avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
Eu am inteles ce spuneti dumneavostra ,dar daca pe o scara de 10 apartamente 2 vor sa dea citirile iar ceilalti vor la pausal, ce se intampla?
Legea 51 din 2006, art. 47, alin. 1 (b):

ART. 47
(1) Constituie contraventie în domeniul serviciilor de utilitati
publice si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei
urmatoarele fapte:
a) refuzul utilizatorilor de a permite operatorului accesul la
dispozitivele de masurare-înregistrare, în scopul efectuarii
controlului, înregistrarii consumurilor ori pentru executarea
lucrarilor de întretinere si reparatii;
b) nerespectarea de catre utilizatori a termenelor de achitare a
contravalorii serviciilor furnizate/prestate, respectiv a termenelor
pentru încheierea actiunii de contorizare individuala la nivel de
apartament;

c) racordarea la sistemele de utilitati publice fara acord de
furnizare/preluare, respectiv aviz de bransare/racordare eliberat de
operator
Repartitoarele montate pe calorifere sunt avizate de vreo institutie abilitata legal, ISCIR sau alta ?
@calineanu - este interesant ce spuneti doar ca repartitoarele nu sunt contoare astfel ca nu se pot aplica respectivele prevedi legale .
@ausfahrt, in Lege nu se vorbeste de contoare, ci de "sisteme de repartizare a costurilor" ! Nu monteaza nimeni contoare pe radiatoare ci aceste "sisteme", recunoscute de Statul Roman, prin institutiile sale (vezi ANRSC). Nici macar "contoarele" individuale pentru apa calda de consum nu sunt numite contoare, ci tot "repartitoare".

Aceste sisteme includ repartitoarele de costuri, conform SR EN 834 si SR EN 835 cat si Robinete termostatice cf. SR EN 215-1.
De asemenea, se stipuleaza clar in lege ORDIN 233/2004 - Art. 44(3)

ART. 44
(1) Repartitoarele de costuri utilizate în sisteme de
repartizare a costurilor pentru încălzire trebuie sa aibă un
agrement tehnic pentru produs eliberat de către organisme
specializate cu sediul în România, abilitate în acest scop de
autorităţile competente.
(2) În momentul montarii, repartitoarele de costuri trebuie sa
aibă agrementul tehnic pentru produs în perioada sa de valabilitate.
(3) Repartitoarele de costuri utilizate în sisteme de
repartizare a costurilor pentru încălzire nu se supun controlului
metrologic legal.

In acelasi Ord 233 (daca doriti o definitie a repartitorului de costuri !!!):

3.21. repartitor de costuri - aparat cu indicaţii adimensionale,destinat utilizării în cadrul sistemelor de repartizare a costurilor, în scopul masurarii indirecte a:
a) energiei termice consumate de corpul de încălzire pe care acesta este montat;
b) energiei termice conţinute în apa calda de consum şi volumului apei calde de consum care trece prin aparat;

3.26. sistem de repartizare a costurilor - ansamblu format din
mai multe repartitoare de cheltuieli, de acelaşi fel, instalat în
spaţiul cu destinaţia de locuinta şi/sau în spaţiile comune din
imobile tip condominiu, care funcţionează, în conformitate cu
specificaţiile fabricantului, împreună cu armaturile aferente sau,
după caz, cu un program de calcul specializat şi sunt utilizate la
repartizarea costurilor aferente consumurilor determinate cu un
mijloc de măsurare legal;

ART. 8
(1) Pentru a fi montate şi utilizate, repartitoarele electronice
de costuri trebuie sa îndeplinească cerinţele tehnice şi metrologice
prevăzute în SR-EN 834. Conformitatea cu aceste cerinţe trebuie sa
rezulte din documentaţia tehnica a produsului, declaraţia de
conformitate a producătorului sau, după caz, certificatul de
conformitate emis de o unitate autorizata, precum şi din agrementul
tehnic de produs dat în condiţiile art. 44.

Sper ca am lamurit (sau nu) problema repartitoarelor de costuri !!!
Asta, daca este cineva interesat cu adevarat de legalitatea montarii acestor sisteme !

O zi buna tuturor!

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)