avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
@calineanu - faceti o confuzie. Mentionati legea 51/2006 referitoare la contorizare si apoi continuati cu repartitoarele care nu sunt contoare .
Autoritatea de reglementare in domeniu este Ministerul dezvoltãrii regionale si nu ANRSC , repartitoarele nu pot reprezenta obligatie de plata pentru ca nu folosesc unitati de masura legale si va mai pot insira vreo 2 pagini de reglementari si legi ca sa va fac sa intelegeti ca repartitoarele in Romania sunt doar un abuz si o escrocherie .
Se poate renunta la ele oricand si fara preaviz..
@ausfahrt Cred ca nu fac nicio confuzie. Legislatia in materie este extrem de limpede. Raspunsul in legatura cu amenzile care se aplica in cazul nerespectarii termenelor de implementare a sistemelor de repartizare a costurilor mi-a fost dat de catre un reprezentant al Guvernului Romaniei. Ma aflam la o conferinta anuala in domeniul Instalatiilor in Constructii, care se tine la Sinaia, si in ziua respectiva aveam prezentarile a doua firme mari din Romania: Techem si ISTA. Daca dumneavoastra cunoasteti vreo alta modalitate, care se aplica in tara noastra, de repartizare a costurilor cu energia termica, va rog sa mi-o comunicati si mie, sa mi-o insusesc cu titulatura de CONTORIZARE, asa cu spuneti. Din cate stiu, aceasta metoda de repartizare a costurilor, pe baza de repartitoare de costuri, care este, la urma urmelor, o conventie, care se aplica tuturor utilizatorilor din sistemul respectiv, este singura aplicata in Romania.
Sigur ca se poate renunta la repartitoare, in baza Ordinului 343/2010 emis de ANRSC, in baza caruia se poate face calculul atat pentru cei care opteaza pentru iesirea din sistemul de repartizare a costurilor, cat si pentru cei care aleg sa ramana in sistem.
Poate imi explicati si unde este escrocheria pentru ca in cazul nostru nu am avut decat beneficii in dauna RADET care a incasat mai putini bani de la noi, fara sa stam in frig asa cum afirma unii, gen Opaina & CO.
Scara in care locuiesc si care are repartitoare pe care le folosesc toti, consuma la jumatate fata de scara, din acelasi bloc, complet necontorizata individual. Oamenii stau acolo cu geamurile deschise pentru ca nu au nicio posibilitate de reglare a debitelor de agent termic in radiatoare in perioadele cand temperatura exterioara creste si cand RADET da caldura cu nemiluita. Asta nu inseamna ca noi nu ne aerisim casele, numai ca nu facem risipa pe care o fac ceilalti, avad posibilitatea reglare a debitului cu robinetele termostatice.
Conventia (repartitoarele) de care spuneam se aplica intregului tronson de bloc care are contor de bransament separat, ca si tronsonul fara repartitoare.
Pe ce va bazati cand spuneti ca repartitoarele nu folosesc unitati de masura legale. Inteleg ca le considerati ilegale ! Atata timp cat sunt conforme cu legislatia in vigoare, ele sunt perfect legale si nu vad cum puteti afirma contrariul.
Marea problema a populatiei neinstruite care a incercat sa foloseasca acest sistem de repartizare a costului a fost tocmai acesta: nu a explicat nimeni cum functioneaza sistemul.
Mi-e teama ca, chiar in cazul in care s-ar fi explicat mai amanuntit, marea majoritate nu ar fi inteles, pentru ca nu are pregatirea sa inteleaga.
Sigura ca daca stai cu ferestrele deschise repartitoarele vor inregistra in timp ce tu incerci sa incalzesti atmosfera terestra ! Lucrul acesta este valabil si pentru cazul incalzirii cu surse locale, Centrale Termice cu o minima automatizare de tipul unui termostat de camera. Centrala va funciona ca nebuna incercand sa ridice temperatura camerei la temperatura presetata, in timp ce tu stai cu geamul deschis. Nu vor fi oare costurile mai mari ?
Nu vreau sa intram in polemica pentru ca simt ca nu sunteti un adept al sistemului.
V-as ramane recunoscator daca mi-ati spune ce alte sisteme de contorizare individuale ale energiei termice la nivel de apartament, cu distributie verticala (atentie !!!) cunoasteti.
Astept si cele doua pagini de reglementari "ca sa inteleg" !
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2015
calineanu, utilizator
@calineanu: o luam pas cu pas. H.G.R. nr. 755/2004 exprima explicit: Este interzisa folosirea a altceva decât unitati de masura legale. Unitatile de masura legale sunt cele din SI.
In SR EN 1434-1:2007 avem contoarele de caldura, si repartitoarele nu sunt printre ele pentru ca repartitoarele folosesc o asa-zisa unitate de masura adimensionala pe care fiecare o poate interpreta cum vrea. Si Dvs. puteti inventa o unitate de masura pentru fericire de exemplu dar nu veti putea institui o obligatie de plata in baza ei.
Contorizare este ceva,repartizare de costuri este altceva. Este clar ca nici cei din guvern nu inteleg diferenta. Este singurul punct in care sunt de acord cu Dvs. In rest sunteti complet eronat.
Pentru cei care stau cu geamurile deschise pt ca e prea multa caldura (personal nu am vazut foarte multe cazuri) exista solutia simpla si ieftina de a schimba robinetul caloriferului. Cine este suficient de responsabil (si am intalnit cazuri) intr-un bloc fara repartitoare, cand nu are nevoie de caldura opreste caldura de la robinet.

