avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
ausfahrt a scris:

@roberth si @drmp - ceea ce nu (vreti sa) intelegeti este ca aceste repartitoare sunt folosite in Romania in alt scop decat cel pentru care au fost concepute (repet- gasiti explicatii in topic)

Daca argumentele tehnice nu le acceptati atunci macar pe cele legale poate le luati in considerare.In Romania (ca si toata Europa) mijloacele de masurare trebuie sa se supuna controlului metrologic legal.(ceea ce nu este cazul la repartitoare) . Presupunind ca ANRSC ne-ar obliga sa le montam ,ar fi la randul lor in afara legii.
Daca s-ar fi aplicat legislatia din Europa in Romania Dvs. nu ati mai fi putut inchide caloriferul. Asa ca aveti grija ce va doriti. :acute:



Va rog sa specificati legislatia pe care o invocati. Poate nu am un backround in instalatii sau termoenergetica, dar facultatea m-a invatat sa caut. Am acces la bibliotecile tehnice universitare, colegiul juridic de studii Europene, institutul de dreptul afacerilor precum si Monitorul Oficial. Dati-mi exemple concrete in sprijinul afirmatiilor dumneavoastra. In Dortmund sau Praga de exemplu sunt condominii care inca folosesc repartitoare chimice si robineti termostatici cu "zero" pe robinet fara protectie la inghet. Le-am vazut cu ochii mei cand am fost la specializare la Nokia sau Siemens acum cativa ani. In Praga de exemplu caldura in camera de hotel se poate opri "la zero" dar aveau niste pilote pufoase, uriase, ca niste nori pufosi! :) Exista acum robineti termostatati care pot fi programati, comandati prin GSM sau internet prin care iti poti opri caldura din apartament si porni dupa bunul plac.
Si da, ma intreaba un prieten, cum vedeti apartamentele care au centrala pe gaze? Ei sunt obligati sa tina centralele pornite non-stop?

Deci, va rog enumerati doua trei legi din statele europene care ii obliga pe contribuabili sa nu inchida sistemele de incalzit. Poate sunt eu intr-o grava eroare si ceea ce am vazut cu ochii mei a fost.. nu am vazut.. sau am vazut in tari germanice nerespectarea legii?
@roberth:
- Ordonanţa nr.20 din 21 august 1992 privind activitatea de metrologie, modificată şi actualizată, la art.3 .
- In Germania este vorba de Ordonanta privind decontarea dependenta de consum a costurilor de incalzire si apa calda din 20 ian 1989 actualizata in 2008. O parte din costuri (50-70%) se stabileste in functie de suprafata de locuit, iar restul in functie de inregistrarile repartitoarelor. link document original : [ link extern ]

Asta la o simpla cautare pe net. In plus in condominii nu sunt acceptate nicaieri sisteme duale de incalzire (centralizat si centrala de apartament) . Mai nou nici in Romania.
Exemplul cu hotelul nu are nicio legatura cu subiectul. 'Zero' nu inseamna oprirea caloriferului ci temperatura minima care difera de la tara la tara .

Totusi nu mi-ati raspuns cum va explicati ca la o temperatura exterioara de -20C in apartamentul Dvs. neincalzit aveti +14-16C .
~ Conținut șters la cerere ~
ausfahrt a scris:

@roberth:
- Ordonanţa nr.20 din 21 august 1992 privind activitatea de metrologie, modificată şi actualizată, la art.3 .
- In Germania este vorba de Ordonanta privind decontarea dependenta de consum a costurilor de incalzire si apa calda din 20 ian 1989 actualizata in 2008. O parte din costuri (50-70%) se stabileste in functie de suprafata de locuit, iar restul in functie de inregistrarile repartitoarelor. link document original :
[ link extern ]
[link editat pentru vizualizare]
Asta la o simpla cautare pe net. In plus in condominii nu sunt acceptate nicaieri sisteme duale de incalzire (centralizat si centrala de apartament) . Mai nou nici in Romania.
Exemplul cu hotelul nu are nicio legatura cu subiectul. 'Zero' nu inseamna oprirea caloriferului ci temperatura minima care difera de la tara la tara .

