna neaparat ca au avut aprobare pentru ele.
Oricum, fie ca vorbim de sistemul de repartizare pe cote indivize sau cel cu repartitoare, se poate observa ca o aplicare gresita, nelegala, poate genera reactii adverse, de respingere, in necunostinta de cauza, de multe ori.

Denumirea de repartitoare este improprie, neconforma cu principiul lor de functionare. Mai corect ar fi inregistratoare de temperatura. Programul de calcul a firmelor repartizeaza costurile, nu aparatele.
Prin inchiderea partiala a robinetelor (intr-o instalatie echilibrata), se reduce debitul de agent termic din calorifere, fata de cel proiectat, scazind si temperatura. Temperaturile mai scazute inregistrate de repartitor presupun un consum de caldura mai mic dacat cel normal. De aceea indicatiile repartitoarelor sunt factori, criterii de repartizare a costurilor, nu unitati de masura a energiei termice.
Buna seara. Am avea si noi nevoie de putin ajutor, daca se poate. Suntem locatarii unei scari de bloc cu 10 apartamente si 2 firme. Toti avem repartitoare. Problema a aparut in momentul in care s-a furat contorul de la bransament. Stiind ca RADET ul nu poate factura in mod real consumul de caldura de pe scara nostra, 7 din 10 apartamente am decis sa mergem pe calculul la pausal. Am decis acest lucru pentru ca am constatat ca facturile care au venit de la ei erau similare cu cele din anul precedent, chiar daca la noi pe scara consumul a fost mai mic. Rezultatul, pretul pe unitate a crescut. Am ajuns sa platim la 57 unitati consumate 160 ron. Problema nostra este cu cele trei apartamente care tin robinetii inchisi( imaginati-va ca la un apartament de 4 camere au consumat 22 de unitati). Ce se intampla in cazul in care noi 70% decidem ca nu mai dam citirile, si vom fi facturati la pausal , iar ei vor da citirile? Multumesc anticipat.
Am stat ceva pe ganduri daca sa va raspund sau nu.

Dupa parerea mea acest tip de repartitoare sunt o tzeapa. Ele nu inregistreaza consumul de energie ci diferente de temperatura care mai apoi sunt convertite in UC si pe baza carora se repartizeaza cheltuielile.

Cind iti cumperi ceva, sau te bagi in ceva, este bine sa te documentezi un pic inainte.

Aveti mai jos citeva link-uri interesante:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

Daca nu stiti repartitoarele de caldura au de regula 2 senzori de temperatura unul pe spate si unul pe fata. Cel de pe spate inregistreaza temperatura la nivelul suprafetei radiatorului, cel de al doilea de pe fata inregistreaza temperatura aerului din incapere.

Daca mergeti pe link-ul de mai jos aveti ceva detalii despre un asemnea dispozitiv:
[ link extern ]

Conditiile de inregistrare ar fi cam acestea (in mare): temperatura senzorului de pe radiator sa fie >= 23 grade celsius si diferenta de temperatura dintre cei doi senzori sa fie >= 4 grade celsius.

Metode de pacalit sunt multe si deja internetul este plin, de la metoda demontarii, la metoda fitilului de lampa sau la cutia de egalizare a temperaturii (se pune o cutie cubica pe repartitor astfel incit temperatutra senzorului de pe exterior sa nu depaseasca o diferenta de 2-4 grade celsius), etc, etc...

Cea mai corecta metoda este cea data de gigacalorimetru, care masoare temperatura de tur si retur a radiatorului si volumul de lichid vehiculat prin radiator pe unitatea de timp, numai ca acesta este mai scump, desi cred ca ar merita banii cu prisosinta.

In legatura cu citirile daca nu le dati sau nu permiteti accesul la citire sinteti considerat la pausal dar cred ca aici sunt persoane care cunosc mai bine acest aspect.

Sau o metoda radicala este sa le dati jos pur si simplu, sau sa le defectati, oricum banii pe ele iati dat deja :).

Cu stima.


[EDIT = folosire de expresii nepermise pe forum]
Inca o situatie clara de abuz din partea firmelor prestatoare. Ar trebui sa ii reclamati peste tot, ANRSC, Protectia consumatorului, etc.

Una din condiţiile cumulative necesare pentru montarea repartitoarelor este montarea unui contor de energie termică la branşament. Aceasta conditie este prevazuta in Standardul SR-EN 834:2002, privind repartitoarele, legislatia in constructii, legislatia ANRSC.
Nu poti repartiza costurile folosind repsartitoare fara un contor la bransament. Numai in Romania poti auzi asemenea aberatii. Este stupefiant cata lipsa de scrupule au firmele prestatoare.
Daca nu mai predati citirile nu va pot face nimic cei de la firma.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
elga50, moderator
katy76 vi s a furat contorul de la bransament ? Dar factura radet a venit pe scara respectiva? Firma care citeste repartitoarele , repartizeaza acea anume factura intre locatarii scarii respective Pe Radet nu il intereseaza cum aleg locatarii sa isi imparta factura intre ei -daca duceti sau nu citirile-pe Radet il intereseaza sa si primeasca banii pe ce a furnizat pe scara respectiva Repartitoarele repartizeaza factura care vine de la Radet nu repartizeazacaldura cum inteleg multi cetateni din pacate

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)