O solutie simpla si ieftina, care nu ii afecteaza pe cei care doresc sa se incalzeaza mai mult, fara a te pasteuriza cand intrii dintr-o camera unde e cald in alta in care e rece si tot asa. Nu utitati! Majoritatea blocurilor construite pana in 90, nu au fost gandite cu incalzire individuala. Nu ma va putea convinge cineva ca nu am dreptate.

Din pacate, sutem prea saraci si de aici se trag mai multe. (gen la scara nush care se consuma jumate fata de scara nush care). O economie de aproximativ 300 de lei pe an/apartament pentru cei care folosesc1 calorifer 6 ore pe noapte (120 lei in loc de 200lei), fata de cei la care "duduie" caldura non stop.

Respect!
@ausfahrt Daca pe asta va bazati afirmatiile, nu stiu care dintre noi este mai "eronat", desi nu mi se pare o formula eleganta de exprimare.
Eroarea provine si din faptul ca vreti sa acreditati ideea ca oricine poate produce repartitoare de costuri cu unitati de masura inventate ad-hoc. Nimic mai fals !
Unitatile citite pe repartitoare sunt recunoscute de legislatia romaneasca si v-am dat aproape toata colectia de legi, dar mai am destule altele, din care se poate desprinde acest lucru.
Dumneavoastra imi vorbiti de unitati de masura si de SI (Sistemul International), desi aceste unitati ale repartitoarelor nu fac parte din SI (nimeni nu a afirmat ca ar face parte).
Repet, este o CONVENTIE, legal utilizata, pentru impartirea facturilor emise pe baza citirilor unor contoare, pe care sper ca nu le contestati si pe acelea ca nefiind aparate de masura.
Afirmati ca fiecare poate interpreta cum vrea "asa zisa unitate de masura" ! Din nou sunteti dumneavoastra in eroare si nu eu. Guvernul Romaniei a stabilit prin formule de calcul, modul de "interpretare", ecuatia in care intra aceste unitati citite la repartitoare.
Din acest moment am incheiat discutia sterila, care tinde, ca de obicei pe subiectul acesta, un "dialog al surzilor", in care fiecare o tine pe a lui.
Speram sa veniti cu argumente mai solide din care sa pot invata ceva !

PS Raspunsul celor din Guvern se referea numai la sanctiuni ! Discutiile despre repartitoare se purtau cu profesori din Facultatea de Instalatii si din alte institutii de profil, oameni care au participat efectiv la crearea de Normative in domeniu, specialisti de renume si nu urechisti. Contorizarea individuala este impusa de Uniunea Europeana, tocmai pentru diminuarea consumurilor (lucru care se intampla efectiv) si astfel a aparut si Legea 121/2014, care impune, din nou, montarea de repartitoare pana in 2016. Cam asta este viitorul ! Orice discutie pe dinafara, referitoare la ce crede unul si altul despre unitatile de masura, nu-si are rostul.
PUNCT

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)