Totusi nu mi-ati raspuns cum va explicati ca la o temperatura exterioara de -20C in apartamentul Dvs. neincalzit aveti +14-16C .


La mine nu functioneaza linkul dar va multumesc."Inteleg" totusi ca imi dati dreptate ca se folosesc repartitoarele in Germania. Din cate inteleg din studiul acestor legi repartitoarele nu se supun verificarilor metrologice pentru ca nu sunt aparate de masura. La fel, nici contoarele de apa din apartament nu functioneaza ca parate de masura ci in regim de repartitoare.

Poate imi spuneti si mie care a fost \"simpla cautare pe net\"? Sisteme duale la noi nu mai sunt considerate in condominiile noi, adica in blocurtile nou construite de fapt si mi se pare de bun simt aceasta regula/lege! Dati-mi exemplu, asta v-am rugat, de lege in Europa care spune ca nu ai voie sa ai 6 grade in locuinta din condominiu.

Si cine spune ca apartamentul meu este neincalzit? Noi lasam la minim 2 robinetul cand nu suntem acasa.. la tara las boilerul electric in permanenta in priza si consum mai putin decat daca as incalzi 100 litri de apa trei seri pe saptamana... si -20 de grade... dumneavoastra locuiti in zona sighetul Marmatiei? Noi locuim in Bucuresti. In blocul in care am avut un birou acum doi ani, esra izolat termic... reabilitat... si am deschis caloriferele trei zile anul acela. din holul blocului te lua caldura de nas si nu erau calorifere. Nu inteleg ce doriti?
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
Admin, administrator
Din moment ce chiar ANRSC, emitentul Ordinului 343/2010 contesta corectitudinea lui stiintifica, este stupid sa vorbesti despre corectitudinea repartizarii costurilor de incalzire.
Cat timp economiile unora se bazeaza si pe umflarea abuziva a facturilor altora, sistemul nu poate fi folosit.

Nu doar in Romania se contesta legislatia tehnica. Si in Cehia repartizarea costurilor a fost a fost contestata de specialisti, iar ulterior s-a introdus cota de incalzire indirecta. Cititi un studiu din anul 2000, in care profesori universitari contesta legislatia proasta, vorbind de negarea unor legi de baza in hidrodinamica si termodinamica, de lipsa de logica, de “furtul de caldura” prin pereti. Si in alte tari mai exista asemenea studii, dar se pare ca deciziile se iau mai mult in favoarea firmelor prestatare: vanzarea repartitoarelor cu orice pret.

[ link extern ]

ANRSC nu are habar de vorbeste, promoveaza confuzia. Contorul nu poate fi denumit repartitor, intrucat contorul este mijloc de masurare definit in Directiva 22/2004 privind mijloacele de masurare.

Istoricul procentelor minime al montarii repartitoarelor este următorul:
Ordinul ANRSC nr. 233/2004, anexa 3, art. 6 lit. i prevedea: ”Sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire pot fi utilizate numai în cazul în care: 100% din proprietarii de locuinţă sau alte spații au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie”.
Pentru a creste vânzările de repartitoare şi câştigul firmelor, prin art. II, pct. 5 din Ordinul nr. 255/2006, se reduce procentul minim din Ordinul nr. 233/2004, anexa 3, art 6, lit. i la 80% din proprietarii de locuințe.
Întrucât repartitoarele s-au montat cu încălcarea condiţiilor de utilizare corectă, generând erori, mulţi proprietari au renunţat la ele. ANRSC, în disperare, prevede in Ordin nr. 343/2010, anexa, art. 1 alin. 7: ”Dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii sunt considerate fără repartitoare.”
Este o contradicţie, o lipsă de logică flagrantă: dacă anexa 3 din Ordinul nr. 233/2004 este în vigoare, neîndeplinirea procentului de 80% este o încălcare a legii, care nu poate fi în acelaşi timp legală, conform Ordinului nr. 343/2010.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)