avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Citind ca exista "studii" despre ordinul X sau norma Y, te apuca durerea de cap. Avand in vedere progrelui omenirii, eu am avuit si am incredere in oamenii de stiinta, savanti, cercetatori... ca fac studii adevarate si sunt convins ca omenirea are posibilitatea sa traiasca din ce in ce mai bine in viitor.
Dar sa se faca studii asupra unor ordine, norme, regulamente de felul celor amintite mai sus, e o pirdere de timp si o irosire a eventualului potential de inteligenta pe care-l are cineva.
Intr-o tara normala si civilizata, nu ar trebui sa existe studiile ulterior emiterii normativelor, ci anterior, asa cum cere legislatia in constructii si Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa. Tocmai asta e problema, ca s-au indepartat cercetatorii in procedura de elaborare a normativelor ANRSC, pentru a se putea emite variante falsificate ale standardelor si normativelor in constructii, in scopul inselarii prin lege a proprietarilor.
De aceea trebuie stabilite efectele negative provocate de normative proaste ale ANRSC.

Nu este nici o pierdere de timp cu aceste studii. Romania are obligatia de a respecta cerintele de calitate in constructii prevazute in Regulamentul european 305/2011, anterior directiva 89/106/CEE: igiena si sanatatea ocupantilor, economia eficienta de caldura. Directiva 27/2012 se refera la eficienta energetica, ceea ce presupune alimentarea rationala si eficienta cu caldura, consum minim cu maxim de confort, fara a afecta sanatatea si igiena oamenilor. Nu se promoveaza economia "ciobaneasca" de cadura, prin debransare, cum se face in Romania.
Specialistii mai spun ca, in situatia actuala, cu cat va creste procentul contorizarii, cu atat se va deregla tot mai mult sistemul de distributie districtual. Vor fi afectae si functionarea contoarelor de bransament, chiar si schimbatoarele de caldura din punctele termice, din cauza presiunii tot mai mari a agentului termic cauzate de debransare.

Controlul consumului si a confortului este doar o iluzie, in lipsa echilibrarii hidraulice. Robinetii termostatati sunt eficienti doar in anumite marje de presiune. Inclusiv producatorii de asemenea robineti confirma acesta.
Echilibrarea hidraulică şi termostatarea, elemente vitale în contorizarea căldurii, Popescu I., Manager tehnic IMI International Romania SRL, Tehnica instalaţiilor nr. 2/2002 [ link extern ]
„Metode de amplasare, dimensionare şi echilibrare a instalaţiilor termice cu debit variabil în cazul folosirii regulatoarelor de presiune diferenţială” – I. P. Popescu, Rev Instalatorul, nr. 1/2005
În cazul montării robinetelor termostatate se transformă fundamental sistemul de încălzire: dintr-o instalaţie cu debit constant se transformă într-o instalaţie cu debit variabil, fiind necesară efectuarea echilibrării hidraulice.
“proiectele care au fost realizate in tari occidentale dezvoltate, unde termeni ca randament ridicat, performanta, economie, nu sunt metafore, iar instalatiile de automatizare si de echilibrare nu sunt considerate optionale. ”Echilibrarea instalatiilor cu ventilo-convectoareRev.Tehnica instalatiilor 12/2003
IMI International este lider mondial in domeniul echilibrării hidraulice, producând Heimeier, cel mai vandut robinet termostatic din lume
~ Conținut șters la cerere ~
Valoarea facturii la caldura nu depinde doar de repartitor. Repartitorul poate fi agrementat tehnic, certificat, etc, dar e o frectie la picior de lemn, daca nu se respecta anumite conditii. Sunt o gramada de aspecte care pot influenta valoarea consumului ce nu tin de repartitor.

Standardul românesc SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri electronice pentru caldura, identic cu cel european, EN 834:1994 prevede:
Pct 3, al. 4: “valoarea consumului reprezintă un rezultat al măsurării INFLUENŢAT DE caracteristicile repartitorului de costuri ale căldurii, ale radiatorului, de alte cerinţe suplimentare, de factorii de incertitudine ai factorilor de evaluare şi de modalităţile concrete de montaj. Ca urmare, abaterile de măsurare (ERORILE DE MĂSURARE) ale consumului de căldură înregistrat nu depind numai de repartitoarele de costuri ale căldurii.
Repartitoarele de costuri ale căldurii nu pot fi calibrate în acelaşi mod ca şi contoarele de energie termică.”
Bineinteles ca asemenea informatie nu exista in anexa 3 la ordinul 233/2004, ca doar prostimea nu trebuie sa stie, desi exista si intr un normativ in constructii anterior, in vigoare, Ordin M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 - Specificaţii tehnice privind montarea şi utilizarea repartitoarelor pentru consumurile de căldură ST 046-01

Studiile efectuate in strainatate nu pot fi valabile decat cel mult partial pentru Romania, din cauza situatiei constructive diferite.
Lipsa echilibrarii hidraulice produce erori privind costurile, temperatura presetata de 6 gr C la robinetele montate in Romania, (nu 18 sau 20 gr ca in Vest) deregleaza la maxim instalatia si produce erori maxime. Rezistenta termica mai scazuta a peretilor despartitori dintre apartamente produce transferuri de caldura intre apartamente, mai mari decat in Vest, transferuri care nu se reflecta in facturi si normativele ANRSC.
Inclusiv rezistenta termica scazuta a peretilor exteriori influenteaza costurile, prin comportamentul loctarilor. In Romania, locatarii din apatamentele de colt, parter, ultim etaj sunt nevoiti sa deschida mai mult robinetele, pentru a se incalzi, din cauza peretilor neizolati. STAS urile din Romania au fost mai slabe, pentru a face economii la constructia de locuinte, nu s a investit in materiale izolante. Pe fondul instalatiilor neechilibrate, acei proprietari vor avea de platit un surplus mare de agent termic, deschizind robinetele.
Inclusiv starea materiala precara influenteaza costurile. Multi pensionari inchid total unele sau chiar toate caloriferele din apartament, dereglind instalatia si marind costurile celor ce se incalzesc.

Ideea ca oameni sunt prea prosti sa vrea economie este o gargara a firmelor si autoritatilor corupte. Este vina acestora din urma ca nu au convins oamenii ca este o alternativa mai buna la calculul pausal. Cat timp oamenii vad ca nu pot avea un control real asupra consumului, cum se face la apa calda sau rece, nu vor accepta sistemul.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)